Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Seksuālais varmāka nezina, kāpēc mocīja zīdaini

© F64

Lieta par pērnruden paveiktu seksuālu vardarbību pret nepilnu gadu vecu zīdaini Kokneses novadā ir nosūtīta Zemgales apgabaltiesas prokuratūrai, aizdomās turētais vīrietis savu vainu atzinis, cietušais mazulis un otrs ģimenē augušais bērns joprojām atrodas krīzes centrā. Tiesa gaidāma 22. februārī.

Vardarbīgais vīrietis nav varējis paskaidrot savu rīcību. «Nodzertas smadzenes,» neilgi pēc nodarījuma pagājušā gada rudenī un arī tagad situāciju skarbi raksturo Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris. Augustā kādā dzīvoklī Iršos noticis dzertiņš. Kompānija, tajā skaitā mazuļa mamma, visticamāk, devusies pēc jaunas dzeramā porcijas, bet dzīvoklī palicis vīrietis un zīdainis. Vīrietis veicis netiklas darbības ar bērnu un nodarījis viņam miesas bojājumus. Mediķus izsaukusi bērna māte, kad atgriezusies. Viņa kopā ar meitiņu aizvesta uz bērnu slimnīcu Rīgā, kur bijusi kopā ar bērnu.

Sieviete audzināja divus bērnus, abi uz laiku ir izņemti no ģimenes, bet, kā var secināt no lietas apstākļiem, bāriņtiesa gaida, kāds būs vērtējums mātes rīcībai – vai ir vainojama notikušajā vardarbībā, jo atstājusi bērnu bezpalīdzīgā stāvoklī, turklāt pāridarītājs vismaz kādu laiku bijis viņas partneris un kopdzīves laikā bijis vardarbīgs.

Pēc notikušā Kokneses novada Sociālā dienesta vadītāja ir sodīta ar naudas sodu. D. Vingris uzskata, ka Labklājības ministrijai bijis svarīgāk, lai papīri ir pareizi noformēti, nevis izvērtēta reālā palīdzība, kas tiek sniegta novada sarežģītajām ģimenēm. Tagad ir ieviesta štata vienība – darbinieks, kurš papildus nodarbojas ar riska ģimenēm. Kokneses novadā tādu ģimeņu esot apmēram 30, darba daudz, teritorija plaša, visas jāapmeklē.

«Vienkāršāk būtu vienai daļai bērnus atņemt un ielikt bērnunamā, bet vai tā vajag? Bērns grib vecākus,» viņš saka. Arī ar cietušā zīdaiņa mammu strādāts daudz, un viņa saņēmusi sociālo un psiholoģisko palīdzību. Un turpina saņemt. Taču cilvēkam pašam arī jāgrib pielikt punktu saviem kaitīgajiem ieradumiem. Sociālajam darbiniekam nav ietekmēšanas līdzekļu, viņš varot vai nu žēli skatīties, vai ziņot bāriņtiesai, lai bērnu no ģimenes izņem. Liela problēma ir alkoholisms, bet, piemēram, samazināt bērnu pabalstu vai to atņemt nevar. Daudzām ģimenēm laukos pabalsts ir burkāns, kura dēļ viņiem bērns ir izdevīgs. «Tagad spriedze novirzīta vairāk uz bāriņtiesu,» atzīst D. Vingris.

Ir jāgaida tiesa. Par seksuālu varmācību pret 16 gadu vecumu nesasniegušu personu Krimināllikumā paredzēts augstākais soda mērs – mūža ieslodzījums – vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un probācijas uzraudzība uz laiku līdz pieciem gadiem.