Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā notiks starptautiska mākslas izstāde un konference

Oktobrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (Mūkusalas iela 3) risināsies divi starptautiski pasākumi, kas saistīti ar bērnu un jauniešu mākslas izglītību, proti, no 4. līdz 30 oktobrim bibliotēkā būs apskatāma 9. starptautiskā bērnu un jauniešu mākslas izstāde „Šodienas stāsti”.

Savukārt no 3. līdz 5. oktobrim bibliotēkas telpās risināsies starptautiskā mākslas izglītības konference „Par sienām un tiltiem. Mākslas izglītība kā starpkultūru komunikācija”. Izstādes ietvaros notiks arī jauniešu radošās darbnīcas „Stāsti par mīlu un naidu”.

Izstādi „Šodienas stāsti” atklās sestdien, 4. oktobrī, plkst. 12.00. To veido divas patstāvīgas daļas – „Vārds” un „Skaņa”, kur pirmā daļa aptver mākslas darbus, kas radīti, iedvesmojoties no literāra darba, bet otrā – tos darbus, ko ietekmējusi mūzika vai skaņa. Izstādē piedalās Latvijas mākslas skolu audzēkņi, kā arī bērni un jaunieši no ārvalstu organizācijām, kas īsteno mākslas izglītības programmas. „Šodienas stāstos” eksponēti 891 mākslas darbs no 16 valstīm. Izstādi organizē Māras Muižnieces Rīgas mākslas skola sadarbībā ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu, Pārdaugavas Mūzikas un mākslas skolu, Bolderājas Mūzikas un mākslas skolu un Latgales priekšpilsētas mūzikas un mākslas skolu. Izstādes darbi būs apskatāmi ne vien bibliotēkā, ekspozīcijas būs izveidotas arī iepriekš minētajās mākslas skolās. Izstādes darbus vērtēs starptautiska žūrija mākslinieces un pasniedzējas Helgas Jaksones vadībā, tiks pasniegtas balvas vairākās nominācijās un dažādās vecuma grupās.

Savukārt konference tapusi kā kārtējā Eiropas Mākslas izglītotāju tīkla organizācijas „Arts For All” sanāksme, kurai pievienosies arī ieinteresētie mākslas pedagogi no daudzām Latvijas mākslas skolām. Konferencē uzstāsies Vācijas Mākslas un kultūras izglītības federācija (BKJ) pārstāvis Rolfs Vitte, Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja Anda Rožukalne, mākslas izglītības eksperte no Somijas Marketta Urpo Koskinena, Māras Muižnieces Rīgas mākslas skolas direktore Dina Lūse, Pārdaugavas Mūzikas un mākslas skolas Mākslas nodaļas vadītāja Dace Paeglīte, māksliniece un mākslas pedagoģe Iveta Laure un citi.

Konferencē spriedīs par problēmām, kas saistītas ar komunikāciju pedagoģiskajā procesā mūsdienu mākslas skolās un citās izglītības iestādēs. Tā kā konferences dalībnieki pārstāv daudzas Eiropas valstis, kurās aizvien aktuālāka ir dažādu kultūru mijiedarbība, konferences viens no darba kārtības jautājumiem būs par komunikāciju starp atšķirīgām un līdzās esošām kultūrām.

Turklāt vienlaikus ar izstādi „Šodienas stāsti” un konferenci, partneri no organizācijas „Arts For All”, Māras Muižnieces Rīgas mākslas skola un Bolderājas Mūzikas un mākslas skola veido projektu - radošās darbnīcas „Sienas un tilti. Stāsti par Mīlu un Naidu, to kas Patīk un Nepatīk...”. Tajās četru mākslinieku, mākslas pedagogu no Āhenes, Minsteres un Rīgas vadībā vācu un latviešu jaunieši, mākslas skolu audzēkņi, nedēļas laikā radīs savus mākslas darbus un eksponēs tos izstādē „Šodienas stāsti”.