Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pētījums: Rīgā ir otrie ekonomiski izdevīgākie Ziemassvētku tirdziņi

© F64

No desmit Eiropas pilsētām Rīgas Ziemassvētku tirdziņi jau otro gadu atzīti par otriem ekonomiski izdevīgākajiem, to apsteidz vien Čehijas galvaspilsēta Prāga, secināts Lielbritānijas pasta kompānijas "Post Office" jaunākajā Ziemassvētku tirdziņu barometrā.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Anna Blaua, Rīga atzīta arī kā visizdevīgākā pilsēta Ziemassvētku dāvanu iegādei.

Lai noteiktu ekonomiski izdevīgāko pilsētu Ziemassvētku brīvdienām, tika aplūkotas cenas četrām kafijas tasītēm, divām ēdienreizēm diviem cilvēkiem, iekļaujot pudeli mājas vīna, cena divām transporta biļetēm no lidostas uz centru, četrām karstvīna glāzēm Ziemassvētku tirdziņā, četrām piparkūkām, kā arī cena par divām naktīm viesnīcā un lidmašīnas biļetēm turp un atpakaļ divām personām.

Vislētākās brīvdienu izmaksas ir Prāgā - 531,02 sterliņu mārciņas (636,94 eiro), tā ir par trešdaļu lētāka nekā Brisele, kas atzīta par dārgāko no desmit aptaujātajām pilsētām, kur kopējās brīvdienu izmaksas būtu 809,81 mārciņa (971,35 eiro).

Otrajā vietā ierindojas Rīga, kur decembra brīvdienas izmaksātu 553,70 sterliņu mārciņas jeb 664,15 eiro. Latvijas galvaspilsētā ceļošanas izdevumi ir līdzvērtīgi Prāgai, taču vietējās izmaksas ir divas reizes augstākas nekā Čehijas galvaspilsētā. Ja izmaksas par ēdienu un transportu Prāgā ir 63,53 sterliņu mārciņas (76,20 eiro), tad Rīgā tās sasniedz 139,45 mārciņas jeb 167,26 eiro.

Trešajā vietā ierindojas Tallina, un šajā pilsētā brīvdienas britiem izmaksātu 566,00 sterliņu mārciņas jeb 678,90 eiro.

Pētījumā secināts arī, ka Rīga ir lētākā no piecām eirozonas pilsētām. Lai gan eirozonai Latvija pievienojusies vien šogad, atšķirībā no citām pilsētām cenas ir saglabājušās iepriekšējā līmenī, tādējādi britiem kļūstot par izdevīgu pilsētu Ziemassvētku dāvanu iegādei - salīdzinot vairāku preču cenas, secināts, ka Rīgā to kopējās izmaksas ir par 5% mazākas nekā Londonā.

Kā norāda "Post Office" pārstāvis Endrū Brauns, sterliņu mārciņas vērtība attiecībā pret Eiropas valūtām šogad ir būtiski palielinājusies, kas nozīmē, ka britiem, kuri dodas ceļojumos, ir vairāk naudas tēriņiem. Tomēr joprojām ir būtiski izvērtēt visas izmaksas un pozīcijas, ko ietvers ceļojums uz kādu no Ziemassvētku tirdziņu pilsētām. Brīvdienu pētījums apliecina, ka tādi īso brīvdienu galamērķi Austrumeiropā kā Prāga un Rīga joprojām piedāvā labāko cenu.

"Post Office" Eiropas Ziemassvētku tirdziņu barometra aptaujas rezultāti balstīti uz nacionālo un reģionālo tūrisma biroju sniegto informāciju. Aptauja notika desmit Eiropas pilsētās - Prāgā, Rīgā, Tallinā, Budapeštā, Kopenhāgenā, Stokholmā, Lillē, Berlīnē, Vīnē, Briselē.