Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas centru vēlētos pamest 22 procenti iedzīvotāju

© f64

Lai uzzinātu Rīgas vēsturiskā centra (RVC) un tā aizsardzības zonas teritorijas iedzīvotāju viedokli, Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments veica aptauju par vides kvalitāti galvaspilsētas centrālajā daļā. Saprotams, ka iedzīvotāji par lielāko plusu atzina iespēju visur nokļūt kājām.

Saskaņā ar RVC un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojumu RVC ir dzīvesvieta desmitajai daļai Rīgas iedzīvotāju, viņu skaits ir stabils un demogrāfiskajā struktūrā ir pārstāvētas dažādas sociālās un vecumu grupas. Kopumā plānojamajā teritorijā koncentrējušies 20–25 procenti no Rīgas pilsētas iedzīvotājiem. Šie gan ir vismaz desmit gadu veci dati. Atzīstot, ka dzīvei centrā ir ļoti daudz priekšrocību, jaunākajā aptaujā 18 procentu no RVC labā krasta iedzīvotājiem ir apsvēruši iespēju pārcelties uz dzīvi ārpus šīs teritorijas: 11 procentu – uz citu apkaimi Rīgā, bet septiņi procenti – ārpus Rīgas. Savukārt krietni vairāk – 33 procenti – Daugavas kreisajā krastā dzīvojošo ir apsvēruši domu pārcelties uz dzīvi ārpus šīs teritorijas: 17 procentu – uz citu apkaimi Rīgā, 16 procentu – ārpus Rīgas. Kopumā RVC vēlētos pamest 22 procenti tā pašreizējo iedzīvotāju, un deviņi procenti no tiem – ārpus galvaspilsētas.

Ar aptaujas rezultātiem iespējams iepazīties mājaslapā www.sus.lv, sadaļā Pētījumi.

***

Rīgas vēsturiskā centra robežas

Teritorija, kuru ierobežo: Hanzas iela, E. Melngaiļa iela, K. Valdemāra iela, Palīdzības iela, A. Briāna iela, Tallinas iela, A. Čaka iela, Matīsa iela, Avotu iela, Lāčplēša iela, E. BirzniekaUpīša iela, Elizabetes iela, Satekles iela, Marijas iela, Gogoļa iela, Turgeņeva iela, Krasta iela, 11. novembra krastmala, Muitas iela, Citadeles iela, pilsētas kanāla zaļā josla un Eksporta ielai piegulošā teritorija Andrejostas austrumu pusē.

RVC aizsardzības zonas (AZ) robežas

Teritorija, kuru ierobežo: Salu tilts, pagrieziens uz Mūkusalas ielu, Bieķensalas iela, Jelgavas iela, Jelgavas ielas trases turpinājums līdz Raņķa dambim, Raņķa dambis, Āgenskalna līča dienvidu un rietumu krastmala, Āzenes rietumu krastmala, Zunda rietumu krastmala, Roņu dīķa viduslīnija un tās turpinājums pāri Daugavai līdz Eksportostas mola vidum, no tā līdz Eksporta ielas un Lugažu ielu krustojumam, Lugažu iela, ostas dzelzceļa atzara līnijas dienvidu puse līdz krustojumam ar Ganību dambi, ostas dzelzceļa atzara līnija uz dienvidiem no Bukultu ielas līdz Laktas ielai, ostas dzelzceļa atzara līnija uz ziemeļiem no Laktas ielas līdz krustojumam ar Saulkrastu–Rīgas dzelzceļu, Saulkrastu–Rīgas dzelzceļš līdz krustojumam ar Lāčplēša ielu, Lāčplēša iela, Salu tilts.