Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Daugavpils Saules pulkstenim 100 gadu jubileja

1910.gadā Daugavpilī Pilsētas bulvārī, pašreizējā A.Pumpura skvērā, Pēterburgas un Kr.Valdemāra, tagad Saules un Ģimnāzijas, ielu krustojumā iepretī Dvinskas reālskolai, patlaban Vienības pamatskola, tika uzstādīts Saules pulkstenis, aģentūru LETA informēja Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejā.

Pulksteņa izgatavošanas iniciators bija reālskolas fizikas skolotājs Arkādijs Jaskovs. Naudu pulksteņa būvei savāca reālskolas vecāko klašu audzēkņi. Pulksteņa skala un rādītājs pēc Jaskova rasējumiem tika izgatavoja vietējā gravēšanas darbnīcā, bet pulksteņa melnais marmora postaments nošķeltas piramīdas izskatā tika pasūtīts kapu pieminekļu izgatavošanas darbnīcā. Saules pulksteņa ciparnīca atbilst Daugavpils ģeogrāfiskajam platumam.

Septiņdesmito gadu beigās pulkstenis tika pārvietots pie viesnīcas "Latvija" (tagad "Latgola") netālu no Rīgas un Cietokšņa ielu krustojuma. 2001.gadā Saules pulkstenis tika pārvietots uz laukumu pretī Daugavpils universitātei, kur atrodas arī šodien un priecē Daugavpils iedzīvotājus un viesus.