Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Igatei Dobelē patīk

IGATES galvenā vērtība ir katrs darbinieks un padarītā darba kvalitāte, uzsver tehniskais direktors Gusts Kaļiņins © F64

Ceļu būves kompānija Igate, kura sevi pozicionē kā būvnieku, kam galvenā vērtība ir kvalitāte, Dobelē ir realizējusi lielākus un mazākus projektus, tostarp Tirgus laukuma rekonstrukciju pirms dažiem gadiem un iepriekšējā vasarā arī divu ielu un ceļa rekonstrukcijas projektus.

Tirgus laukums – izaicinājums

Dobeles tirgus laukums ar unikālo strūklaku Aka priecē gan vietējos iedzīvotājus, gan iebraucējus. Projekta realizētājs bija kompānija Igate. Uzņēmuma tehniskais direktors Gusts Kaļiņins atzīst, ka projekts bija sarežģīts, bet kompānija to pieņēmusi kā izaicinājumu, lai īstenotu dzīvē arhitekta unikālo domas lidojumu, vienlaikus mācītos paši. «Realizējot šo projektu nācās stipri piedomāt, un kādu brīdi mums pat nebija īstas pārliecības vai rezultāts būs tāds, kādu gaida pasūtītājs. Taču viss ir izdevies ļoti labi, un arī tagad, esot Dobelē, ar prieku noskatos uz mūsu kompānijas veikumu.» Sarežģīts uzdevums bija ne tikai strūklakas izbūve, bet arī skaldīto laukakmeņu bruģa ieklāšana paredzētajā rakstā. Katru akmeni vajadzēja ielikt tieši tā un tieši tajā vietā, lai tas atbilstu pēc krāsas un formas.

Uzvara trīs konkursos

Pagājušajā gadā ceļu būves sabiedrība Igate uzvarēja trīs pašvaldības izsludinātajos konkursos: Bērzes ielas posma rekonstrukcija un Noliktavas ielas posma rekonstrukcija, kā arī ceļa Druvas – Saulstari C36 pārbūve. Tehniskais direktors uzsver: «Mums nav svarīgi, cik liels ir objekts, – mēs ar prieku uzņemamies gan lielāku, gan mazāku objektu darbus, vienlaikus vispirms domājot par padarītā darba kvalitāti. Strādāt Dobelē ir viegli, jo jūtam pašvaldības ieinteresētību projektu veiksmīgai realizācijai atbilstošajos termiņos. Esam pārliecinājjušies, ka Dobeles vadība ir vērsta uz veiksmīgu sadarbību, jo lēmumu pieņemšanā galvenais ir vīrs un vārds, ko mēs kā uzņēmējs ļoti augstu novērtējam. Ļoti laba sadarbība izveidojusies arī ar uzņēmumu Dobeles ūdens, jo ielu būvniecības process bieži ir saistīts ar pazemes komunikācijām, tajā skaitā lietus ūdens kanalizācijas sistēmas izveidošanu. Lietus ūdens kanalizācijas sistēmas izbūve bija iekļauta arī abos ielu rekonstrukcijas projektos.»

Savukārt, runājot par ceļa Druvas – Saulstari pārbūvi, Gusts Kaļiņins atzīst: «Tuvojās jau rudens, un termiņi bija saspringti, tāpēc mazliet nervozējām, vai pagūsim uzklāt asfaltu. Šis darbs prasa atbilstošus laika apstākļus, taču rudens izrādījās būvdarbiem labvēlīgs – projekts ir pabeigts laikā un labā kvalitātē.»

Jaunas iekārtas uzlabos konkurētspēju

Igate ir saņēmusi atbalstu Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansēta projekta Bituminēto maisījumu ražošana, izmantojot putu bitumu un otrreiz izmantojamo asfaltu realizācijai. Projekta ietvaros tiks iegādāta un uzstādīta putu bituma gatavošanas un otrreizēji izmantojamā asfalta aukstā iestrādes līnija, kas ļaus bituminētiem maisījumiem pievienot reciklētu asfaltu un ražot tos zemākās temperatūrās, tādējādi samazinot ietekmi uz vidi. Vienlaikus šis projekts dos iespēju samazināt ceļu būves izmaksas un uzlabos konkurētspēju būvniecības tirgū. «Mēs esam viena no retajām pašpietiekamajām ceļu būves kompānijām – mūsu rīcībā ir pašiem savi smilts, šķembu un grants resursi, asfaltbetona, betona un bruģa ražotnes, bet tagad būs arī tehnoloģijas, kas dos iespēju otrreiz izmantot nofrēzēto veco asfaltbetonu.»

Darba pietiek

Vaicāts par šogad plānotajiem darba apjomiem, Kaļiņins teic: «Jaunie konkursi vēl nav izsludināti, taču mums ir vairāki pagājušajā gadā iesākti lielie projekti, kuri jāpabeidz šogad. Līdz vasaras vidum darba pietiek.»

Uzņēmums šogad atzīmē savu 25 gadu pastāvēšanas jubileju. Šajā laikā ir notikusi nemitīga uzņēmuma attīstība – piemēram, pagājušajā gadā būvniecības sezonas laikā uzņēmums nodarbināja jau 350 cilvēku. Liela daļa no tiem ir studenti, kuri mācās atbilstošajā nozarē, bet vēlāk kļūst par uzņēmuma pastāvīgajiem darbiniekiem. «Es pats esmu bijis students un zinu, cik svarīga ir prakse. Taču ne jau tikai studenti ir mūsu prioritāte – katrs darbinieks tiek vērtēts kā personība, kā individualitāte.» Iespējams, ka tieši šāda attieksme pret darbiniekiem ir pamats Igates veiksmīgai uzņēmējdarbības ilgtspējai.