Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Bez darba palikušās Gulbenes šuvējas atkal strādā

IR IESPĒJA ATTĪSTĪT latviešu uzņēmuma virsdrēbju šūšanas rūpniecisko ražošanu Gulbenē – par to ir pārliecināti SIA Nemo valdes priekšsēdētāja Inga Zemdega-Grāpe (no labās). Tam tic arī Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Andris Apinītis (no kreisās) un Nodarbinātības valsts aģentūras Gulbenes filiāles vadītājs Vladimirs Lituņenko © Monika Sila

Pirmajām 33 no 170 šuvējām, kas Gulbenē aprīlī bija zaudējušas darbu pēc vācu SIA Nienhaus&Lotz Lettland darbības pārtraukšanas, atkal ir iespēja strādāt – atklāta Krāslavas šūšanas uzņēmuma Nemo Gulbenes filiāle. Paredzams, ka tuvākajā laikā ražotnes darbinieku skaits palielināsies vēl par septiņiem cilvēkiem.

«Šis ir tikai sākums, un es ļoti ceru, ka mēs dzersim šampanieti pēc gada, jo mums būs ne tikai telpas, bet arī pasūtījumi un stabilitāte,» filiāles svinīgajā atklāšanā sacīja SIA Nemo valdes priekšsēdētāja Inga Zemdega-Grāpe. Viņa atzina, ka darbgaldi šuvējām Gulbenē ir sarūpēti ātrumā un pagaidām uz tiem nestāv pašas jaunākās un modernākās šujmašīnas. Taču atmosfēra filiālē ir mājīga un ir jūtams, ka darbinieki vēlas strādāt. Filiāles šuvēja Ingrīda Žagare laikrakstam pastāstīja, ka Nemo šujmašīnas Gulbenē ir tās pašas, kuras viņa jau redzējusi pirms 40 gadiem kombinātā Latvija. «Toreiz 15 gadu vecumā tur biju praksē un pēc tam Rīgā nostrādāju sešus gadus. Tad apprecējos, atnācu uz Gulbeni, te piedzima un uzauga četri bērni. Tiku pastrādājusi arī SIA Nienhaus&Lotz Lettland un tagad strādāju Nemo,» viņa stāstīja un teica, ka ir priecīga par iespēju strādāt. Vācu uzņēmumā Gulbenes šuvējas bija pieradušas strādāt pie modernākām iekārtām. Pašas atzīst, ka tehnoloģiski tagad ir jāsper solis atpakaļ. Tomēr tā ir iespēja iziet no bezdarba situācijas. Filiāles tehnoloģe Inese Sliņķe bilda: «Viss mums būs, ja vien strādāsim un attīstīsimies.»

Nodarbinātības valsts aģentūras Gulbenes filiāles vadītājs Vladimirs Lituņenko I. Zemdegai-Grāpei uzdāvināja pulksteni, kas skaita ne tikai laiku, bet rāda arī gaisa temperatūru un mitruma daudzumu. Uz šā pulksteņa turklāt ir izlasāma SIA Nemo Gulbenes filiāles atklāšanas diena - 2016. gada 25. maijs.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Andris Apinītis, sveicot kolektīvu ar darba uzsākšanu, uzsvēra, ka Nemo telpas Gulbenē ir darbam piemērotākas nekā iepriekš bija SIA Nienhaus&Lotz Lettland nodrošinātās. Viņš arī priecājās, ka Gulbenes šuvējām ir tik laba slava un pēc vācu šūšanas uzņēmuma bankrota viņas uzreiz ir saņēmušas vairākus jaunus darba piedāvājumus. Labas ziņas esot arī sakarā ar SIA Nienhaus&Lotz Lettland, jo drīz uzsāks maksātnespējas procesu un iecels administratoru. Savukārt no pašvaldības puses A. Apinītis solīja, ka vēl šogad tiks pabeigta ielas rekonstrukcija, izveidos gājēju ietvi un iela būs apgaismota. Tas nozīmē, ka Nemo Gulbenes darbiniekiem ceļš uz darbu būs ērts un patīkams.

I. Zemdega-Grāpe, kā arī Gulbenes ražotnes meistare Vita Lukašova viesus veda ekskursijā pa ražošanas telpām. Bija iespēja arī apskatīt dažus gatavās produkcijas paraugus. Ciemiņi izteica sajūsmu par gaišas krāsas pavasara/rudens mēteli un vaicāja, vai Gulbenē būs iespēja nopirkt šādu Nemo darināto apģērbu. I. Zemdega-Grāpe sacīja, ka labprāt sadarbosies ar kādu tirdzniecības uzņēmumu, ja vien tas būs abpusēji izdevīgi. Viņa stāstīja, ka līdz rudenim uzņēmumam darba būs pietiekami, jo ir pasūtījumi. Turklāt Nemo izstrādā arī savus modeļus, kurus ārzemēs piedāvā ar savu zīmolu.

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju Krāslavas SIA Nemo, kas nodarbojas ar apģērba rūpniecisko šūšanu, darbojas kopš 1994. gada. Uzņēmuma pamatkapitālā ir 156 tūkstoši eiro. Pagājušajā gadā valsts budžetā uzņēmums nodokļos ir samaksājis 393,43 tūkstošus eiro. I. Zemdega-Grāpe kopā ar vīru Oskaru Grāpi 2014. gada vasarā iegādājās SIA Nemo akciju kontrolpaketi. Pirms tam I. Zemdega-Grāpe bija pazīstama kā aptieku tīkla un lieltirgotavas Euroaptieka valdes priekšsēdētāja. Tā ir bijusī kombināta Latvija filiāle, kas dibināta 1971. gadā. Šobrīd Krāslavā uzņēmums darbu nodrošina 210 strādājošajiem, tajā skaitā 120 šuvējām. Krāslavas novada mājaslapā teikts, ka SIA Nemo ir lielākais sieviešu virsdrēbju ražotājs Latvijā. Pašlaik kopējā jauda ir apmēram 130-150 tūkstoši izstrādājumu gadā, gandrīz 100% eksportē uz Skandināviju. Uzņēmums šuj sieviešu klasiskos kostīmus un mēteļus, katru modeli nelielās partijās, izmantojot vislabākos audumus no Rietumeiropas. Katru otro dienu Nemo apgūst un ražo kādu jaunu apģērba modeli. Gadā uzņēmumā izstrādā 288 modeļus. Par saviem galvenajiem konkurentiem šajā tirgū Nemo uzskata vairākas ražotnes Lietuvā.