Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Top rīcības plāns gaisa kvalitātes uzlabošanai Rīgā

© f64

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas deputāti šodien akceptēja rīcības plānu gaisa kvalitātes uzlabošanai, un ir plānots, ka tas tiks apstiprināts jau tuvākajā Rīgas domes sēdē 26. augustā.

"Rīcības plāns gaisa kvalitātes uzlabošanai tika aktualizēts jau pirms vairākiem mēnešiem, pēdējā laikā notika dokumenta pilnveidošana, to saskaņojot ar dažādām institūcijām, tostarp arī ar Vides un reģionālās attīstību ministriju. Gribu teikt, ka mums nav pamata nekādiem uztraukumiem, jo dokuments ir kvalitatīvs, un tajā piedāvāto pasākumu īstenošana būtiski uzlabos gaisa kvalitāti Rīgā," norāda Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

"Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programmā 2011.-2015.gadam" iecerēts turpināt darbu pie transporta plūsmu optimizēšanas, samazinot transporta ar iekšdedzes dzinējiem noslodzi Centrā un uz tiltu nobrauktuvēm. Tiks turpināts darbs pie sabiedriskā transporta tīkla pievilcīguma un efektivitātes paaugstināšanas. Šo aktivitāšu mērķis ir mazināt privātā autotransporta lietošanu, tā vietā izmantojot sabiedrisko transportu, un vienlaikus attīstot stāvparku sistēmu. Turpināsies velojoslu izveide, kā arī tiks atbalstīta tādu transportlīdzekļu izmantošana, kuriem ir zemas vai nulles emisijas, kādi piemēram ir elektromobiļi u.c. pasākumi. Tā kā pilsētas centrā ir Daugava ar kuģu pasažieru ostu un Brīvostas uzņēmumiem, iecerēts veidot krasta elektroapgādes sistēmu kuģu pieslēgšanai stāvēšanas laikā, lai novērstu lielu dīzeļdzinēju un ģeneratoru emisijas.

Rīcības plānā ir paredzēti pasākumi arī rūpniecības un enerģētikas sektorā, lai samazinātu emisijas, ko rada kurināmais. Īpaša uzmanība pievērsta individuālajai apkurei mājsaimniecību sektorā. Savukārt "Rīgas siltums" turpinās investēt tādās tehnoloģijās, kas ļaus samazināt ietekmi uz pilsētas gaisa kvalitāti. Tāpat liela uzmanība tiks pievērsta siltumenerģijas patēriņa samazināšanai, veicot dažādus ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus.

"Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programmas 2011.-2015.gadam" aktualizāciju vadīja Rīgas domes Mājokļu un vides departaments. Taču darba grupa, kas sagatavoja priekšlikums tika izveidota no visām iestādēm un institūcijām, kuras ir tieši iesaistītas rīcības programmā iekļauto aktivitāšu īstenošanā. Rīcības programmas papildināšanā un precizēšanā piedalījās Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta, Rīgas domes Satiksmes departamenta, Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta, Rīgas pilsētas būvvaldes, Rīgas pašvaldības aģentūras "Rīgas enerģētikas aģentūra", Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", Rīgas brīvostas pārvaldes, Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs", Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes, a/s "Rīgas siltums" un nevalstiskās organizācijas "Vides aizsardzības klubs" pārstāvji.