Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Slepkavībā vainotais stopētājs cīkstas ar tiesu

© F64

Gulbenes rajona tiesa nav nodrošinājusi apsūdzētajam un apcietinātajam Edvardam Ginevičam advokāta klātbūtni, lai viņš varētu uzrakstīt kvalitatīvu apelācijas sūdzību sakarā ar pirmās instances tiesas spriedumu viņa lietā. Tāpēc Vidzemes apgabaltiesa 19. augustā ir nolēmusi nosūtīt atpakaļ uz Gulbeni tur jau izskatītās lietas materiālus, lai rajona tiesa nodrošinātu E. Ginevičam advokātu apelācijas sūdzības sagatavošanai.

21. jūlijā spēkā stājās Gulbenes rajona tiesas spriedums, kas 28 gadus vecajam E. Ginevičam paredz 20 gadus cietumā par 37 gadus vecas sievietes nogalināšanu ar stikla pudeles lausku pagājušā gada 7. septembrī, pirms tam nostopējot viņas vadīto automašīnu Madonā. Slepkavība notika automašīnas salonā brauciena laikā uz Gulbeni.

Gulbenes rajona tiesa arī lēma, ka E. Ginevičam par pastrādāto noziegumu valstij būs jāsamaksā 1800 eiro naudas, jo pēc slepkavības viņš aizbrauca nostopēto automašīnu un rīkojās ar to kā ar savu īpašumu. Tā kā vīrietis sadedzināja šo automašīnu, viņam nāksies īpašniekam samaksāt 1000 eiro. Vēl no E. Gineviča tiks piedzīti 1600 eiro par labu valstij, jo tāda ir valsts izmaksātā kompensācija nogalinātās sievietes mātei. Tiesa arī noteikusi, ka vainīgajam ir jāsamaksā 28 000 eiro morālā kompensācija, kas ir neliela daļa, salīdzinot ar summu (500 000 eiro), kuru tiesā nosauca un uzturēja nogalinātās sievietes māte, pārstāvot savas un 16 gadus vecā mazdēla intereses. Tiesa lēma, ka E. Ginevičam ir jāpaliek apcietinājumā līdz brīdim, kad spēkā stāsies tiesas spriedums. Pēc soda izciešanas E. Ginevičs vēl trīs gadus atradīsies Valsts probācijas dienesta uzraudzībā.

Prasa mūža ieslodzījumu

Prokurors Sandris Kaparkalējs Gulbenes rajona tiesā prasīja E. Ginevičam piespriest mūža ieslodzījumu. To vēlas arī nogalinātās sievietes māte, kura nav mierā ar pirmās tiesu instances spriedumu un ir to pārsūdzējusi.

Ar Gulbenes rajona tiesas attieksmi un spriedumu nav apmierināta arī apsūdzētā vīrieša advokāte Māra Krasovska, ņemot vērā, ka E. Ginevičs savu vainu tiesā ir pilnībā atzinis un izdarīto nožēlo, kā arī ciešot no psihiskiem traucējumiem. Advokāte lietas izskatīšanas gaitā Gulbenes rajona tiesā prasīja savam aizstāvamajam veikt stacionāro tiesu medicīnisko ekspertīzi, lai konstatētu viņa garīgās veselības stāvokli un to, vai nozieguma izdarīšanas brīdī viņš spēja apzināties savas darbības. Pēc aizstāves domām, E. Ginevičam līdz šim veiktā ambulatorā tiesu medicīniskā ekspertīze izraisot šaubas. Advokāte arī norādīja, ka vairāki liecinieki tiesā pauduši, ka jau līdz nozieguma izdarīšanas brīdim bija novērojuši neadekvātu E. Gineviča rīcību. Prokurors kategoriski iebilda pret advokātes lūgumu un pauda, ka tas ir mēģinājums novilcināt lietas izskatīšanu. Eksperti līdz tiesai skaidri esot pateikuši, ka E. Ginevičam nav psihisku slimību, viņam ir tikai tā saucamie asociālā tipa personības traucējumi (nav iedzimtas līdzjūtības). E. Ginevičs tiesai sacīja, ka, atrazdamies Valmieras cietumā, cieš no bezmiega un halucinācijām, tāpēc ir vērsies pie šīs iestādes psihiatra, kurš viņam izrakstījis divu veidu zāles. «Kas mani pamudināja noslepkavot cilvēku? Es to vēlos saprast. Tas arī viss. Es nevēlos, ka kaut kas tāds vēl atkārtotos,» tiesā teica apsūdzētais vīrietis. Tomēr tiesnese noraidīja advokātes un apsūdzētā lūgumu par stacionārās tiesu medicīniskās ekspertīzes veikšanu. M. Krasovska sašutusi pauda, ka tādējādi tiesa līdz galam nepārbauda un nezina apsūdzētā patieso veselības stāvokli. Pēc viņas domām, esot pilnīgi skaidrs, ka «tur ir jābūt trakam», lai pastrādātu tādu noziegumu, kādu ir izdarījis viņas aizstāvamais. Advokāte pauda cerības, ka, skatot šo lietu apgabaltiesā, viņas lūgumu ņems vērā.

Notika pēc trīs dienu žūpošanas

Noziegums, par kuru jāatbild E. Ginevičam, notika dzērumā. Vīrietis līdz tam alkoholu bija lietojis trīs dienas bez pārtraukuma. Apsūdzētais tiesā ir atvainojies nogalinātās sievietes piederīgajiem.

E. Ginevičs sacīja, ka brīdi, kad pastrādāja slepkavību, neatceras. Viņš to skaidroja ar īslaicīgu prāta aptumsumu. E. Ginevičs tiesā pauda, ka ir atradis ceļu pie Dieva un radis mierinājumu ticībā. Apsūdzētā vīrieša advokāte M. Krasovska tiesā teica, ka uz apsūdzēto sola kopā ar E. Gineviču vajadzētu sēdēt arī viņa vecākiem un padomju iekārtai, jo puiša bērnība ir bijusi smaga un mokoša. To advokāte uzzinājusi, liekot E. Ginevičam uzrakstīt savu dzīves stāstu. Viņš šo uzdevumu izpildījis, atrodoties cietumā, un tā tapa autobiogrāfija uz 13 lappusēm. Nozīme bijusi arī tam, ka puisis piecus gadus ir nostrādājis lopkautuvē. Sava ietekme bijusi arī atkarībai no alkohola. Pastrādātās slepkavības rezultātā E. Ginevičs ir atņēmis māti diviem dēliem. Viņš arī pats ir divu meitu tēvs.