Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

No Lielbritānijas lidostā "Rīgā" ieradīsies kiborgs

© f64

Ar avioreisu no Lielbritānijas 13.novembrī starptautiskajā lidostā "Rīgā" ieradīsies vienīgais oficiāli atzītais cilvēks kiborgs pasaulē Neils Herbisons, lai uzstātos inovāciju un biznesa konferencē "RIGA COMM 2014". Līdz šim Neila galvai pastāvīgi pievienotā kibernētiskā acs ir sagādājusi problēmas iziet drošības kontroli daudzās pasaules lidostās. Vai lidosta "Rīga" Neila vizītei ir gatava?

Kibernētiskā acs jeb acsborgs ar ķirurģiskas iejaukšanās starpniecību Neila galvai tika pievienota 2003. gadā, lai viņš varētu saredzēt - sadzirdēt krāsas (tās tiek nodotas ar skaņas signāliem), kas līdz tam nebija iespējams iedzimta defekta dēļ. 2004.gadā Neils panāca, ka Lielbritānijas valdība viņu atzīst par oficiālu kiborgu un ļauj pases fotogrāfijai bildēties ar visu acborgu, tādējādi atvieglojot ceļošanas procesu.

“Starptautiskā lidosta “Rīga" iepriekš nav apkalpojusi šādu pasažieri. Vēlamies norādīt, ka lidosta gadā apkalpo ap 2,4 miljonus izlidojošo pasažieru, kuru vidū ir dažādi ceļotāji, arī ar īpašām vajadzībām. Pasažieri šādos gadījumos parasti iepriekš informē Drošības departamenta darbiniekus, kuri piemeklē atbilstošu drošības pārbaudes veidu," stāsta starptautiskās lidostas "Rīga" Komunikācijas vienības vadītāja Sarmīte Rinmane.

Kopš acborga pievienošanas galvai Neils bieži sastopas ar cilvēku izbrīnu un neuzticēšanos. 2010.gadā Neils nodibināja Kiborgu asociāciju, starptautisku organizāciju, kuras mērķis ir aizstāvēt kiborgu tiesības, tomēr kiborgam ik dienas nākas saskarties ar nepatīkamām situācijām. Neils regulāri tiek izraidīts no sabiedriskām vietām, jo tiek uzskatīts par draudu drošībai. Viņš netiek ielaists neskaitāmos kazino, kino un lielveikalos gan Lielbritānijā, gan citviet pasaulē, jo to darbinieki ir uzskatījuši, ka viņš ar savu acborgu veiks slepenu filmēšanu informācijas ievākšanai.

Pats Neils apgalvo: "Kiborgu lielākais izaicinājums ir kļūt par daļu no sabiedrības - par tādiem, uz kuriem neskatās ar aizdomām vai pārmetumiem. Sabiedrībai ir laiks pieņemt, ka pasaulē ir tādi cilvēki, kas vēlas izmantot tehnoloģijas kā daļu no sava ķermeņa."