Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Reģionos \ Sigulda

Velobraucēji jau 20.reizi tiksies Vienības braucienā

5.septembrī Siguldā riteņbraucēji no visas Latvijas jau 20.reizi vienosies kopīgā velobraucienā. Trīs distancēs - sporta, kalnu divriteņu (MTB) un tautas braucienā - plecu pie pleca brauks profesionāli sportisti, antīko velosipēdu un paškonstruēto divriteņu īpašnieki, darba kolektīvi, ģimenes, draugi un daudzi citi, kopā vairāki tūkstoši riteņbraucēju.

Sacensības notiks trīs distancēs: Latvijas Olimpiskās komitejas Sporta šosejas brauciens - 102 km, SEB kalnu divriteņu (MTB) brauciens - 43 km, Latvijas Dzelzceļa šosejas Tautas brauciens - 36 km. Par īpašiem kausiem sacentīsies visplašāk pārstāvētie uzņēmumu un iestāžu darba kolektīvi, kuplākās ģimenes un pašvaldības. Distanču uzvarētājiem tiks pasniegti kausi, savukārt dalībniekiem būs speciālas balvas.

Gatavojoties 20.jubilejas braucienam, trešdien - 25.augustā, velobraucēji pulcējās Ieskaņas braucienā Rīgā. Vairāk nekā 50 velobraucēju, no riteņbraukšanas simtgadei veltītā piemiņas akmens Viesturdārzā pa maršrutu Ausekļa iela - Elizabetes iela - Brīvības bulvāris - Kalpaka bulvāris devās uz Esplanādi, pierādot, ka īstus velobraucējus nespēj izbiedēt ne lietus, ne vētra.

"Vienības brauciens ir svētki ikvienam velobraucējam. Ikdienā ne vienmēr pamanām, cik daudz cilvēku pārvietojas uz velosipēda. Pastnieki, velokurjeri, sportisti, cilvēki, kas brauc uz darbu smalkos uzvalkos un kleitās - tā ir tikai neliela daļa. Kur nu vēl kolekcionāri, kuriem velosipēds ir rūpīgi glabāta vērtība, un entuziasti, kuri divriteni pārveido radošās konstrukcijās, tā saucamajos "ērmriteņos". Reizi gadā sanākt visiem kopā ir lieliska tradīcija, par kuras aizsākšanu 1936.gadā mums jāpateicas Robertam Plūmem un toreizējam Valsts prezidentam Kārlim Ulmanim, bet atjaunošanu 1995.gadā - Ernestam Pūcem, pēc kura iniciatīvas ar Valsts eks-prezidenta Gunta Ulmaņa atbalstu riteņbraucēju svētki piedzīvoja atdzimšanu," ar gandarījumu stāsta Igo Japiņš, "Igo Japiņa sporta aģentūras" direktors.

"Divriteni var uztvert dažādi - vienam tas ir transporta līdzeklis, citam sportošanas veids, bet vēl kādam izklaide vai modes lieta. Taču reizi gadā mēs, riteņbraukšanas entuziasti, kuru vidū redzu arī sevi, sanākam kopā un vienoti dodamies kopīgā velobraucienā," norādīja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis. "Vienības brauciens ir ļoti pareizi iedibināta tradīcija ar lielu atbalstītāju, līdzjutēju un, kas pats galvenais, dalībnieku skaitu. Šogad LOK ir kļuvusi par tādu kā aizbildi 102 kilometrus garajam sporta šosejas braucienam un spēcīgākajam pasniegs īpašu LOK balvu. Vienības brauciena garā distance atbilst Olimpiskajiem principiem un dzīves veidam, tajā dominē sportiskais azarts, vēlme nostartēt pēc iespējas labāk, notiek cīņa ar sevi, un tā ir distance, kurā bez labas sportiskās sagatavotības neiztikt."

"Jau otro gadu Latvijas dzelzceļš aicina Latvijas iedzīvotājus piedalīties Vienības velobraucienā - sportiskā, aizraujošā, vienojošā un veselīgā izklaidē. Brauciena 20.gadadiena nozīmē, ka šis ir kļuvis jau par tradicionāliem velobraucēju svētkiem. Arī šogad paši dzelceļnieki uz starta līnijas dosies kuplā skaitā. Aicinām ikvienu pievienoties, lai piedalītos vai lai līdzi justu!" Uģis Magonis, VAS "Latvijas dzelzceļš" valdes priekšsēdētājs.

Vienības brauciena "namatēvs", Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics: "Sigulda ir priecīga uzņemt visus riteņbraucējus ikgadējā Latvijas Vienības velobraucienā. Te ir īpaša vieta ar plašām aktīvās atpūtas iespējām, kuras papildina kultūrvēstures un dabas ainavu aura. Turklāt šogad siguldieši sportā pierādīja, ka esam Latvijas Ziemas Olimpiādes galvaspilsēta un vieta, no kurienes nāk Latvijas olimpiskie čempioni. Attīstot arī vasaras sporta veidus, esam aktīvi ķērušies klāt dažādu investīciju piesaistei velosporta un velo atpūtas iespējām - tuvākā laikā plānots izveidot Eiropas standartiem atbilstošus kalnu divriteņu trašu maršrutus. Viens aiz otra tiek veidoti arī veloceliņi pilsētā. Vienības velobrauciens Siguldā nu jau ir kā tradīcija, ar kuru lepojamies. Kur gan vēl citur iespējams pievarēt tik unikālu finiša vietu kā Siguldā, uzdodot sportistam emocionāli vislielāko lādiņu, kad tiek pievarēts Gaujas kalns! Lai visiem pietiek spēka! Tiekamies Siguldā!"

"SEB bankā strādājošie ļoti labi apzinās, ka attīstība iespējama tikai tad, ja notiek pārmaiņas un uzlabojumi. Vienības braucienam kā tradīcijai, kas šogad svin savu 20.dzimšanas dienu, gadu no gada tiek veikti uzlabojumi. Tas ļauj braucienam kļūt vēl interesantākam un ieņemt nozīmīgāku vietu Latvijas iedzīvotāju sportiskajā ikdienā. SEB bankas vārdā nosaukta viena no disciplīnām, kas mums ir pagodinājums, jo šķiet, ka esam patiesi nozīmīgs kalnu divriteņu sporta dzīves veicinātājs Latvijā. Šogad SEB Kalnu divriteņu sacensībās piedalījušies jau vairāk kā 10 tūkstoši riteņbraucēju. Pēc jaunākās informācijas gandrīz 1/3 visu Vienības brauciena dalībnieku varētu startēt tieši SEB posmā. Arī pats esmu plānojis piedalīties braucienā, ceru, ka Daba mūs palutināts ar labu laiku, jo par visu pārējo būs parūpējušies organizatori," stāsta SEB bankas prezidents Ainārs Ozols.

Mārketinga komunikācijas aģentūras "Alpha Baltic" direktors Lauris Špillers, viens no pasākuma organizatoriem, atzīmē: "Šogad ir īpašs gads - 15 gadi kopš tradīcijas atjaunošanas un jubilejas 20.Vienības brauciens. Aicinu visus aktīva dzīvesveida cienītājus uz Siguldu ierakstīt vēsturē šo braucienu ar vismaz 5000 dalībniekiem! Apsolu, jūs gūsiet neaprakstāmas un pozitīvas emocijas, jo tik liela tautas kopība rada enerģiju, kas tiešām uzlādē!"

Pirmo reizi riteņbraucēji no visas Latvijas, Valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa atbalstīti, vienotā braucienā devās 1936. gadā. Kopš Vienības brauciena atjaunošanas 1995.gadā tradīciju plecu pie pleca doties kopīgā velobraucienā, veicinot tautas vienotību un popularizējot velobraukšanu un aktīvu, veselīgu dzīvesveidu, ik gadu realizē "Igo Japiņa sporta aģentūra".

Par godu Vienības brauciena 20. jubilejai, Latvijas Pasts izdevis četras īpašas Vienības brauciena pastkartes. Tās izdotas ierobežotā daudzumā, kartītes ikviens interesents varēs iegādāties Vienības brauciena dienā 5. septembrī Siguldā.