Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ieguvums iedzīvotājiem un videi

© Ojārs Lūsis

SIA Salacgrīvas ūdens ir jauns uzņēmums – ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumus Salacgrīvas novadā sniedz kopš šā gada 1. jūnija, bet, neraugoties uz to, jau paveikti vairāki nozīmīgi darbi.

«Uzņēmums tika izveidots ar mērķi sakārtot ūdenssaimniecību novada teritorijā. Pirmajos darba mēnešos apzinājām un analizējām esošo situāciju ūdenssaimniecībā un par prioritāti izvirzījām ūdens zudumu samazināšanu esošajos tīklos gan Salacgrīvā, gan pārējās novada apdzīvotajās vietās,» saka SIA Salacgrīvas ūdens valdes loceklis Kaspars Krūmiņš.

Analizējot esošo situāciju ūdenssaimniecībā, tika secināts, ka ūdens zudumi Salacgrīvas novadā rodas divu iemeslu dēļ: pirmkārt, daļa ūdens vienkārši aiztek zemē, jo tīkli savu laiku nokalpojuši, otrkārt, konstatēti nereģistrēti pieslēgumi. Par laimi, minētajām problēmām Salacgrīvas pilsētā ir atrasts risinājums trīspusēja līguma par lielo Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu – Salacgrīvas pilsētas ūdensvadu un kanalizācijas tīklu rekonstrukcija –izskatā, kas lielā mērā atrisinās jautājumu saistībā ar ūdens zudumiem tīklu kvalitātes dēļ.

«Šis projekts nav nācis ātri un viegli – vairākkārt nācās aktualizēt tehniski ekonomiskā pamatojuma dokumentus. Vēl šā gada sākumā celtniecības cenu izmaiņas, respektīvi, kāpums, spieda vēlreiz veikt šo procesu. «Finansiālu apsvērumu dēļ nācās samazināt tīkla garumu par aptuveni pieciem kilometriem, tomēr spējām rast citus risinājumus un izpildīt izvirzītos mērķus, lai iegūtu ES fondu finansējumu,» stāsta K. Krūmiņš. Patlaban projekts ir tehniskā projekta stadijā, kas noslēgsies 31. decembrī, un jau pēc Jaungada varēs izsludināt iepirkumu konkursu. Savukārt reālo darbu uzsākšana lielā mērā būs atkarīga no laika apstākļiem – vai nu marta beigās, vai aprīļa vidū.

Projekts paredz veco ūdensvadu tīklu rekonstrukciju – veco metāla cauruļu nomaiņu ar jaunām, kā arī jaunu tīklu pusotra kilometra garumā izbūvi. Lielākais darbu apjoms gan šoreiz attiecināms uz kanalizācijas sistēmas sakārtošanu. «Kreisajā krastā tiks izbūvēti jauni kanalizācijas tīkli sešu kilometru garumā un, protams, rekonstruēta daļa veco tīklu. Mūsu lielākā problēma ir pārmērīga infiltrācija. Akas ir sliktā stāvoklī, tajās pastiprināti ieplūst lietus ūdeņi, kas tālāk tiek sūknēti uz attīrīšanas staciju. Nelietderīgi darbinot sūkņus, tiek patērēta elektroenerģija, par ko mēs maksājam, un tas savukārt atsaucas uz ūdens tarifu. Tādējādi rekonstrukcija reizēm ir pat svarīgāka nekā jaunu tīklu izbūve,» spriež K. Krūmiņš. Tiek lēsts, ka pēc projekta īstenošanas 97 procenti mājsaimniecību būs pieslēgtas pie centralizētā ūdensvada, bet 85 procenti kanalizācijas tīkliem, būs tīri grāvji un sakopta un tīrāka vide.

Virkne mazāka apjoma projektu tiek īstenoti citviet novados – Ainažos, Tūjā, Svētciemā, Korģenē, Vecsalacā, Liepupē un Jelgavkrastos. Visi projekti ir tehniski ekonomiskā pamatojuma stadijā, kas patlaban iesniegti apstiprināšanai Vides un reģionālās attīstības ministrijā.