Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Acu ultrasonogrāfs – modernākais pasaulē

ACU ULTRASONOGRĀFIJA. Jaunā izmeklējumu iekārta ir ļoti nozīmīgs ieguvums Ventspils veselības aprūpes sistēmas pilnveidošanai, pārliecinātas ir Dace Sormule un Silvija Sila © Ojārs Lūsis

Ventspils veselības aprūpes joma ir viena no pašvaldības prioritātēm, kuras ietvaros tiek meklētas un arī atrastas iespējas piesaistīt labus speciālistus un jaunos ārstus, radīt teicamu infrastruktūru, kā arī iegādātas mūsdienīgas ārstnieciskās un diagnostiskās iekārtas.

Acu ultrasonogrāfs arī poliklīnikā

Pirms gada Ventspils jeb Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Kurzemes acu centra kvalitatīva darba nodrošināšanai ar pašvaldības finansiālu atbalstu tika iegādāts acu ultrasonogrāfs. Šovasar līdzīga iekārta, bet vēl modernāka, ir iegādāta arī Ventspils poliklīnikai. «Gribu atzīmēt, ka atšķirībā no slimnīcas ultrasonogrāfa acu izmeklējumiem poliklīnikai ir izdevies piesaistīt valsts finansējumu. Sakām lielu paldies Saeimas deputātiem Jānim Vucānam un Gundaram Daudzem par ieguldīto darbu, lai Ventspils poliklīnikā būtu vēl viena mūsdienīga izmeklējumu iekārta,» uzsver poliklīnikas valdes priekšsēdētāja Dace Sormule.

Līdz ar to, ka arī poliklīnikā tagad ir pieejams šis izmeklējuma veids, pacientam, kurš atnācis uz poliklīniku, nav otrreiz jāpierakstās un jādodas uz izmeklējumu slimnīcā. Tas atvieglo ne tikai pacientu dzīvi, bet arī ārsta laiku - iespējams ātrāk uzzināt diagnozi un izstrādāt ārstēšanas plānu konkrētajam pacientam. Poliklīnikas acu ārste Silvija Sila norāda: «Faktiski šādai iekārtai vajadzētu būt jebkurā acu ārsta kabinetā, jo tā ir neatsverams palīgs acu slimību precīzas diagnozes noteikšanai. It īpaši tādos gadījumos, ja ir aizdomas par tīklenes atslāņošanos. Jo agrāk tiek noteikta diagnoze, jo agrāk var uzsākt ārstēšanos. Ne mazāk svarīga ir datu salīdzināšanas iespēja - visi iepriekšēji izmeklējumi tiek saglabāti datu bāzē, tāpēc uzskatāmi gan uz ekrāna, gan izdrukās varam salīdzināt slimības vai atveseļošanās progresu.» Jaunā iekārta ir šobrīd viena no modernākajām, kas pieejama pasaulē. Tā ir aprīkota gan ar A, gan B zondi, tādējādi piemērota gan izmeklējumiem, gan manipulācijām. Vaicāta par speciālistu apmācību, kas nepieciešama jaunās iekārtas efektīvai izmantošanai, acu ārste atzīst: «Ventspils acu ārsti ar līdzīgas iekārtas darbību ir pazīstami, taču tehnoloģijas attīstās ļoti strauji un katra iekārta ir mazliet atšķirīga. Tā kā mūsu ultrasonogrāfs strādā divos atšķirīgos režīmos, kā arī tajā ir integrētas vairākas citas funkcijas, speciālistu apmācība ir nepieciešama. Apmācības augustā veiks iekārtas izplatītāju pārstāvji, bet darbs ar to tiks uzsākts tuvākajā laikā pēc apmācību beigšanas.»

Bērnu profilaktiskās pārbaudes bez maksas

«Valsts likumdošana paredz, ka bērniem profilaktiskās redzes pārbaudes nepieciešamas apmēram gada vecumā, 13-24 mēnešu vecumā, trīs gadu vecumā un 6-7 gadu vecumā, pirms skolas gaitu uzsākšanas. Tāpat kā visā Latvijā, arī Ventspils poliklīnikā tās tiek veiktas valsts apmaksātās profilaktiskās programmas ietvaros. Ventspilī strādā ļoti labi acu ārsti, un viņu rīcībā ir labs tehniskais nodrošinājums, tāpēc pie mums uz profilaktiskajām pārbaudēm brauc no visas Kurzemes un pat Rīgas. Poliklīnikā uz šīm pārbaudēm rindas netiek veidotas un nav nepieciešams pierakstīties, taču iesakām pirms vizītes piezvanīt un noskaidrot, kad vislabāk apmeklēt ārstu,» iesaka Dace Sormule.

Savukārt Silvija Sila uzsver: «Šodienas aktualitāte ir darbs pie datora, kas acīm ir nogurdinoši. Tāpēc iesaku vismaz reizi stundā atrast brīvu brīdi, lai izkustētos pats un atpūtinātu acis, kā arī veiktu dažus ļoti vienkāršus acu vingrinājumus. Iesaku lietot acu mitrinātājus - mākslīgās asaras. Tie ir paņēmieni, kas var pasargāt no lielākām problēmām. Taču, ja pamanāt, ka kaut kas nav īsti kārtībā, tad dodieties pie acu ārsta.»