Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Saltavots – jau 20 gadus ar rūpēm par ūdeni

© Ojārs Lūsis

Siguldas novada pašvaldības uzņēmums SIA Saltavots šā gada jūlijā atzīmēja pastāvēšanas 20 gadu jubileju.

Tas ir pietiekami ilgs laika periods, lai objektīvi varētu vērtēt uzņēmuma ieguldījumu ūdenssaimniecības attīstībā un pakalpojumu kvalitātes un pieejamības uzlabošanā.

Vairāk par 20 gadu laikā paveikto un šā brīža aktualitātēm stāsta projektu vadītāja Silvija Zaharāne.

– Kuru brīdi varam uzskatīt par Siguldas ūdenssaimniecības pārmaiņu sākumu?

– Par Siguldas pilsētas ūdenssaimniecības pārmaiņu sākumu var uzskatīt 1996. gadu, kad tika uzsākta programmas Ūdenssaimniecības attīstība Siguldas pilsētā sagatavošana.

– Patlaban noslēgumam tuvojas Siguldas pilsētas ūdenssaimniecības attīstības trešā kārta, kas tiek realizēta ar ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu. Atgādināsim lasītājiem, kā mainījusies ūdensapgādes un kanalizācijas sistēma.

– Šie gadi ir bijuši bagāti gan no saņemtā un ieguldītā finansējuma viedokļa, gan ar ieguvumiem vides saglabāšanā un iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanā. Šajā laikā, piesaistot ES fondu, pašvaldības, Latvijas valsts līdzfinansējumu, ir izbūvētas pilsētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, uzbūvētas jaunas dzeramā ūdens sagatavošanas iekārtas, izbūvēti daudzi kilometri jaunu ūdensvada un kanalizācijas tīklu, kas uzlabo centralizēto ūdenssaimniecības pakalpojumu pieejamību.

2010. gadā ir uzsākta ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstības trešā kārta. Trešās kārtas ietvaros ir rekonstruētas vienas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, paplašināti centralizētie ūdensapgādes un kanalizācijas tīkli. No plānotajiem 4,5 km pašteces kanalizācijas tīkliem ir izbūvēti jau 3 km, pabeigta kanalizācijas spiedvada izbūve, bet no plānotajiem 7 km ūdensvada pabeigti jau ir ap 5,5 km. Kopumā projektu plānojam noslēgt jau nākamgad.

– Saltavota pārziņā ir ne tikai Siguldas ūdenssaimniecība, bet arī citas novada teritorijas...

– Kopš 2008. gada sākuma SIA Saltavots ar centralizēto ūdensapgādi un notekūdeņu novadīšanu nodrošina Nurmižu, Jūdažu un Mores ciemu iedzīvotājus, bet pēc teritoriālās reformas, no 2009. gada 1. jūlija, arī Allažu un Allažmuižas ciemu iedzīvotājus un uzņēmumus.

– Mores ciemā patlaban norit ūdenssaimniecības sakārtošanas projekts. Ko iegūs Mores iedzīvotāji?

– Pirmkārt, ūdens padeves nepārtrauktību un kvalitātes uzlabojumu, otrkārt, vides piesārņojuma samazinājumu. Vēl pirms ES fonda projekta uzsākšanas Saltavots ar domes atbalstu Morē uzstādīja jaunas dzeramā ūdens atdzelžošanas iekārtas.

Tagad, ar ES ERAF līdzfinansējumu, Morē norit projekta Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Siguldas novada Mores ciemā realizācija. Projekta ietvaros notiek būvniecības darbi, kā rezultātā tiks nomainīti vecie ūdensvada tīkli Dārza, Pļavu un Siguldas ielas rajonā, paplašināti centralizētie kanalizācijas tīkli, kas dos iespēju pieslēgt centralizētajai sistēmai daudz vairāk patērētāju, izbūvētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas un jauns dzeramā ūdens ieguves urbums.

– Viens no galvenajiem ES finansēto projektu mērķiem ir samazināt piesārņojuma slodzi vidē. Cik atsaucīgi ir iedzīvotāji – vai pieslēdzas no jauna izveidotajiem tīkliem?

– Ir kvartāli, kur cilvēki ar nepacietību gaida jaunos tīklus, bet, protams, ir daudz tādu, kuri nav gatavi mainīt savus dzīves paradumus. Vēl arvien ļoti aktuāla ir notekūdeņu no sava īpašuma krājtvertnēm novadīšana meliorācijas sistēmās, pašvaldības lietus ūdeņu sistēmās un novadgrāvjos. Ja vērtējam vides saglabāšanu plašākā mērogā – fakts ir tas, ka kopā ar pazemes ūdeņiem piesārņojums nonāk Gaujā un vēlāk Baltijas jūrā, kura jau tagad ir ļoti piesārņota, un steidzami jādomā par tās ūdens kvalitāti.

– Esat paveikuši titānisku darbu. Kā jums tas ir izdevies?

– Darbs jau vēl līdz galam nav izdarīts – vēl ir kurp tiekties, taču vispirms jāsaka paldies mūsu ilggadējiem darbiniekiem, kas šajā uzņēmumā strādā jau kopš tā dibināšanās, tajā skaitā valdes loceklis Jānis Gāga. Ļoti nozīmīgs atbalsts mums vienmēr bijusi Siguldas novada dome – vienmēr saņemam visu iespējamo materiālo un morālo atbalstu. Taču pats lielākais paldies pienākas mūs klientiem – Siguldas novada iedzīvotājiem, kuri mums uzticas un novērtē mūsu darbu.

UZZIŅAI

PROJEKTUS „Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Siguldas novada Siguldas pilsētā, III kārta” (Nr. 3 DP/3.5.1.1.0/10/IPIA/VIDM/018 ) un „Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstību Siguldas novada Mores ciemā” (l Nr. 3DP/3.4.1.1.0/11/APIA/CFLA/075/025)

• LĪDZFINANSĒ EIROPAS SAVIENĪBA.

• FINANSĒJUMA SAŅĒMĒJS Š0 PROJEKTA IETVAROS IR SIA „SALTAVOTS”