Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Dobeles mūzikas skolai būs jaunas mājas

LABĀKIE NO LABĀKAJIEM. Dobeles mūzikas skolas zēnu koris diriģentes Karīnas Zandersones vadībā pagājušā gada lielajos Dziesmu un deju svētkos tika atzīts par labāko savā grupā © Publicitātes foto

Dobeles mūzikas skolu Latvijas un arī starptautiskajā jauno mūziķu vidē pazīst un rēķinās ar tās audzēkņu spējām un pedagogu profesionalitāti.

Dobeles mūzikas skolas rekonstrukcijai un jaunu korpusu būvniecībai ziedojusi gandrīz 2,5 miljonus eiro. Sadarbojoties Dobeles mūzikas skolai, pašvaldībai un ziedotāja pārstāvim, ir izstrādāts projekts, kura realizācija dabā sāksies jau šopavasar. Skolas direktors Jānis Almanis Palmbahs informē, ka projekts paredz esošajā vietā, daļēji saglabājot vēsturiskās ēkas arhitektūru, uzbūvēt mūsdienīgu un mājīgu mūzikas skolu. Faktiski tiks uzbūvēti divi jauni korpusi un pilnībā rekonstruēta arī esošā ēka. Vienā no korpusiem atradīsies koncertzāle. Ir nolemts, ka vienīgi esošā skolas zāle, ko rotā Kārļa Ulmaņa dāvātā lustra, tiks restaurēta un saglabās vēsturisko veidolu.

Kā savu ieguldījumu skolas attīstībā Dobeles novada pašvaldība novirzīs līdzekļus inventāra, tajā skaitā mūzikas instrumentu un mēbeļu, iegādei. Direktors skaidro: mēs katru gadu cenšamies iegādāties jaunus instrumentus, jo mūzikas instrumenti nolietojas. Ne visi vecāki spēj saviem bērniem nopirkt instrumentus, tāpēc ir svarīgi, lai skola spētu nodrošināt audzēkņiem labus instrumentus, jo tas ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem bērnu spēju attīstībai un mākslinieciskā snieguma izaugsmei.

Skolas rekonstrukciju plānots pabeigt jau 2018. gada pavasarī.

Salīdzinot ar citām mazpilsētām, mūziku mācīties izvēlas daudzi. «Jāteic paldies dobelniekiem, kuri mudina savus bērnus mācīties mūziku, jo ir zinātniski pierādījies, ka tie skolēni, kuri papildus apgūst arī mūziku, daudz vieglāk uztver arī eksakto zinātņu mācību vielu, kā arī, pašsaprotami, tiek veicināta bērna radošā izaugsme un bagātināta jūtu pasaule,» uzsver Jānis Almanis Palmbahs.

Lai mūzikas mācīšanās būtu pieejama visiem novada bērniem, pašvaldība nokļūšanai mūzikas skolā un citās interešu izglītības iestādēs apmaksā ne tikai sabiedriskā transporta izdevumus, bet daļēji kompensē izdevumus arī vecākiem, ja tie bērnu uz skolu ved ar personīgo transportu.

Skolas popularitāte nav iespējama bez tās pedagoģiskā sastāva un audzēkņu sasniegumiem. Kā vienu no spēcīgākajiem pedagogiem, direktors min čella skolotāju Viju Embovicu, jauno pianistu skolotājas Anželu Beļsku un Inesi Rammu. Arī sitamo instrumentu pedagogs Vitālijs Čakšs, trompetes un trombona pasniedzējs Ivars Zandersons ir cilvēki, kas spēj aizraut un motivēt bērnus. Īpašs stāsts ir par Dobeles mūzikas skolas zēnu kori, kuru vada Karīna Zandersone. Koris pagājušajā gadā iekļuva Dziesmu svētku fināla skatē, kas pats par sevi jau ir liels panākums, savukārt uzvara skatē ir panākums, ko grūti nenovērtēt.

Dobeles mūzikas skola ik gadu organizē mazpilsētu un lauku mūzikas skolu pianistu konkursus, ko vērtē starptautiska mēroga profesionāļi. Viņi atzīst, ka konkursa mākslinieciskais līmenis ar katru gadu pieaug un šī konkursa dalībnieku sniegums neatpaliek no Latvijas prestižo mūzikas skolu audzēkņu snieguma, dažkārt tas ir pat augstāks.

Katru gadu par godu skolas dibinātājam, klarnetistam, pedagogam Jūlijam Grūtupam tiek organizēts jauno klarnetistu konkurss, kurā savas prasmes atrāda Latvijas labāko mūzikas skolu un mūzikas vidusskolu audzēkņi. Šo konkursu iedibinājusi ilglaicīgā skolas direktore, diriģente un pedagoģe Māra Rozentāle.

Nozīmīgs ir arī ikgadējais akordeonistu festivāls Zemgales akordeonists, kura organizēšana jau daudzus gadus ir akordeona pasniedzējas Gitas Āboliņas iniciatīva un realizācija.

Runājot par pedagogiem, direktors norāda: «Visi skolas pedagogi ir pieredzējuši un cienījami, tāpēc grūti nosaukt labākos no labākajiem.».