Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

ICotton paplašina ražošanu

Pēc jaunā investīciju projekta pabeigšanas, iCotton Liepājā būs viena no lielākajām un modernākajām kokvilnas higiēnas preču ražotnēm Eiropā © Ojārs Lūsis

2015. gadā Liepājā darbu uzsāka kompānija – mitro salvešu un autiņu ražotājs – iCotton (sākotnējais nosaukums no 2011. gada Cotton Club Liepaja), kas jau 2014. gadā sasniedza teju sešu miljonu eiro apgrozījumu un šā gada nogalē plāno sākt divu jaunu produkcijas veidu – vates plāksnīšu un vates kociņu – ražošanu, kā arī uzsākt kokvilnas pārstrādi uz vietas Liepājā.

Svarīgs ir ostas tuvums

Meklējot savai darbībai piemērotāko vietu, uzņēmuma vadībai galvenais priekšnosacījums bija ostas tuvums un plašas ražošanas telpas ar iespēju paplašināties. Ņemot vērā Liepājas ģeogrāfisko atrašanās vietu, sakārtoto ostas, dzelzceļa un autoceļu infrastruktūru un fabrikā Lauma pieejamās ražošanas platības, par vērienīgā uzņēmuma atrašanās vietu tika izvēlēta tieši šī pilsēta. Uzņēmuma izpilddirektors Sergejs Binkovskis stāsta: «Patlaban ražošanas vajadzībām 11 tūkstošu kvadrātmetru platībā nomājam telpas rūpnīcas Lauma kompleksā. Taču, domājot par ražošanas paplašināšanu, tajā skaitā par kokvilnas pārstrādes uzsākšanu un jaunu produkcijas veidu ieviešanu ražošanā, esam iegādājušies blakus esošo bijušo sporta manēžu Daugava. Tās rekonstrukcija tuvojas noslēgumam, un uzsākts jauno iekārtu iepirkums un uzstādīšana. Jau novembrī tiek plānota jaunās ražotnes nodošana ekspluatācijā un ražošanas uzsākšana.» Līdzšinējais uzņēmuma pamatkapitāls ir vērtējams četru miljonu eiro apmērā, kas uz pusēm pieder Krievijas pilsonim Maralbekam Gabdsatarovam un Itālijas kompānijai Sanitars S.P.A., kas ir līderis vates plāksnīšu ražošanā Eiropā. Pēc jaunā investīciju projekta pabeigšanas, iCotton Liepājā būs viena no lielākajām un modernākajām kokvilnas higiēnas preču ražotnēm Eiropā.

Plānots, ka līdz ar jauno ražotni uzņēmumā tiks pieņemti darbā vēl ap 60 darbinieku un kopējais strādājošo skaits sasniegs teju 150 cilvēku.

Kopējās investīcijas jaunās ražotnes būvniecībā un iekārtās sastāda apmēram sešus miljonus eiro, un daļa no finansējuma ir piesaistīta no ES struktūrfondiem. Uzņēmuma izpilddirektors, izmantojot situāciju, saka publisku paldies gan LIAA, gan pašvaldībai par korektu un savlaicīgu birokrātisko jautājumu risināšanu, kas veicina uzņēmuma attīstību.

Aktualizēs Eiropas tirgus

Līdzšinējā uzņēmuma produkcijas pārdošana balstījās uz trim lieliem tirgiem – Ukraina, Krievija, Polija. Pēdējā gada laikā nedaudz pieauguši ir pārdošanas apjomi Latvijas tirgū, kas tagad sastāda 5% no kopapjoma. Līdz ar jaunā investora – Itālijas kompānijas Sanitars S.P.A. – ienākšanu uzņēmumā un jaunu produkcijas veidu ieviešanu, tuvākajā laikā plānots daudz aktīvāk strādāt Eiropas valstu tirgos, sasniedzot tajos noietu 40% apmērā no kopējā ražošanas apjoma. Kā pirmo no Eiropas valstīm uzņēmums apgūs Francijas tirgu, uz kuru plānots liels eksporta apjoms.

Sergejs Binkovskis lēš: «Lai arī Krievijas ekonomiskās izmaiņas nospēlēja par labu mūsu piedāvātajai produkcijai, jo tā ir lētāka par līdzvērtīgiem importa izstrādājumiem, ir jādomā uz priekšu un jādiversificē iespējamie riski. Ceram, ka mūsu produkcija iekaros arī Latvijas patērētāju simpātijas un mūsu tirgus daļa vietējā tirgū pieaugs.»

Patlaban iCotton ražotā produkcija ir par 20 līdz 30% lētāka nekā alternatīvie importētie produkti. Turklāt, uzsākot kokvilnas pārstrādi uz vietas uzņēmumā, nevis importējot izejvielas no citiem Eiropas ražotājiem, paredzams pašizmaksas, līdz ar to arī gala cenas samazinājums, kas iCotton produkciju padarīs vēl konkurētspējīgāku Eiropas un Latvijas tirgū.