Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ērģeļmūzikas festivāls – viens no gada spilgtākajiem mūzikas notikumiem

Deviņpadsmitā gadsimta otrajā pusē ērģeļmeistars Heinrihs Andreass Konciuss pabeidza būvēt 38 reģistru ērģeles, kas vēl arvien ir lielākās mehāniskās ērģeles pasaulē. Līdz šim laikam vēl nevienam nav īsti izdevies izzināt visus ērģeļu noslēpumus, bet tās skan vareni un sajūsmina ar savu skanējumu gan pasaules ērģeļmūzikas zvaigznes, gan klausītājus, vēsta Dace Bluķe © Ojārs Lūsis

Šogad, jau četrpadsmito gadu pēc kārtas, noritēs Starptautiskais Liepājas ērģeļmūzikas festivāls, kurā gaidāms gan pirmatskaņojums, gan lielformāta darba atskaņojums, gan netradicionālas klasiskās ērģeļmūzikas interpretācijas.

Šis gads iezīmējas ar vairākiem jaunumiem festivāla programmā. Speciāli festivālam ir radīta koncertizrāde bērniem Kurš stiprāks, kurš varenāks ar Pētera Plakida mūziku un Pētera Trupa libretu un režiju. Festivāla direktore un mākslinieciskā vadītāja Dace

Bluķe atzīmē, ka bērniem domātajai koncertizrādei Liepājas leļļu teātris gatavo arī lelles. Kurš stiprāks, kurš varenāks festivāla ietvaros tiks izrādīta gan Liepājā, gan Kuldīgas Sv. Annas baznīcā.

Bērnu un jauniešu ieinteresēšana ērģeļmūzikas noslēpumos ir viens no festivāla mērķiem, tāpēc bērni uz šo koncertu biļešu vietā var atnest savus ar mūziku saistītos zīmējumus. Tā jau ir ilggadēja tradīcija, un zīmējumu uzkrājies tik daudz, lai labākos no tiem eksponētu zīmējumu izstādē bibliotēkā Vecliepājas rūķis. Jāatzīmē, ka festivāla ieskaņās arī kafejnīcā Darbnīca atklāta izstāde – šeit skatāmi skaistākie fotomirkļi no iepriekšējiem festivāliem.Zināmā mērā kā pārsteigums, kas, iespējams, liks savādāk paskatīties uz klasisko Eiropas ērģeļmūziku, gaidāms japāņu ērģelnieces Mari Fukomato sagatavotais repertuārs, ar ko 18. septembra vakarā tiks atklāts 14. Starptautiskais Liepājas ērģeļmūzikas festivāls. Japānas ērģelniece atskaņos arī Brāmsa un Baha skaņdarbus.

Festivāla programmā būs iekļauts arī lielformāta darbs – šoreiz tā ir G. Forē Svētās Cecīlijas svinīgā mesa, ko izpildīs Viļņas universitātes jauktais koris, solisti Gunta Gelgote, Viesturs Jansons, Nerijs Masevičs, pie ērģelēm Vids Pinkevičs, diriģente Rasa Gelgotiene.

Jāatzīmē, ka Ērģeļmūzikas festivāls pirmo reizi tika organizēts kā Liepājas metalurga dāvana pilsētai savā jubilejā 2002. gadā. Jau kopš pirmā festivāla tā dvēsele ir Lotars Džeriņš, kurš vēl arvien ir klāt lielajā notikumā. Sākotnēji ar festivālu Lotars Džeriņš vērsa uzmanību uz lieliskajām baroka ērģelēm Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē, kas ir lielākās un līdz galam vēl neizpētītās mehāniskās ērģeles pasaulē. Dace Bluķe stāsta: «Instruments ir varens. Ērģeles 18. gadsimtā izgatavojis ērģeļmeistars Heinrihs Andreass Konciuss. Līdz šim nav bijis pietiekami daudz līdzekļu, lai ērģeles pilnībā atjaunotu – to izjaukšana, uzrasēšana, stabuļu atjaunošana un atkal salikšana kopā prasītu neiedomājami lielu summu. Tāpēc, kamēr ērģeles skan vareni, tās tiek izmantotas, un nav svarīgi, ka mēs nezinām visus to noslēpumus.»Šā gada Starptautiskais Liepājas ērģeļmūzikas festivāls, pēc kārtas jau četrpadsmitais, notiks no 18. līdz 25. septembrim ar septiņiem koncertiem Liepājā un Kuldīgā.