Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

TRENIŅI: Ar spēka un līdzsvara izjūtu – patīk mammām, patīk meitām

TRĪS PAUDZES. bodyART patīk gan mammām, gan meitām. Ogres reģiona bodyART trenere Ilze Čiščakova spēj izvingrināt gan savu mammu Laumu, gan meitas – jaunāko Amēliju (priekšplānā), vecāko Anniju un klāt neesošo Eniju © F64

Lai uzlabotu pašsajūtu, nostiprinātu muskuļus, veidotu proporcionālas ķermeņa aprises un atgūtu lokanību, tiek piedāvāti visdažādāko veidu treniņi, bieži vien tos dēvējot par funkcionāliem. Ko īsti nozīmē funkcionālais treniņš vingrošanas sistēmas bodyART izpratnē un ko tas var dot arī senioriem, stāsta Latvijas bodyART skolas direktore Anita Rezevska un bodyART trenere Ilze Čiščakova.

BodyART treniņā galvenais ir nodarbināt cilvēku kā funkcionālu veselumu. Treniņš apvieno pozas un dažādas klasiskas elpošanas tehnikas ar fizisku slodzi un garīgu atpūtu. Mērķis – ar funkcionālu spēka un stabilizēšanas treniņu nodrošināt visa cilvēka ķermeņa pareizu funkcionēšanu. «Vienkāršāk sakot – treniņos iemācāmies veikt dzīvē ļoti nozīmīgas kustības ķermenim draudzīgi. Piemēram, jūs esat pie stūres. Kaut kas nokrīt zem krēsla vai ieraudas bērns aizmugures sēdeklī, un jums jāaizsniedzas pie viņa. Tad, lūk, lai spontānās, straujās kustībās nenodarītu sev pāri, tās ir jāizpilda, sasprindzinot ķermeņa centra muskuļus un noliecoties vai rotējot kopā ar elpošanu. To, neskaitāmas reizes atkārtojot, mēs iemācāmies treniņos, kamēr tas kļūst par apzinātu ieradumu. Otrs piemērs – kā pieliekties pareizi, lai kaut ko paceltu no grīdas, vai kā piecelties no guļus stāvokļa sēdus, lai netraumētu muguras lejasdaļu – arī šīs lietas ar speciālu funkcionālu vingrinājumu palīdzību var vienkārši apgūt regulāros treniņos,» bodyART noderību praktiskajā dzīvē ieskicē Anita Rezevska.

BodyART treniņu sistēma apvieno sevī terapeitiski iedarbīgāko no fizioterapijas, ārstnieciskās vingrošanas, jogas, elpošanas tehnikām, japāņu Do In masāžas sistēmas, čī kustībām, klasiska spēka un lokanības treniņa, stiepšanās vingrinājumiem, kā arī īpašus bodyART® oriģinālos vingrojumus. Visos vingrojumos ir iesaistīts viss ķermenis, vienlaikus nodarbinot vairākas muskuļu grupas. BodyART treniņš ir īpašs savas enerģētiskās koncepcijas dēļ. Katru nodarbību veido piecas dažādas, secīgas, tradicionālās ķīniešu medicīnas elementos balstītas enerģijas fāzes, lai nodarbības beigās vingrotājs justos fiziski labi pastrādājis līdzsvarots gan fiziski, gan garīgi.

Ļoti svarīga treniņa laikā ir pareiza elpošana – dziļa ieelpa caur degunu, dodot fizisku spēku, un gara, silta izelpa pa muti, iegūstot līdzsvaru un mentālo spēku. «Tie, kas treniņos sākuši dziļi elpot, arī ikdienā vairs neatgriežas pie seklās krūšu elpošanas,» ievērojusi trenere. «Un tieši elpošana ir pamatā tam, ka bodyART ir piemērots ikvienam, jo treniņa laikā katrs izpilda vingrinājumus saskaņā ar savu elpu, tātad sava ķermeņa vajadzībām un nevienam nav jālēkā noteiktā mūzikas ritmā.»

Trenere Ilze Čiščakova dalās pieredzē darbā ar senioriem: «Ar senioru grupām sāku strādāt pirms gandrīz trim gadiem. Sākumā katram bija jāiepazīst savs ķermenis un kustību ieradumi. Reizēm vingrinājumi likās grūti, dažkārt pat neizturami, bija, piemēram, delnu locītavu sāpes, nepatīkamas sajūtas ceļgalos, reiboņi, mainot vingrinājumus no stāvus stāvokļa guļus stāvoklī. Sadarbības turpināšanas noslēpums tādos gadījumos ir pacietība, uzticība un regularitāte. Arī man pašai, kopš vingroju pēc bodyART sistēmas, nav bijušas akūtas sāpes mugurā, kājās, plecos vai rokās, pēc treniņa vienmēr ir tik laba sajūta un enerģijas pieplūdums.»

Bijusī dejotāja, trenere Tamāra VēvereIkauniece, kas jau ilgstoši Ogrē strādā ar senioriem, atzīst, ka viņas vingrotājām arī bodyART treniņš nešķiet grūts. Kā nu ne, ja regulāri nodarbojas ar sportiskām aktivitātēm. Ārste Inta Ozola savos astoņdesmit ir aktīva un mundra: «Vingrošana ir manas vienīgās zāles, citas nelietoju.» Viņa arī regulāri nūjo.

Sarunas nobeigumā, pirms ķerties klāt treniņam, Anita Rezevska šķelmīgi piebilst, ka ikviens, kurš nodarbojas ar bodyART, izskatās daudz jaunāks par saviem gadiem.