Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas Centrāltirgū nolijis sēņu lietus

© F64

Ir sācies sēņu laiks – par to var pārliecināties, vai nu pašam dodoties uz mežu vai arī aizstaigājot līdz Rīgas Centrāltirgum, kur aptuveni katrs trešais tirdzniecības stends atklātajā laukumā ir sēņu piepildīts. Vislielākā izvēle baravikām.

Baraviku cenu diapazons ir plašs. Šīs sēnes litrā maksā septiņus, astoņus eiro, bet kilogramā tās maksā, sākot no pieciem līdz 15 eiro: jo lielākas sēnes, jo zemāka cena. Baravikām arī vislielākā piekrišana no pircēju puses. Turklāt, kā jau tirgū, par cenu vēl var kaulēties, un pārdevēji ir diezgan piekāpīgi, it sevišķi ja pērk lielākos daudzumos, un neskopojas arī ar receptēm. Piemēram, lai pagatavotu baravikas dabiskā sulā, vajag vēl cukuru, sāli, krustnagliņas, lauru lapu un etiķi. Vispirms baravikas notīra (ar rokām, bez mērcēšanas ūdenī), tad sagriež palielos gabalos un liek pusstundu katliņā vārīties. Katliņā nedaudz jāielej arī ūdens, lai tā apakša būtu nosegta. Pēc pusstundas vārīšanas sēnes sāks pārklāties ar savu dabisko sulu, tad ir laiks pievienot minētās garšvielas – pēc garšas. Kopā ar garšvielām sēnes turpina vārīt vēl aptuveni 15 minūtes. Atkal notestē garšu – ja vēlas saldenāku, pievieno cukuru, ja asāku – nedaudz etiķi. Un tad karsto masu pilda izkarsētās burkās.

Centrāltirgū iegādājamas arī apšu bekas – tās kilogramā maksā četrus līdz sešus eiro, arī gaileņu tirgotāju nav mazums, kas savas meža veltes tirgo par septiņiem astoņiem eiro kilogramā vai trīs līdz četriem eiro litrā.

Protams, Centrāltirgū plašā piedāvājumā ir arī daudzi citi meža un dārza labumi. Zemenes maksā no 2,50 līdz 3,50 eiro kilogramā, āboliem cena ir robežās no 80 centiem līdz 2,50 eiro, bumbieriem no eiro līdz divi eiro. Mellenes maksā 3,50 eiro, bet dārza mellenes – 4,50 vai 5 eiro, plūmes – no 0,80 līdz diviem eiro, avenes – ap četri eiro. Brūkleņu cena litrā ir 2,50 vai trīs eiro, bet kilogramā no 4,50 līdz 5,50 eiro, pīlādži maksā vienu eiro kilogramā, smiltsērkšķi – 5,50 eiro kilogramā.

Kartupeļi maksā, sākot no 15 centiem kilogramā, sīpoli – 0,50 līdz vienam eiro, tomāti – no 0,50 līdz 1,50 eiro, gurķi ap vienu eiro kilogramā. Sarkanās bietes iespējams iegādāties par 50 līdz 70 centiem, kabači maksā 40 vai 50 centus, burkāniem cena ir ap 60 centi kilogramā, kāpostiem – 40, 50 vai 60 centi, ziedkāpostiem – 1,20 līdz 1,80 eiro, sviesta pupām – 1,20 eiro, cūku pupām – viens eiro, ķirbjiem – divi eiro kilogramā.