Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Svētdien Vecrīgā notiks Bluķa vakars

© F64

Svētdien, 21.decembrī, plkst.18 Vecrīgā notiks Bluķa vakars

Bluķa vilkšana Rīgā sāksies Rātslaukumā, turpināsies pa Vecrīgas ielām un laukumiem un noslēgsies ar bluķu ugunskuru un Ziemassvētku svinēšanu Rātslaukumā. Svētku norises vadīs Rīgas folkloras kopas "Grodi", "Garataka", "Skandinieki", "Budēļi", "Berendejka", "Iļjinskaja pjatņica", "Rija", "Vilkači" un "Vilcenes", kā arī Mālpils "Mālis", Katlakalna "Rāmupe", Līvānu "Ceiruļeits" un Bārbeles folkloras kopa.

"Ziemas saulgrieži ir tas īpašais laiks, kad vistumšākajā gada brīdī atgriežas gaisma - Saule. Tā kliedē tumsu un ar katru nākamo dienu ceļas Pasaules kalnā augšup. Svētkus, kurus saucam par Bluķa vakaru, svinējušas un svētījušas tautas visā pasaulē. Ar Bluķa vakaru beidzas iepriekšējais un sākas jaunais Saules gads. Aicinām būt vienotiem šajā vakarā un kopīgi gan domās, gan velkot bluķi, nest gaismu katra sirdī, mājā, novadā, valstī," pastāstīja Saule.

Šogad Bluķa vakara galvenā ievirze būs saistīta ar bungām un bungošanu. Bungas ir sens rituālais instruments, ar kura skaņām dziedēja cilvēkus, paziņoja svarīgus notikumus, cīnījās pret ienaidnieku, svinēja svētkus. Šogad Bluķa vakarā ar bungu skaņām kliedēs tumsu un ienaidu, kā arī ies saulei līdzi tās gadskārtu gājumā.