Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Limbažu novada pašvaldība veicinātu attālinātā darba iespējas

Situācijā, kad lauku teritorijas visā Eiropā, tai skaitā, Latvijā, cieš no pieaugoša bezdarba, iedzīvotāju skaita samazināšanās un jauni un izglītoti cilvēki darba dēļ pārceļas uz dzīvi lielpilsētās, ārkārtīgi liela nozīme ir jaunu darba iespēju radīšanai lauku teritorijās.

Viena no šādām iespējām ir attālinātais darbs jeb teledarbs, kad darbinieks veic savus darba pienākumus ārpus darba devēja telpām. Ņemot vērā informācijas un komunikāciju tehnoloģiju attīstību, nākotnē attālinātais darbs varētu kļūt par arvien biežāk izmantotu alternatīvu, kas ļauj apvienot dzīvi lauku teritorijā ar augsti kvalificētu darbu, kas tradicionāli tiek saistīts ar lielpilsētām.

Lai noskaidrotu šādu alternatīvu darba formu attīstības iespējas un meklētu risinājumus jauniem izaicinājumiem, Limbažu novada pašvaldība plāno līdzdarboties projektā "MICROPOL - attālinātā darba centri ārpus metropoļu reģioniem", kurā apvienojušies 11 partneri no 10 Eiropas Savienības dalībvalstīm - Dānijas, Nīderlandes, Spānijas, Ungārijas, Slovēnijas, Lielbritānijas, Itālijas, Francijas, Igaunijas un Latvijas. MICROPOL projekta mērķis ir apkopot un izplatīt pieredzi un labo praksi par attālinātā darba formām un attīstības iespējām, īpašu izmanību pievēršot attālinātā darba centru izveidošanai un darbībai.

Attālinātā darba centri jau sekmīgi darbojas vairākās Eiropas Savienības valstīs. Dažkārt tie darbojas biznesa inkubatoru paspārnē, kā sociālie uzņēmumi vai arī piedāvā tā klientiem saņemt arī citus pakalpojumus, piemēram, bērnu pieskatīšanu. Attālinātā darba centros ir pieejamas biroja, apspriežu un atpūtas telpas, ātrgaitas internets, videokonferenču aprīkojums u.c. mūsdienīgi tehniskie risinājumi. Dinamiskā un radošā vide attālinātā darba centros paver iespējas veidot jaunus kontaktus un sadarbību darbiniekiem un uzņēmējiem, kas līdz šim strādājuši mājas apstākļos. Darbs attālinātā darba centros samazina darbinieku ceļa izdevumus un radīto piesārņojumu, kā arī, pateicoties elastīgam darba grafikam, sekmē darba un privātās dzīves līdzsvaru.

Projektā Latviju pārstāv Rīgas Tehniskās universitātes Tautsaimniecības un reģionālās ekonomikas institūts, kurš plāno veikt Limbažu novada iedzīvotāju - darba ņēmēju un darba devēju aptauju, lai noskaidrotu viedokli par šādas alternatīvas darba formas attīstības iespējām Limbažu novadā un tā izmantošanas potenciālu. Aptaujas norise plānota šī gada vasarā. Projekta rezultātā, balstoties uz situācijas novērtējumu, politikas veidotājiem tiks piedāvāti jauni instrumenti, lai veicinātu no Rīgas attālināto teritoriju, t.sk. Limbažu novada lauku teritoriju attīstību, tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti sekot informācijai un aktīvi piedalīties organizētajā aptaujā.