Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Rosīgie Cimdiņa bērni

Pašu pelnītie stādi un stādītās puķes ir prieks pašiem darītājiem un garāmgājējiem © Ojārs Lūsis

Atbalsta centrs ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām Cimdiņš ir viena no tām struktūrām, kuru darbošanos pilsētā nevar nepamanīt. Tā sauktie Cimdiņa bērni ir klāt it visur, kur vien var ko padarīt, ko ieraudzīt vai sajust.

Jau ilgi pirms centra izveidošanas Ieva SāmīteCērpa darbojās ar bērniem ar īpašām vajadzībām, un gandrīz pavisam droši var teikt, ka, pateicoties viņas sirds siltumam un izpratnei, kas vajadzīgs bērniem ar īpašām vajadzībām, centrs izveidojies par ārkārtīgi pieprasītu, progresīvu un gan bērnu, gan vecāku iemīļotu vietu. Centrs piedāvā ne tikai pašvaldības finansējuma ietvaros pieejamos pakalpojumus, bet, rūpīgi sekojot līdzi iespējām, rakstot projektus un vienkārši lūdzot ziedojumus, centrā ir pieejami visdažādākie bērnu attīstībai nozīmīgi darbošanās veidi. Ieva stāsta: «Tādu, kādu mēs to redzam šodien, centru ar pašvaldības atbalstu Eiropas finanšu instrumenta ietvaros izveidoja 2011. gadā. Tolaik tika plānots, ka ik dienu to apmeklēs ap 20 dažādu vecumu un ar dažādām diagnozēm sirgstoši bērni vecumā līdz desmit gadiem, tāpēc šķita, ka ar 140 m2 plašajām vecās slimnīcas virtuves telpām Ventspils Augstskolas pagalmā pilnībā pietiks. Pie mums bērni nenāk vienkārši atsēdēt laiku un būt pieskatīti, bet gan katra minūte, ko viņi šeit pavada, ir piesātināta ar darbošanos – gan attīstošām Montesori nodarbībām, gan zīmēšanu, līmēšanu, griešanu un plēšanu. Pirmdienās braucam uz radošajām nodarbībām pilī, otrdien pie zirgiem, bet ceturtdienās uz Olimpisko centru vingrot. Tāpat mācāmies skaitīt naudu, atšķirt augus un dzīvniekus. Mums ir arī mūzikas pedagogs, logopēds, speciālais pedagogs, fizioterapeits un Bobata agrīnās korekcijas vingrošana.» Laikam ejot un pieaugot centra popularitātei, kuras pamatā ir acīmredzami rezultāti bērnu attīstībā un bērnu vajadzībām atbilstoši pakalpojumi, šodien vidēji dienā centru apmeklē ap 50, dažkārt pat vairāk bērnu.

Bērnu audzināšanā un attīstībā tiek ieguldīts milzīgs darbs, kas rezultējies arī ar lietām, par ko pat neiedomājamies – līdz ar to, ka Cimdiņa bērni ir klāt it visur – arī Pilsētas svētku gājienā, koncertos, maratonā un piedalījās arī nupat notikušajā starptautiskajā smilšu skulptūru festivālā, ventspilniekus vairs nebiedē bērni un jaunieši, kas ir atšķirīgi no lielākās sabiedrības daļas. Redzot šo bērnu klātbūtni pilsētā, arī pārējie iedzīvotāji izglītojas, mācās toleranci un sapratni, ka cilvēki ir dažādi. «Es ļoti lepojos ar saviem bērniem – mēs protam uzvesties dažkārt pat labāk nekā skolu bērni. Mēs nebaidāmies strādāt arī lauku darbus, par ko pārliecinājāmies, ar ravēšanu pelnot puķu stādus savai Cimdiņa puķu dobei.»

Kā jau iepriekš teikts, finansējums dažādu lietu iegādei un speciālistu piesaistei tiek meklēts visos iespējamajos projektos, tajā skaitā pašvaldības Sociālā dienesta izsludinātajos sociālā atbalsta projektu konkursos, kas paver iespēju gan fiziskām, gan juridiskām personām attīstīt Ventspilij nepieciešamos sociālos pakalpojumus. Viens no šī projekta ieguvumiem Cimdiņā ir Minhenes diagnostikas testa iekārta. Tā faktiski ir vienīgais instruments, lai jau agrīnā vecumā noteiktu bērna saslimšanas smagumu un viņam tiktu piešķirta invaliditāte. Tiem, kas nav saskārušies ar šo problēmu, nav zināms, cik svarīga ir juridiska invaliditātes statusa saņemšana no VDEĀK. Statuss paver iespēju saņemt pabalstu un iegādāties zāles, tikt laikus uz rehabilitāciju un saņemt vēl virkni pakalpojumu, kas nav pieejami bez oficiāla atzinuma. Sociālā dienesta vadītājas vietniece Dace Roģe norāda: «VDEĀK speciālisti objektīvi var noteikt saslimšanas smagumu tikai tad, ja bērnam jau ir vismaz 4 gadi, savukārt ar Minhenes diagnosticējošo testa ierīci to var noteikt jau tad, ja bērnam ir vien daži mēneši. Šī projekta ietvaros Cimdiņš guvis atbalstu vairākiem projektiem. Atzīmēšu, ka līdz 5. augustam vēl var pagūt iesniegt savus pieteikumus šī gada sociālo pakalpojumu konkursam.».