Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Līgatnes papīrfabrika atkritumiem rada pievienoto vērtību

© Ojārs Lūsis

Diezin vai ikdienā piefiksējam, cik papīra patērējam, – sākot no salvetēm, zobu pastas tūbiņas kastītes un cigarešu paciņas līdz smagam žurnālam un katalogam.

Papīrs kopējo sadzīvisko atkritumu plūsmā ieņem vienu no galvenajām vietām, sastādot 40% no cieto atkritumu apjoma. Aprēķināts, ka Latvijā viens cilvēks gadā vidēji patērē 80 kg papīra.

Pasaules tirgos palielinās pieprasījums pēc papīra

Visbiežāk nevajadzīgie papīra izstrādājumi nonāk kopējā atkritumu konteinerā un tikai ap 25% atgriežas papīra ražošanas uzņēmumos kā otreiz pārstrādājamā izejviela. Pēc visai aptuvenām aplēsēm, ik gadu atkritumu izgāztuvēs nonāk makulatūra līdz 5 miljonu eiro vērtībā. Turklāt, patērētā papīra apjoms ir tieši proporcionāls iedzīvotāju dzīves līmenim – jo labāk dzīvojam, jo vairāk patērējam papīru. Latvijas eksports pēdējā gadā laikā ir strauji palielinājies tieši papīrmalkas segmentā, un tas liecina, ka pieprasījums pēc iepakojuma un citiem celulozes izstrādājuma veidiem pasaules tirgū pieaug.

Taču ir arī cits papīra ražošanas veids – makulatūras pārstrāde jaunā papīrā. Papīrfabrika Līgatne ir vienīgais papīra ražošanas uzņēmums Latvijā un ražošanai izmanto tikai makulatūru. Pagājušā gada rādītāji liecina – ir saražots 12 tūkstoši tonnu papīra par kopējo summu 6 miljoni eiro. Jāatzīmē, ka apmēram 80% savas produkcijas tas eksportē. Salīdzinot papīrmalkas tirgu un Līgatnes papīrfabrikas darbību, nav grūti iedomāties, kuram eksporta veidam ir lielāka pievienotā vērtība, kas paliek Latvijas ekonomikā.

Vaicāts, vai Līgatnes papīrfabrika strādā ar pilnu jaudu, direktors Normunds Dzērve norāda: «Mēs strādājam nepārtrauktā režīmā – 24 stundas diennaktī, 7 dienas nedēļā. Patlaban papīra tirgus ir ļoti aktīvs un cenas labas, kā arī pieprasījums pēc mūsu saražotās produkcijas pārsniedz piedāvājumu. Mēs varētu pārdot trīs reizes vairāk, nekā šobrīd spējam saražot. Tāpēc pakāpeniski veicam investīcijas ražošanas jaudu kāpināšanā.» Vienlaikus ļoti svarīga ir izejvielu pieejamība.

Pa mazumiņam – kā bitītes šūnās medu krāj

Kā bites šūnās medu krāj, tāpat katrs mājās vai birojā mēs varam saudzēt dabu, samazināt atkritumu apjomu, kas nonāk atkritumu poligonos, un līdz ar to maksāt mazāk par atkritumu apsaimniekošanu, kā arī atbalstīt vietējo eksportspējīgo Latvijas uzņēmumu. No mums jau netiek prasīts daudz – tikai iemest papīru atsevišķā papīrgrozā un tad, kad tas pilns, piezvanīt, lai kāds atbrauc un to iztukšo.

Līgatnes papīrfabrika izveidojusi tā saukto šūnu sistēmu, kuras ietvaros birojos uzstāda bezmaksas speciālos papīrgrozus – šūniņas, kas vizuāli ļoti labi iederas jebkurā interjerā. Klientam izdevīgā laikā šūniņas tiek iztukšotas. Tādējādi tiek savākta liela daļa papīra ražošanai nepieciešamās makulatūras.

Kopš 2010. gada beigām Līgatnes papīrfabrika ir uzsākusi arī tetrapaku pārstrādi. Jāatzīmē, ka tetrapaku sastāvā 75% ir kartons, bet pārējais polietilēns. 2010. gada sākumā veiktie Tetra Pak iepakojumu pārstrādes testi uzrādīja veiksmīgus rezultātus. Šodien Tetra Pak iepakojumi tiek pievienoti kopējai makulatūras masai. Tas ir tikai sākums, un pamazām Tetra Pak iepakojumu daudzums pārstrādes plūsmā palielināsies. Papīrfabrika Līgatne un Tetra Pak kopīgi strādā rūpnīcas iekārtu uzlabošanā, kā arī attīstot atkritumu šķirošanas sistēmu. Tagad papīrfabrika Līgatne ir viena no vairāk nekā 100 papīrfabrikām visā pasaulē, kas izmanto dzērienu kartona iepakojumu kā vērtīgu izejvielu jaunu produktu ražošanā.

Normunds Dzērve atzīst, ka makulatūras savākšanas loģistika ir finansiāli ietilpīga, taču šādi iegūtas izejvielas tomēr ir lētākas, nekā pērkot tās no atkritumu apsaimniekošanas kompānijā. It īpaši lielie šķiroto atkritumu apsaimniekotāji ir noslēguši sadarbības līgumus ar ārvalstu papīra ražotājiem, un absolūti lielākā daļa Latvijas makulatūras nonāk ārzemēs, kur veicina to ekonomisko izaugsmi. Faktiski makulatūra ir ļoti laba un pieprasīta eksporta prece, tomēr žēl, ka pievienotā vērtība šai vērtīgajai izejvielai tiek radīta citās valstīs, nevis Latvijā. Ja tiktu izveidota cita sistēma, kas veicinātu makulatūras palikšanu Latvijā, Līgatnes papīrfabrika daudz drosmīgāk varētu plānot investīcijas un palielināt ražošanas jaudu. Nododot makulatūru, jūs ne tikai rīkosieties saimnieciski, saudzējot vidi, bet arī celsiet Latvijas ekonomiku.

Skolēniem īpašas balvas

Papīrfabrika Līgatne, Zaļā josta un VAS Latvijas valsts meži organizē makulatūras vākšanas kampaņu skolām Tu vari izglābt… Kampaņas organizētāji par svarīgāko argumentu virza videi draudzīgu saimniecisko darbību, kas šajā gadījumā ir vides piesārņojuma samazināšana. Veicinot bērnu izpratni par vidi, gribot negribot arī vecāki saņem šo informāciju un, bērnu mudināti, pārņem šādu dzīves modeli, turklāt gūstot no tā reālu labumu. Par katru savākto makulatūras tonnu, no papīrfabrikas Līgatne skola saņem pretī 5 kg zīmēšanas papīra. Tas ir tikai tāds veicinošs faktors, jo galvenās balvas saņēmēji tiks noteikti, apkopojot rezultātus, un kā galvenais kritērijs ir vidēji savāktais makulatūras daudzums uz vienu izglītības iestādes audzēkni. Tāpēc pieteikuma anketās ir jānorāda arī skolas audzēkņu skaits.

Par balvu fondu galvenokārt rūpējas VAS Latvijas valsts meži, kas 1. vietas ieguvējiem – visaktīvākajiem audzēkņiem vai klasei dāvinās pilnībā apmaksātu meža ekskursiju, otrās vietas ieguvēji dosies putnu vērošanas ekskursijā, bet trešo vietu gaida ekskursija uz Tērvetes dabas parku.

Visaktīvākais individuālais makulatūras vācējs saņems individuālo pārsteiguma balvu – fotokameru, savukārt otrais un trešais aktīvākais makulatūras vācējs saņems Mammadaba meža ceļotāja mugursomu, ko sarūpēs VAS Latvijas valsts meži.

Būs arī pateicības raksti par dalību no konkursa organizatoriem – uzņēmuma Zaļā josta, SIA Papīrfabrika «Līgatne» un VAS Latvijas valsts meži.

Pārsteiguma balvas no uzņēmuma Zaļā josta gaida pirmās trīs skolas, kuras pēc kopējā apjoma būs savākušas visvairāk makulatūras.

VAS Latvijas valsts meži sabiedrisko attiecību departamenta vadītājs Tomass Kotovičs uzsver: «Mēs kā lielākais mežu apsaimniekotājs esam ļoti priecīgi, ka Latvijā ir tāda papīrfabrika, kas faktiski no atkritumiem rada pievienoto vērtību, kura paliek Latvijas ekonomikā. Papīra patēriņš pasaules tirgos palielinās, un tas nozīmē, ka arvien vairāk tiek izcirsts mežu, lai šo pieprasījumu nodrošinātu. Aktīvi iesaistoties makulatūras vākšanā, katrs Latvijas iedzīvotājs piedalās savas valsts ekonomikas veicināšanā. Turklāt pats būtiskākais ir tas, ka Līgatnē ražo CO2 neitrālu papīru – tā ražošanas procesam nepieciešamai enerģijai neizmanto fosilos kurināmos, bet tikai atjaunojamu dabas resursu – koksni, kas izaugusi tepat Latvijā. Tāpēc arī mūsu uzņēmums labprāt izmanto Līgatnes papīru gan ikdienas darbā, gan bērnu zīmēšanas bloku

izgatavošanai.»

***

UZZIŅAI

Papīrfabrika Līgatne piedāvā

Papīrfabrika Līgatne par brīvu savāks izlietoto makulatūru jums piemērotā laikā un izmantos to pārstrādei, veidojot jaunus papīra izstrādājumus: biroja papīrus, mākslas papīrus, iepakojuma materiālus, papīra čaulas u.c.

Kā arī bez maksas iznīcinās konfidenciālos papīrus, tos pilnīgi izšķīdinot ūdenī ar hidrošķaidītāja palīdzību. Pāris minūtēs papīrs būs sadalījies šķiedrās un teksts būs pilnīgi neatjaunojami izzudis. Iznīcināto dokumentu šķiedras arī tiks izmantotas kā izejviela jauna papīra ražošanai.

Jūsu ērtībai birojā izliksim kompaktas makulatūras savācējkastes. Izlietotos papīra izstrādājumus (biroja papīru, kartonu, iepakojuma papīru, žurnālus, bukletus, grāmatas, tetrapakas u.c.) varat uzkrāt šajās kastītēs. Un, kad tās ir pilnas, mēs jūsu makulatūrai atbrauksim pakaļ un izmantosim to papīra ražošanai.