Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ierobežos alkohola apriti naktī

© F64

Alkoholisko dzērienu tirdzniecība no plkst. 22.00 līdz 8.00 izlejamā veidā patērēšanai uz vietas varēs notikt tikai tirdzniecības zālē, kurai ir nodrošināta atsevišķa ieeja, un kas ir konstruktīvi atdalīta no telpas, kur iespējams iegādāties alkoholiskos dzērienus promnešanai – šādu Rīgas domes saistošo noteikumu normu šodien vienbalsīgi atbalstīja Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja.

Komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais, komentējot saistošo noteikumu projektu, atzīmēja, ka no 2013. gada sākuma līdz šā gada septembrim par alkohola tirdzniecības vietu darbību no iedzīvotājiem tika saņemtas 695 sūdzības un 520 Rīgas Pašvaldības policijas izsaukumi, kas saistīti ar naktsmiera traucējumiem, kopumā konstatējot 261 administratīvo pārkāpumu. “Galvenais iemesls ir apstāklī, ka veikali reģistrē savu darbību kā kafejnīcas, šādi apejot aizliegumu tirgot alkoholu pēc pulksten 22, taču pēc būtības nekādas kafejnīcas tās nav, un alkohols tur tiek tirgots promnešanai,” sacīja D.Turlais. „Šīs blēdīšanās rezultātā notiek dažādi pārkāpumi – ne tikai trokšņošana, bet arī huligānisms, miesas bojājumu nodarīšana, laupīšanas. Pārsvarā konflikti izceļas starp iereibušiem tirzniecības vietu klientiem, kuri šo vietu tuvumā kārto personiskās attiecības, tādējādi izraisot konfliktus, taču visvairāk cieš apkārtnes iedzīvotāji. Līdz šim mēs nevarējām efektīvi cīnīties ar tamlīdzīgiem tirdzniecības pārkāpumiem, jo pašvaldībai nebija tiesību iejaukties komersantu darbībā. Tāpēc aicinājām pilsētas izpilddirektoru organizēt saistošo noteikumu projekta izstrādi, paredzot aizliegumu tirgot alkoholu nakts laikā vietās, kuras pēc būtības neatbilst kafejnīcu statusam.”

Pēc Rīgas Pašvaldības policijas datiem, alkoholisko dzērienu nelegālā tirdzniecība naktī gada laikā izraisa vidēji 850 alkohola lietošanas gadījumu neatļautās vietās un vidēji 900 gadījumu, kad personas atrodas ar atvērto alkoholisko dzērienu iepakojumu; vidēji 600 gadījumu, kad tās ir reibumā stāvoklī, kas aizskar cilvēku cieņu un vidēji 2800 reizes, kad tās reibumā guļ publiskā vietā. Šobrīd Rīgā darbojas 2 839 alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības vietas.

Komiteja aicināja Rīgas pilsētas izpilddirektoru apkopot komitejas sēdē izteiktos, kā arī valsts un pašvaldību institūciju iesūtītos priekšlikumus, un iesniegt sagatavotu un saskaņotu Rīgas domes saistošo noteikumu projektu līdz nākamā gada 15. janvārim.