Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pamestu ēku pārveidos par dzīvojamo namu

© f64

Rīdzinieki, kuri gaida rindā, lai saņemtu pašvaldības dzīvokli, drīz iegūs vēl vienu atjaunotu namu ar vienistabas un divistabu dzīvokļiem. Kādreizējā policijas un kopmītņu ēka Ieriķu ielā 28 pārtaps par dažādu sociālo grupu kopdzīvojamo māju.

Pēc policijas iecirkņa pārcelšanās uz citām telpām trīs stāvu māja Ieriķu ielā 28 kļuva daudz tukšāka. Pēdējais iemītnieks (jo ēkā atradās kopmītnes tipa dzīvokļi) to atstāja salīdzinoši nesen, un tikai tad ēku varēja pārņemt SIA Rīgas pilsētbūvnieks (RPB). RPB Būvniecības pārvaldes vadītājs Ilvess Muižnieks nosmej, ka saskrējušies gandrīz uz sliekšņa – īrnieks devies prom, bet RPB speciālisti nākuši pārbaudīt jauniegūto īpašumu.

Šodien noslēdzas iepirkumu konkurss būvniekiem, un pēc tam varēs uzsākt ķieģeļu mājas pārveidi par dzīvojamo ēku. Šis nav vienīgais pašvaldības projekts, lai pamestās bijušo kopmītņu ēkas pārplānotu par dzīvošanai derīgām telpām – atsevišķiem dzīvokļiem, kurus pēc renovācijas var izīrēt rindā gaidošajiem rīdziniekiem.

Ieriķu ielas māja ekspluatācijā nodota 1957. gadā. Policistiem bija atvēlēts pirmais stāvs, kurā aizvien var uziet aizrestotas kameras, bet laika gaitā viņu kabinetiem nācās atrast vietu vēl citos stāvos. Dažviet telpām ir pat salikti jauni plastikāta logi, redzams, ka īrnieki nomainījuši savu mitekļu durvis, bet lielākoties istabiņās valda postaža. Policijas iecirkņa Teika priekšnieks pulkvežleitnants Pauls Krūmiņš stāsta, ka 2010. gadā policisti māju atstāja. I. Muižnieks vērtē, ka tā ir salīdzinoši labā tehniskā stāvoklī, kaut arī tās iepriekšējie iemītnieki promejot ir nozāģējuši metāla kāpņu margas, nomontējuši radiatorus un aizstiepuši citas metāla detaļas.

Ēka tik un tā jāpārplāno, un tajā jānomaina visas komunikācijas. Rekonstruējamajā namā paredzēti 45 dzīvokļi: 30 vienistabas un 15 – divistabu. Pirmajā stāvā seši dzīvokļi tiks pielāgoti cilvēkiem ar kustību traucējumiem. RPB sabiedrisko attiecību vadītājs Ivo Kiršblats (GKR) informē, ka vienistabas dzīvokļu platības būs no 17 līdz 31 kvadrātmetram, divistabu dzīvokļiem – 32–57 kvadrātmetri. Plānotās būvniecības izmaksas saskaņā ar kontroltāmi ir 1,3 miljoni eiro; plānotās kvadrātmetra izmaksas dzīvokļiem – 980 eiro, bet kopējai platībai – 860 eiro.

Māja atrodas attīstītā mikrorajonā, netālu no tirdzniecības centra Domina, ar ļoti labu satiksmi un citu infrastruktūru. Pašlaik projektā paredzētas arī 11 autonovietnes, bet kopumā zemesgabals, uz kura atrodas rekonstruējamā ēka, ir neliels. Nekam citam tur vietas neatradīsies. Kad šī pamestā ķieģeļu māja tiks sakārtota, arī apkārtējo daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem dzīvošana būs patīkamāka – gan no estētiskā, gan drošības viedokļa.

***

UZZIŅAI

Ēka Ieriķu ielā 28:

• paredzēti 45 dzīvokļi: 30 – vienistabas, 15 – divistabu;

• 6 dzīvokļi paredzēti cilvēkiem ar kustību traucējumiem;

• vienistabas dzīvokļu platība: 17–31 m², divistabu dzīvokļu platība – 32–57 m²;

• zemesgabala platība: 1328 m², uz tā plānotas 11 autonovietnes;

• paredzētās būvniecības izmaksas saskaņā ar kontroltāmi: 1 303 137,67 eiro;

• plānotās 1 m² būvniecības izmaksas: kopējās platības izmaksas – 860,18 eiro, dzīvokļu platības izmaksas – 980,75 eiro.

Avots: SIA Rīgas pilsētbūvnieks