Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Cēsu Profesionālā vidusskola ieiet nākamajā attīstības pakāpē

Skolotājam Mārtiņam Jurciņam (pa labi) tagad ir iespēja mācīt amatu saviem audzēkņiem, izmantojot modernu CNC urbšanas un frēzēšanas centra iekārtu © Publicitātes foto

2015. gads Cēsu Profesionālajai vidusskolai sākās 95. jubilejas noskaņās, pulcējot absolventus atvadām no vēsturiskajām skolas ēkām, lai nākamreiz, skolas simtgadē, satiktos jau jaunajās mājās Valmieras ielā 19.

Mūsdienīgas tehnoloģijas

Jaunā kokapstrādes darbnīcu ēka un renovētais bijušās Cēsu 2. vidusskolas ēkas 1. stāvs tika nodoti ekspluatācijā jau vasaras sākumā, bet vasara pagāja, pārvācoties un uzstādot ERAF projektā iegādāto kokapstrādes un elektrotehnikas aprīkojumu, informācijas tehnoloģijas, mēbeles mācību kabinetiem un darbnīcām. Lai mācītu audzēkņus, modernie kokapstrādes darbgaldi, īpaši jau CNC urbšanas un frēzēšanas centrs, bija jāapgūst pašiem pedagogiem.

Par ERAF projekta veiksmīgo īstenošanu liels paldies Cēsu novada pašvaldībai, tās lieliskajiem darbiniekiem un skolas kolektīvam, jo 1. septembrī lepni varēja vērt jaunā kompleksa durvis audzēkņiem un atrādīt savu veikumu Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai.

Izskoloti labi meistari

Skolas direktore Maira Apsīte stāsta: «Augusta beigās saņēmām ziņu par mūsu absolventa, mēbeļu galdnieka Reiņa Gusta lielisko sniegumu pasaules jauno profesionāļu konkursā WORLD SKILLS 2015 Brazīlijā, par konkursa darbu saņemot ekselences medaļu.»

Ikgadējā dalība konkursā Krēsls ir iespēja pierādīt savu varēšanu katram, kas vēlas sasniegt vairāk, nekā prasa skolas programma. Arī Reinis līdz pasaules konkursam nokļuva, pateicoties uzvarai šajā Latvijas skolu sacensībā, kurā mūsējie tradicionāli startē ar ļoti labiem rezultātiem.

Profesiju apgūst arī pēc vidusskolas

Jau trešo gadu profesionālās izglītības iestāde piedāvā mēbeļu galdnieka vai namdara profesiju apgūt arī pēc vidusskolas. Pirms mēneša namdara kvalifikācijas eksāmenu ar teicamu un izcilu vērtējumu nokārtoja septiņi puiši un divas meitenes. Mācības šajā ESF finansētajā Jauniešu garantiju projektā ilgst tikai nedaudz vairāk par gadu, bet pieteikties tajā var jaunieši vecumā līdz 29 gadiem, ja pirms tam iegūta vispārējā vidējā izglītība. Mācību un prakses laikā tiek maksāta stipendija un ir vēl daudz dažādu priekšrocību, ja vien ir vēlme mācīties. Janvārī mācības varēs uzsākt tie jaunieši, kuri šajā projektā vēlēsies apgūt mēbeļu galdnieka, namdara vai elektrotehniķa profesiju. Pieteikumus no interesentiem skola gaida jau decembrī.

Licencētas jaunas programmas

«Esam jaunās, moderni aprīkotās mācību telpās, mūsu iespējas ir ievērojami plašākas, tāpēc domājam par jaunu profesiju piedāvājumu. Mēbeļu dizains, koka ēku restaurācija ir tās jomas, kurām esam izstrādājuši un licencējuši izglītības programmas. Topošais mēbeļu dizaina speciālists, mācoties pie mums, apgūs arī mēbeļu izgatavošanu, lai radošās dizaina idejas balstītos reālās iespējās. Restauratora asistenta profesijas izvēlei pamatā jābūt apziņai par vēsturiskā mantojuma saglabāšanas nozīmi,» saka direktore. Mācību laikā tiks apgūti ne tikai koka ēku un to daļu restaurācijas pamati, bet arī mēbeļu restaurācija, fotodokumentēšana un citas prasmes.

Ik gadu skolas audzēkņi Erasmus+ projekta ietvaros dodas praksē uz Somiju un Igauniju, kur skolas un uzņēmumi labprāt uzņem Cēsu mēbeļu galdniekus, elektrotehniķus un namdarus. Savukārt somu un igauņu topošie speciālisti un viņu pedagogi apgūst jaunas prasmes Cēsīs. «Tā mēs viens no otra mācāmies. Somijas Ikalinnenas dizaina koledžā noskatītajā mūzikas instrumentu izgatavošanā skolotāja Mārtiņa Jurciņa vadībā savu roku iemēģinājuši gandrīz visi viņa audzēkņi. Tapušas ģitāras, kokles, kahoni, džambas un citi instrumenti. Radošuma meistara Mārtiņa darbnīcā netrūkst,» gandarīta par panākumiem ir Maira Apsīte.

Sapņi piepildās – tam apliecinājums ir jaunais mūsdienīgais mācību komplekss Cēsīs, Valmieras ielā 19, un audzēkņi, kuri brauc mācīties no visas Vidzemes un pat Rīgas.