Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Broka: Rīgas pašvaldības izdevumā nav pieļaujama krievu valodas lietošana

Pašvaldību iestādēm, tostarp arī Rīgas domei, visa sabiedrībai nepieciešamā informācija jāsniedz valsts valodā, bet svešvalodas lietojums pieļaujams izņēmuma gadījumos un tikai likumā noteiktā kārtībā, norādījusi tieslietu ministre, bijusī Rīgas domes opozīcijas deputāte Baiba Broka (VL-TB/LNNK).

Atbildot uz 27.martā Rīgas domes "Vienotības" frakcijas vadītājas Sarmītes Ēlertes lūgumu ministrijai sniegt viedokli par krievu valodas lietošanu pašvaldības nodibinājuma "Rīga.lv" izdotajā laikrakstā, Broka atzina, ka izdevumā nav pieļaujama krievu valodas lietošana.

"Strādājot domē un lemjot par šī nodibinājuma izveidošanu, nacionālās apvienības frakcijas deputāti jau iepriekš vērsa domes uzmanību uz faktu, ka nodibinājuma laikrakstā, ko plānots izplatīt Rīgas iedzīvotājiem, nav pieļaujama krievu valodas lietošana. Tas ir klajā pretrunā ar Satversmi, Valsts valodas likumu un likumu "Par pašvaldībām", norādīja Broka.

Politiķe arī atgādināja, ka pilsētas dome svešvalodu var lietot likumā noteiktos gadījumos. Tātad - sniedzot publisku informāciju saistībā ar starptautisko tūrismu, drošības apsvērumiem, Eiropas Savienības brīvu preču apriti, bīstamām infekcijas slimībām, ārkārtas situācijām.

Jau ziņots, ka nodibinājums "Rīga.lv" ar domes 7.oktobra lēmumu izveidots, lai izdotu bezmaksas laikrakstu un uzlabotu pašvaldības mājaslapas saturu. "Riga.lv" tirāža plānota 325 000 eksemplāru. Laikrakstam būs 68 lappuses. "Rīga.lv" 12 izdevumu drukāšanai Rīgas dome turpmāko 18 mēnešu laikā tērēs 466 050 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Rīgas domes vadība laikraksta veidošanu pamato ar nepieciešamību rīdziniekiem nodrošināt pēc iespējas plašāku informāciju par izglītību, sociālajiem jautājumiem, par to, kā siltināt mājas, par komunālo jomu, par domes pieņemtajiem lēmumiem un citiem jautājumiem.

Nodibinājuma valdē iecelts bijušā Rīgas vicemēra Ainara Šlesera partijas LPP/LC bijušais preses sekretārs Ģirts Dripe, kurš tagad domē ir Rīgas vicemēra Andra Amerika padomnieks, kā arī Rīgas domes Finanšu departamenta direktora biroja vadītājs Andris Konošonoks un bijusī žurnāliste Aleksandra Gluhiha.

Opozīcijas partiju "Vienotība" un "Visu Latvijai!"-''Tēvzemei un brīvībai''/LNNK deputāti iebilda, ka laikraksts tiks izdots divās valodās, norādot, ka šāda rīcība ir pretrunā ar Valsts valodas likumu, kas nosaka, ka valsts un pašvaldības institūciju un uzņēmumu izplatītajai informācijai jābūt latviešu valodā.

Tāpat opozicionāri kritizēja, ka projekta finanšu plūsma ir necaurskatāma, jo nodibinājums tiks finansēts arī no Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrību - "Rīgas ūdens", "Rīgas satiksmes", "Rīgas namu pārvaldnieka" - līdzekļiem, līdz ar to izsekot reālajām "Rīga.lv" izmaksām nebūs iespējams.