Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Aptauja: pieaug rīdzinieku piederības izjūta savai pilsētai

© Kristaps Driķis

Rīgas domes Konsultatīvā padome sabiedrības integrācijas jautājumos ir iepazinusies ar šogad veiktā pētījuma "Sabiedrības integrācija Rīgā" rezultātiem. Rīgas iedzīvotāju viedokli dažādos jautājumos izzināja Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS.

Rīdzinieki jūtas ļoti cieši saistīti ar savu pilsētu, jo kopumā 90 % respondentu atbildējuši, ka ir "ļoti cieši" un "cieši" saistīti ar Rīgu. Pirms četriem gadiem šādus vērtējumus izteica 80% rīdzinieku. Palielinājusies iedzīvotāju saistība ar tuvāko apkaimi, jo tagad jau 80% rīdzinieku jūtas saistīti ar savu mikrorajonu, pirms četriem gadiem tā jutās tikai 53% rīdzinieku. Ir pieaudzis arī iedzīvotāju lepnums par to, ka viņi ir rīdzinieki, jo ar to lepojas 85% respondentu, pirms četriem gadiem ar to lepojās 73% rīdzinieku. 89% rīdzinieku norādījuši, ka jūtas cieši saistīti ar Latviju, taču tikai 34% jūtas piederīgi arī Eiropai.

Rīdziniekiem svarīgas ir tiesības uz pensiju nodrošinājumu (99%), tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu (98%), tiesības uz vārda brīvību (87%) un tiesības saņemt pamatizglītību dzimtajā valodā (91%). Mazāk svarīgas ir tiesības vēlēt vai izvirzīt savu kandidatūru pašvaldības vēlēšanām (75%) un tiesības dibināt politisku partiju vai organizāciju (58%).