Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Vecrīgā norisināsies orientēšanās sacensības

© Gints Ivuškāns

Vecrīgā šodien notiks orientēšanās sacensības "Lieldienu balva", kurās par medaļām cīnīsies orientieristi gan elites, gan tautas un atklātajās grupās, gan arī paraolimpiskajā grupā, informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā.

Sacensības no plkst.12 sāksies Strēlnieku laukumā. Tajās varēs piedalīties ikviens interesents, gan pašiem izmēģinot orientēšanās distanci, gan vērojot, kā skrien labākie sportisti. Šogad dalību sacensībās pieteikuši orientieristi no 12 valstīm.

Orientēšanās sacensības "Lieldienu balva" notiek jau 13.reizi - pirmās sacensības notika 2002.gadā Bastejkalna apkārtnē, un turpmāk tās notikušas katru gadu Otrajās Lieldienās tādās Rīgas vietās kā Kronvalda parks, Vecrīga, Ķīpsala, Uzvaras parks, Āgenskalns, Grīziņkalns, Vecāķi, Pētersala.

Pirmajos gados sacensības notika tikai orientēšanās sprinta distancē, kas ir 12 līdz 15 minūšu skrējiens, tāpat piedāvājot arī pastaigas veida orientēšanos sporta veida iesācējiem. Sākot no 2009.gada, vienlaikus ar sprinta sacensībām notiek arī taku orientēšanās sacensības, kurās dalībnieki sacenšas navigācijas prasmē un precizitātē. Taku orientēšanās sacensībās kopējā konkurencē sacenšas arī dalībnieki ar kustību traucējumiem, jo šajā disciplīnā pārvietošanās ātrumam nav nozīmes.

Ja 2002.gadā sportistu grupās piedalījās 186 dalībnieki, tad 2013.gada sacensībās dalībnieku skaits bija 370. Arvien populārākas kļūst atklātās grupas, kurās dalībnieki var, nesteidzīgi pastaigājoties, apgūt pirmās orientēšanās sporta iemaņas, lai vēlāk, iespējams, pievienotos kuplajam Latvijas orientieristu pulkam, skaidro sacensību organizatori no orientēšanās kluba "Mona".