Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Atkal dodas protestā pret Lucavsalas pārdošanu

© f64

Ap plkst.16 noteiktajā pulcēšanās vietā Esplanādē gājienam pret Lucavsalas izpārdošanu sanākuši aptuveni 20 cilvēki, novēroja aģentūra LETA.

Dalībnieki atnesuši daudz kartona plakātu ar uzrakstiem "Saudzēsim Rīgas plaušas!", "Mēs varam sakopt Lucavsalu!", "Dārzu katram rīdziniekam!", "Lucavsala - Rīgas zaļās plaušas!", "RD - Gods kalpot naudai!" u.c. Uz kāda lielāka plakāta bija uzrakstīti arī Raiņa dzejas vārdi "Ne tauta pret tautu tad karos, bet visi kopā pret tumsu!".

Kāds aktīvists rokās tur Amerikas karogu, kas simbolizē protestu pret ģenētiski modificētu pārtiku mazdārziņu zaudēšanas dēļ.

Kopumā ap 30 personu, apbruņojušās ar plakātiem un saukļiem, piemēram, "Sargājam Lucavsalu!", "Ušakov, saturies!", devās protesta gājienā no Esplanādes uz Rātslaukumu. Gājienu vides aktīvisti sāka, dziedot Latvijas himnu.

Pa ceļam uz Rātslaukumu piketētāji piestāja pie Brīvības pieminekļa, lai pie tā simboliski noliktu ziedus un nodziedātu tautasdziesmu "Pie dieviņa gari galdi".

Pie Rīgas domes aktīvisti bija sagatavojuši apskaņošanas aparatūru, izpildīja latviešu tautasdziesmas, kurās ietverts dabas motīvs, kā arī uzstājās ar uzrunām, kritizējot Rīgas domes lēmumu par Lucavsalas izpārdošanu un no tā izrietošo jau tā zemās Rīgas gaisa kvalitātes pasliktināšanos, pensionāru un ģimeņu tiesību uz mazdārziņiem un zaļu vidi ignorēšanu utt. Vides aizsardzības kluba prezidents Arvīds Ulme publiski nolasīja vides aktīvistu sagatavoto petīciju, kuru plānots iesniegt Rīgas domē.

Ulme arī uzsvēra, ka pašlaik Lucavsalas izpārdošana vairs nav tikai mazdārziņu un svaiga gaisa atņemšanas jautājums, bet gan "pastāvošās varas neierobežots cinisms".

Gājienā pulcējās dažādu paaudžu cilvēki - galvenokārt vides aktīvistu kopienu pārstāvji. Kā aģentūrai LETA pastāstīja jaunietis Andris, viņam dalība piketā pret Lucavsalas pārdošanu svarīga tīra gaisa dēļ, īpaši vasarā, kad gaiss ir īpaši piesārņots un maziem bērniem to nākas elpot.

Jau ziņots, ka šodien līdz plkst.17 pie Rīgas domes notika gājiens un mītiņš "Glābsim Lucavsalu".

Gājiens notika no plkst.16 līdz 16.30 pa Brīvības un Kaļķu ielu ceļā uz Rātslaukumu.

"Rīgas dome, neņemot vērā Lucavsalas īpašo lomu Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes nodrošināšanā un visā galvaspilsētas ekosistēmā, turpina virzīt izsolē 103 hektārus lielu Lucavsalas teritoriju! Ja Lucavsalu pārdotu, pilsētas gaisa kvalitāte strauji pasliktinātos, tas būtu drauds visai galvaspilsētas ekosistēmai kopumā," pauž vides aizsardzības aktīvisti. Gājiens un mītiņš organizēts, lai pievērstu rīdzinieku, Latvijas iedzīvotāju un valdības uzmanību iespējamiem pārkāpumiem Lucavsalas izpārdošanas procesā.

Piketa dalībnieki plāno iesniegt vairākas prasības: Saeimai un Ministru kabinetam - izvērtēt Rīgas domes pārkāpumus Rīgas zemes izpārdošanā, tostarp Pašvaldību likuma, cilvēktiesību un demokrātijas tiesību pārkāpumus Lucavsalas izsoles sagatavošanā un šā procesa virzīšanā, Rīgas domei - pieprasīt izpētīt un sniegt izvērtējumu par ekoloģisko risku un citiem iespējamiem draudiem Rīgas pilsētas gaisa kvalitātei, ko var izraisīt 12 750 koku izciršana Lucavsalas teritorijā, kā arī prasību steidzami atcelt Lucavsalas pārdošanas izsoli un sākt daudzpusējas sarunas ar visām jautājumā ieinteresētajām pusēm - Lucavsalas ģimenes dārziņu biedrību "Jumpravsala", Lucavsalas jauniešu Ekokopienu, individuāliem dārziņu īpašniekiem un Vides aizsardzības klubu - par sociālo partnerību un sadarbību, kas ir nepieciešama ilgtspējīgai Lucavsalas pastāvēšanai un tās turpmākās attīstības nodrošināšanai.

Pasākuma laikā notika arī mākslinieciskais pasākums "Lucavsala - Rīgas zaļā sirds", bet Kaņepes Kultūras centrā, Skolas ielā 15, plkst.21 notiks režisora Silvestra Sīļa dokumentālās filmas "Glābsim Lucavsalu" pirmizrāde. Filmā parādīta Lucavsalas situācija, dārzkopības entuziastu un patērētāju varas pretrunas, kā arī dabas un cilvēku cīņa par pastāvēšanu urbanizētajā pilsētvidē.

Vakara gaitā muzicēs Ēriks Loks, Helēna Kozlova, grupa "Ritriti", Haralds Sīmanis, grupa "Labie laiki", kā arī notiks lielā tautas sadziedāšanās.

Gājienu un mītiņu rīkoja Vides aizsardzības klubs. Tā mērķis ir apturēt Lucavsalas pārdošanu. Lai arī izsole tika atcelta, netika atcelts Rīgas domes lēmums.

Kā ziņots, neraugoties uz mazdārziņu nomnieku iebildumiem un Rīgas domes opozīcijas deputātu argumentiem, ar Rīgas pašvaldības koalīcijas partiju "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" deputātu lēmumu 8.jūlijā tika nolemts izsolē pārdot pašvaldībai Lucavsalā piederošos desmit zemesgabalus 102,9 hektāru platībā. 29.jūlijā Rīgas pilsētas pašvaldības īpašuma privatizācijas komisijas sēdē apstiprināta izsoles sākumcena - 26,58 miljoni eiro.

Lucavsalas izsole bija paredzēta 10.oktobrī, taču tā nenotika, jo tai nepietiecās neviens pretendents. Kad notiks nākamā Lucavsalas izsole nav zināms, taču lēmums par tās pārdošanu netiks atcelts, informēja pašvaldības pārstāvji.