Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Izsolīs līvu seno kulta vietu Salacgrīvā

Salacgrīvas novada dome aicina pieteikties nomas tiesību izsolei pašvaldības īpašumam Kuiķulē - vietai, kur atrodas seno līvu upuralas, - informē laikraksts "Latvijas Avīze".

Latvijas alu pētnieks un labākais pazinējs Guntis Eniņš šo nodomu vērtē vismaz kā cinisku, ja ne noziedzīgu, saskatot apdraudējumu valsts nozīmes arheoloģijas piemineklim - lielākajai lībiešu novada Metsepoles kulta vietai.

"Tā ir arī mana vaina, ka nepanācu, lai alām ir apsardze. Jebkura lieka cilvēku klātbūtne šajās alās ir nepieļaujama. Arī tad, ja dažādiem izklaides pasākumiem izmantos pāri Svētupei esošo pļaviņu, tas alām piesaistīs lieku cilvēku interesi. Kuiķules upuralas ir pēdējo gadu desmitu lielākais atklājums ne vien Latvijā, bet arī Baltijā un nozīmīgs objekts arī Eiropas mērogā," skaidro alu pētnieks.

"Septiņdesmitajos gados arheologam Jurim Urtānam izdevās atklāt pilnīgi negaidītas lietas - gan visvecākos Latvijā datētos uzrakstus no 1664.gada, gan vēl daudz senākas zīmes - jumīšus, slīpos krustus, ugunszīmes, ko vēlāk atradām arī citās Latvijas vietās, taču mazākā skaitā. Arheoloģiskajos izrakumos atrastās 628 monētas un senlietas attiecināmas uz vairākiem gadsimtiem, kad tur notikuši dažādi ziedojumi. Esmu pārliecināts, ka Kuiķules Lielajā un Mazajā upuralā vēl ir ļoti daudz atklājamā, jo kādreiz tā bijusi viena ala, kas 19. gadsimtā iebruka. Mēs nezinām, kas slēpjas aiz nobrukuma."

Svētupes upuralām ir dubults valsts nozīmes aizsardzības statuss - tās ir atzītas gan par arheoloģisku, gan par dabas vērtību kā vienas no garākajām Latvijas alām, skaidro Dabas aizsardzības pārvaldes Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta (ZBR) administrācijas direktora vietnieks Andris Viesturs Urtāns.

"Pirms diviem gadiem šai vietai atklājām vēl vienu vērtību - tās lielisko akustiku Dabas koncertzāles projektā. Skaņa pret Svētupes klintīm fantastiski atbalsojas, tas ir kā mazais Skaņais kalns," stāsta Urtāns.

Izsolei paredzētais 3,92 hektārus lielais pašvaldības īpašums "Upuralas" aptver abus Svētupes krastus - arī upuralas vietu. Par laimi, Svētupe Kuiķules līcī no pļaviņas līdz upuralai neesot vienkārši šķērsojama, jo upe esot diezgan dziļa. Senajiem lībiešiem uz savu kulta vietu, iespējams, bijis tilts.

Paredzēts, ka uz zemesgabala "Upuralas" jāveido publiski pieejama atpūtas un tūrisma vieta. Izsoles sākumcena ir 1,5% no kadastrālās vērtības jeb 16,17 lati gadā. Runa ir tikai par pļavas iznomāšanu uz pieciem gadiem bez jelkādām apbūves vai izpirkuma tiesībām, informē Salacgrīvas novada domes informācijas nodaļas vadītāja Ilga Tiesnese. Šis jautājums ticis izskatīts iepriekšējā domes sēdē, kur secināts, ka zemes gabals ir iznomājams, bet ar noteiktiem ierobežojumiem, piemēram, paturot tiesības pašvaldībai savus pasākumus tur rīkot bez maksas.

ZBR administrācijas direktors Valērijs Seilis neslēpj, ka pavasarī apspriedies ar novada domes vadību, kā šo vietu izmantot dabai visdraudzīgākajā veidā: "Mans viedoklis, ka šā zemesgabala iznomāšana būtu pieļaujama. Nav runas par privatizāciju vai viesnīcu būvi, bet par teritorijas sakārtošanu, autostāvvietu, sakārtotu vietu atpūtai un ūdenstūristiem." Kad jautāju, vai tieši ar laivām nav visvieglāk jebkuram piekļūt pie alām, Seilis atbild, ka jau pašlaik upuralas ir tūristu apskates objekts, bet teritorijas apsaimniekošana ļautu šo objektu gan pienācīgi parādīt, gan arī uzraudzīt. Viņaprāt, lieliski būtu, ja objektu uzņemtos apsaimniekot kāda no daudzajām vietējām ar dabas aizsardzību saistītājām nevalstiskajām organizācijām.

"Mums būs vēl viens rūpju objekts. Tās ir vienīgās valsts nozīmes aizsargājamās upuralas. Taču, no otras puses, ja nomnieks būs godprātīgs pret šajā vietā esošajām vērtībām un ieguldīs līdzekļus tās uzturēšanā, visi būs tikai ieguvēji," uzskata Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas arheoloģijas un vēstures daļas vadītāja Sandra Zirne, brīdinot, ka teritorijas nomniekam būs jārēķinās ar visām stingrajām likuma prasībām, kas paredz tik nozīmīgu kultūras objektu aizsardzību.

"Ceru, ka izsolē zemi iegūs inteliģents cilvēks ar labu gaumi. Taču, lai atceras, mēs svešus nemīlam," sacīja viena no Kuiķules vasarniecēm, neslēpjot, ka ideja par izsoles rīkošanu viņai un kaimiņiem nepatīkot.

Savukārt Līvu fonda dibinātājs un Līvu savienības vadītājs Dāvis Stalts atzina, ka arī viņi apsvēršot iespēju piedalīties 10.augustā plānotajā izsolē.