Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Šausmas Rīgas cirkā sadomātas; ar ziloņiem viss kārtībā

© F64

Ja abstrahējas no fakta, ka cirkā dzīvniekiem liek veikt tādas darbības, ko savvaļā no brīva prāta tie nekad neiedomātos darīt, piemēram, turēt paceltu kāju virs daiļas meitenes sejas, ar ziloņiem Sonju un Vanu Manu viss ir kārtībā.

Vegānisma sludinātāji no biedrības Dzīvnieku brīvība apsūdzējuši dzīvnieku dresētājus nežēlībā, tāpēc abu ziloņmāšu labturība ieinteresēja arī Pārtikas un veterināro dienestu. Vakar pārbaudē inspektori nekādus pārkāpumus nekonstatēja, un arī paši ziloņi Neatkarīgajai par blakus stāvošajiem saimniekiem Larsu Holšeru un Leldi Feldmani nesūdzējās. Gluži otrādi – apmaiņā pret pāris mandarīniem pat sarīkoja nelielu izrādi. 

Uzsildīts un piemelots skandāls

Zilonis nav dzīvnieks, kura dresūrā iespējams izmantot sāpes un iebiedēšanu. Viņa inteliģence šādu apiešanos nepieļauj. Zilonis atminas savus pāridarītājus un pie pirmās izdevības tiem atmaksā.

Vegānu izplatītais paziņojums pirmajā brīdī šķita patiesi satraucošs. Maskējies pats un arī ziloņus nomaskējis ar izdomātiem vārdiem, uz Rīgu atbraucis nežēlīgais dzīvnieku dresētājs Larss Holšers, kurš 2009. gadā slepeni nofilmēts vardarbīgi izturamies pret saviem ziloņiem un tagad no visiem pieklājīgiem Eiropas cirkiem tiek mests laukā. Video patiešām ir nepatīkams. Ar slēpto kameru nofilmēts, ka cilvēks ar nūjām un slotām sit ziloņus. Taču izrādās, šis cilvēks nav vis pats dresētājs, bet strādnieks, kurš no darba tika izmests, vēl pirms kļuva zināms par šāda video eksistenci. Ziloņi bija kļuvuši nervozi, strādnieks dzēra, un darba devējs drīz vien šos faktus sasaistīja. Kopš tā laika ziloņi dzīvo mierā un drošībā. «Nezinu, kādēļ kādam vajadzēja vilkt ārā to veco stāstu,» brīnās Larss un pasauc pie sevis ziloņmāti. Tā brīdi padomā un nāk arī. «Nu vai tad viņa tagad klausītu, ja baidītos no manis?» pārvaicā dresētājs. Arī neviens cirks neesot lauzis ar duetu Duo Soleva noslēgtos kontraktus.

Cirks bez zvēriem nevar

Kāpēc tad viņi tiek apmeloti? Iespējams, tāpēc, ka biedrībā Dzīvnieku brīvība apvienojušies dzīvnieku aizstāvības radikāļi. Pērn izvērstā cīņa pret kažokādu audzētavām viņiem ir uvertīra, pirms sākt sludināt totālu atteikšanos no jebkādu dzīvnieku ēšanas – visas Latvijas vegānismu. Savukārt ziloņu sargāšana acīmredzot ir ievads diskusijai par dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirkā. Kustības pārstāvis Aivars Andersons stāsta, ka mūsdienīgi cirki morālu apsvērumu dēļ paši atsakās no zvēru sabiedrības. Taču Rīgas cirka direktore Lolita Lipinska nosauc gluži citu iemeslu šai tendencei – bez dzīvniekiem ir lētāk. Atvest ziloni, nodrošinot viņam pilnu labturības paketi, patiešām ir sarežģīti. Taču bez ziloņa nevar. Cirks sastāv no trim elementiem – akrobātiem, dzīvniekiem un klauniem. Ja viena žanra pietrūkst, cirka lielākie kritiķi – bērni jau pēc minūtēm piecpadsmit sāk žāvāties. Bet, kas attiecas uz vardarbīgiem dzīvnieku dresētājiem, tādus uz Rīgu nemaz neaicinātu. «Mākslinieki brauc no cirka uz cirku, līdzi bagāžā vedot arī visu informāciju par sevi.» Kaut ko noslēpt kompaktajā cirka sabiedrībā faktiski nav iespējams. Kurš izkāvies, kurš piedzēries – viss uzreiz kļūst zināms.

Bariņš vegānu piketēs

Tāpat kā cirka cilvēki, arī Pārtikas un veterinārā dienesta eksperti ir dusmīgi uz trača cēlājiem. Šokējošais stāsts par varmācību pret ziloņiem satur vienus vienīgus izdomājumus. Veterinārās uzraudzības departamenta vecākā eksperte Iveta Kociņa teic, ka gan veselība, gan dokumenti dzīvniekiem ir kārtībā, vārdi atbilst mikročipos ierakstītajiem. (Cita lieta, ka mākslinieki maina savus un dzīvnieku skatuves vārdus, pielāgojot tos izrādēm, un tāpēc Vana Mana un Sonja Rīgā ir Burma un Sabu.) «Kad devāmies pārbaudē, domājām, ka tur būs klibi un stīvi ziloņi, ar strutainiem izdalījumiem no acīm, ar saskrambātu un sadurstītu ādu. Bet nekā tāda! Mierīgi un ar dzīvi apmierināti dzīvnieki! Nav nobrāzumu, nav traumu, nav stresa pazīmju,» tāds bija veterinārārstu novērojums. Arī baiļu reakcija izpaustos, ja ziloņi tiktu pakļauti vardarbībai. Taču pat pret svešu cilvēku pieskārieniem ziloņiem nebija iebildumu. Viņi labprāt aprunājās ar dakteriem. Pārbaudīts tika arī dresētāju izmantotais ķeksis, un tam ir truls gals, nevis uzasināts asmens lielāku sāpju nodarīšanai, kā to stāsta vegāni. «Nekas neliecina par vardarbību,» rezumē Iveta Kociņa. Neatkarīgā var piebilst, ka abu cirka mākslinieku un ziloņu attiecībās vērojama cieņpilna sadarbība un draudzība.

Dueta Duo Soleva uzstāšanās Rīgā šobrīd ir vienīgā iespēja aplūkot klātienē brīnišķīgos milžus. Zoodārza ziloņu mājas projekts jau pāris gadu ir iesaldēts, bet Rīgai rezervētā ziloņu ģimene atdota citai pilsētai. Un tas nekas, ka sestdien pirms izrādes bariņš karojošo vegānu piketēs, apsūdzot cirka māksliniekus vardarbībā pret dzīvniekiem. Vecāki var būt droši – šie ziloņi ir mīlēti un saudzēti.