Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

ĀCM inficētajā teritorijā iekļauj arī Dundagas un Ances pagastu

© F64

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir paplašinājis ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM) inficēto teritoriju, iekļaujot tajā arī Dundagas un Ances pagastu, aģentūru LETA informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa atgādināja, ka PVD no laboratorijas saņēmis izmeklējumu rezultātus, kas apstiprina ĀCM divām Dundagas pagasta mežā atrastām mežacūkām, tamdēļ PVD nosacījis jaunu ĀCM inficēto teritoriju, kurā ietilpst Dundagas un Ances pagasts.

No inficētās teritorijas aizliegts izvest mājas un mežacūkas, mežacūku gaļu, subproduktus, tostarp aknas, nieres un citus produktus, kā arī maltu gaļu, svaigas gaļas izstrādājumus un produktus, kas satur mežacūku gaļu.

Cūku turēšanas novietnēs jāievēro bioloģiskās drošības pasākumi, nekavējoties jāziņo par cūku saslimšanas gadījumiem.

PVD aicina medniekus stingri ievērot medību higiēnu un nekavējoties informēt pašvaldību vai PVD par beigtām mežacūkām. Tāpat PVD atkārtoti aicina visus dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā piemājas saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, lai tādējādi pasargātu dzīvniekus no saslimšanas un maksimāli samazinātu infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā.

Mežacūku populācijā mēris šogad konstatēts 875 dzīvniekiem 67 novadu 215 pagastos, kā arī trijās pilsētās - Rēzeknē, Pļaviņās un Jūrmalā.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī sērga Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.