Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Super Bebris – unikāla pakalpojumu pakete

Lai gan Latvija ir ar mežiem un koksni bagāta valsts, koka māju īpatsvars Latvijā ir ļoti neliels. Laikam jau vēl nav beidzies laiks, kad katrs grib lētāk un ātrāk, un reti kurš iedomājas par labāku, videi draudzīgāku un ilgmūžīgāku mājokli.

Viens no uzņēmumiem, kurš veic koka konstrukciju māju būvniecību, ir Limbažu novada uzņēmums Super Bebris, kurš Latvijas tirgū zināms nu jau vienpadsmito gadu.

No pamatiem līdz apsaimniekošanai

Super Bebris ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kurš attiecībā uz nekustamo īpašumu sniedz pilnu pakalpojumu paketi, sākot no projekta un ēkas pamatiem, līdz pat iekšējai apdarei un iekārtojumam, kā arī turpina mājas apsaimniekošanu arī pēc tās nodošanas ekspluatācijā. Tāpat ir izstrādāts finanšu instruments, kas dod iespēju iegādāties īpašumu līzingā. Uzņēmuma vadītājs Normunds Teko (attēlā) uzsver: «Es nezinu nevienu citu uzņēmumu, kurš spētu sniegt savam klientam tik pilnīgi pakalpojumu. Pilnīgs jaunums nekustamā īpašuma tirgū ir nekustamā īpašuma iegāde uz līzingu. Tas nozīmē, ka klients ik mēnesi maksā noteiktu summu līdz saistību pilnīgai izpildei. Ja rodas finansiālas grūtības, klients var attiekties no turpmākajām saistībām, un māja paliek mūsu uzņēmuma īpašumā, bet klienta saistības līdz ar ir beigušās. Var uzskatīt, ka klients līdz šim māju ir īrējis. Jāatzīmē, ka gadījumos, kad kredīts īpašuma iegādei ir ņemts bankā, klients visbiežāk paliek finansiālās saistībās arī tad, ja atdod īpašumu bankai.»

Pēc saistību pārtraukšanas uzņēmums ēku piedāvā citiem klientiem. Tā kā mājas ir no koka, tad iespējama arī to pārvietošana uz citu lokalizācijas vietu, turklāt pārvietošanas izmaksas ir salīdzinoši nelielas.

Līdz ar to, ka Super Bebris ir gan konstrukciju izgatavotājs, gan būvnieks, gan arī namu apsaimniekotājs savos attīstītajos ciematos, tikai un vienīgi uz uzņēmuma pleciem gulstas pilna atbildība par ēku kvalitāti un ekspluatāciju. Teko kungs teic: «Mēs esam pilnīgi atbildīgi par saviem projektiem un ļoti labprāt uzklausām iedzīvotāju kritiku, jo tikai tā mēs varam uzlabot savu produktu kvalitāti, dizainu un lietošanas ērtumu.»

Vācu kalni – koka daudzdzīvokļu ēkas

Viens no skaistākajiem Super Bebris īstenotajiem projektiem ir Vācu kalnu ciemats, kas atrodas Salaspils novadā, Mazās Juglas krastos. Pagaidām tajā ir koka vienstāvu un divstāvu daudzdzīvokļu māju apbūve, bet nākamvasar ieplānots būvēt trīsstāvu daudzdzīvokļu māju, kas arī tiks izgatavota no koka konstrukcijām. Šajā mājā pamatā būs divistabu dzīvokļi, kas tiks piedāvāti īres tirgū. Uzņēmuma vadītājs informē, ka tik liels dzīvojamā fonda īpatsvars, kas atrodas privātpersonu īpašumā, ir tikai Latvijā. Citās Rietumeiropas valstīs, kā arī ASV un Kanādā lielākā daļa mājokļu tiek īrēti.

Savukārt, runājot par vairākstāvu koka apbūvi, Teko kungs ir neizpratnē par Latvijas likumdošanu, kas nepieļauj koka konstrukciju daudzstāvu apbūvi. Zviedrijā no koka tiek būvētas pat septiņstāvu dzīvojamās mājas, nemaz nerunājot par sabiedriskajām ēkām, tostarp vairākstāvu tirdzniecības centriem. Arī Super Bebris ir īstenojis šādus projektus, bet ne Latvijā. Piemēram, daudzstāvu dzīvojamās mājas ir būvētas ASV, Bostonas pusē, bet nupat dienas kārtībā ir tirdzniecības centra projekts Kalifornijā.

Ekonomiskā māja – norvēģu pieprasītākais produkts

Viens no populārākajiem Super Bebris produktiem ir tā sauktā ekonomiskās klases māja, kas kopā ar pamatiem, pilnībā ierīkotām komunikācijām, iekšējo apdari un iekārtojumu, izmaksā 34 tūkstošus latu. Šādas mājas var iegādāties arī Latvijā, šogad vien ir uzstādītas 75 šādas mājas un pieprasījums pēc tām saglabājas ļoti augsts. Gadā Super Bebris spēj izgatavot 120 koka konstrukciju ēkas.

Vaicāts par kvalitātes prasībām Norvēģijā un ASV, Teko kungs stāsta: «Mūsu piedāvātā kvalitātes latiņa viņiem šķiet pārāk augsta. Gan ASV, Gan Norvēģijā prasības pret būvniecības kvalitāti ir ļoti zemas. Par to es tiešām sākumā brīnījos. Izskanēja pat teikums: mums nevajag tik labi, kā jūs strādājat!»

Vienīgais sertificētais koka būvkonstrukciju ražotājs

Super Bebris ir vienīgais līmētā koka konstrukciju ražotājs, kurš saņēmis atbilstošu sertifikātu, un tā produkciju apzīmē ar burtiem CE. Tas nozīmē, ka attiecīgais produkts ir augstākās kvalitātes izstrādājums un tam ir nepieciešamā garantija. Tā kā nesošās koka konstrukcijas ir ļoti atbildīgs māju būvniecības elements, katra izgatavotā sija tiek dokumentēta un arhīvā ziņas par to glabātas vismaz 5 gadus. Tādējādi katrs nesošo konstrukciju elements ir izsekojams, un uzņēmums par to uzņemas pilnu atbildību.

Diemžēl Latvijā ir vairāki uzņēmumi, kuri izgatavo līdzīgus produktus, bet nav sertificēti. Neieguldot līdzekļus tehnoloģijās un sertifikācijā, tirgū šāds produkts nonāk lētāks un faktiski izspiež no tirgus tos, kuri iegulda līdzekļus tehnoloģiju attīstībā un drošībā. Normunds Teko saka: «Ir jāsāk domāt valstiski, kā veicināt uzņēmumu attīstību ar augstu pievienoto vērtību, nevis veicināt to uzņēmumu darbu, kas spēj piedāvāt lētāku produktu. Līdz ar to, ka dažādos konkursos un noteikumos nav iekļauts kritērijs par produkta sertifikāciju un atbilstību, brīvprātīgi piespiedu kārtā konkursa izsludinātājs ir spiests pirkt nevis labāko un kvalitatīvāko, bet lētāko nezināmas izcelsmes izstrādājumu. Šādā situācijā mūsu produkts nav konkurētspējīgs.»

Super Bebris ir uzsācis arī īpaši garu nesošo konstrukciju ražošanu. To laidums var būt pat 30 metri. Latvijā pirmo reizi šādas konstrukcijas tiks izmantotas Upes ciema sporta zāles un peldbaseina būvniecībā.

Koks – visdrošākais būvniecības materiāls

Koks nedeg! Šķiet, absurds un meli, bet tā ir patiesība, ko apliecina vairāki eksperimenti. Protams, koks ir apstrādāts ar pretdegšanas materiāliem – antipirēniem. Veicot eksperimentu ar koka, metāla un betona pārsedzēm, ir konstatēts, ka pēc 45 minūšu intensīvas degšanas, vienīgi koka sijas saglabā nestspēju. Nedz metāla, nedz betona pārsedzes šajā eksperimentā nepalika savās vietās, tajā pašā laikā koka sija bija tikai nedaudz apgruzdējusi. Vairāk informācijas meklējiet www.superbebris.lv

Valdībai ir jāuzņemas atbildība

Vaicāts par sadarbību ar valsts un pašvaldību amatpersonām, Teko kungs neslēpj sašutumu: «Mēs dzīvojam beztiesiskā valstī, kur cilvēks ir pakļauts pilnīgai iznīcībai. Valsts nekontrolē bankas, bet tās, it īpaši populārākās Zviedrijas bankas, dara visu, lai piespiestu mūsu cilvēkus pamest savus īpašumus un doties uz ārzemēm. Ja mēs valstij maksājam nodokļus, tad kāpēc nesagaidām aizstāvību. Piemērs: lai iegādātos īpašumu, cilvēks ņem bankā kredītu 100 tūkstošus latu. Summā ir iekļauts 22% PVN, ko faktiski pircējs uzreiz samaksā valstij. Tātad 22 tūkstošus tas samaksā nodoklī, bet, tā kā tā ir bankas nauda, tad par šiem 22 tūkstošiem cilvēks spiests ik mēnesi maksāt arī kredītprocentus. 30 gadu laikā viņš samaksā ne tikai nodokļa summu, bet gan divreiz vairāk. Iznāk, ka valsts uzspiež cilvēkam saistības un uz to rēķina nopelna ne tikai valsts, bet arī banka. Sanāk, ka valsts sadarbojas ar banku, lai izspiestu no cilvēkiem naudu. Citās valstīs nodokļa summa tiek diferencēta un iespējama pakāpeniska tā samaksa.

Arī valsts nodokļu politika spiež uzņēmējus aiziet no legālā tirgus un veikt darbības pelēkajā zonā. Ir pilnīgi nepareizi, ja vienāds nodokļu slogs ir tiem, kuru apgrozījums ir 10 tūkstoši gadā, un tiem, kas manipulē ar miljoniem. Esmu secinājis, ka uzņēmējs un valsts ir divas karojošās puses, kurā priekšrocības ir likumdevējam, tātad valstij. Tajā pašā laikā valdība negarantē pilnīgi neko – nedz pensijas, nedz veselības aprūpi, nedz izglītību. Izvērtējot esošo situāciju, es labi saprotu tos uzņēmējus, kuri nemaksā nodokļus, faktiski tā ir viņu vienīgā iespēja vismaz izdzīvot un nopelnīt iztiku savai ģimenei. Taču tā nav normāla situācija – es gaidu no valdības nodokļu politikas pārskatīšanu, kas veicina uzņēmējdarbību visās tās izpausmēs.

Teikšu godīgi – reizēm tā vien gribas atmest visam ar roku un pārcelt uzņēmējdarbību uz ASV...