Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas dome plāno ierobežot alkohola tirdzniecību naktīs

© f64

Rīgas dome plāno ierobežot alkohola tirdzniecību naktīs. Ierobežojumi attiektos uz alkoholisko dzērienu tirdzniecību no pulksten 22 līdz 8 – grādīgos dzērienus izlejamā veidā patērēšanai uz vietas varēs pirkt un dzert tikai tirdzniecības zālē, kurai ir nodrošināta atsevišķa ieeja un kas ir konstruktīvi atdalīta no telpas, kur iespējams iegādāties alkoholiskos dzērienus promnešanai.

Tas nozīmē, ka daudzie veikaliņikafejnīcas būtu spiesti uzbūvēt vismaz papildu sienu un durvis. Šāda Rīgas domes saistošo noteikumu norma tika vienbalsīgi atbalstīta Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā. Deputāti aicināja Rīgas pilsētas izpilddirektoru apkopot komitejas sēdē izteiktos, kā arī valsts un pašvaldību institūciju iesūtītos priekšlikumus un iesniegt Rīgas domes saistošo noteikumu projektu līdz nākamā gada 15. janvārim. Ierosinājuma juridiskie aspekti jāizvērtē pašvaldības juristiem, tāpēc par attiecīgās normas ieviešanu pagaidām prognozes izteikt ir pāragri.

Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā pašlaik pieejamā informācija liecina, ka no 2013. gada sākuma līdz šā gada septembrim par alkohola tirdzniecības vietu darbību no iedzīvotājiem tika saņemtas 695 sūdzības un 520 Rīgas Pašvaldības policijas izsaukumu, kas saistīti ar naktsmiera traucējumiem, kopumā konstatējot 261 administratīvo pārkāpumu. «Galvenais iemesls ir apstāklī, ka veikali reģistrē savu darbību kā kafejnīcas, šādi apejot aizliegumu tirgot alkoholu pēc pulksten 22, taču pēc būtības nekādas kafejnīcas tās nav un alkohols tur tiek tirgots promnešanai,» sacīja komitejas vadītājs Dainis Turlais. Līdz šim pašvaldība nevarēja kontrolēt šādu pseidoveikalu darbību, jo tai nebija tiesību iejaukties komersantu darbībā.

Pēc Rīgas Pašvaldības policijas datiem, alkoholisko dzērienu nelegālā tirdzniecība naktī gada laikā izraisa vidēji 850 alkohola lietošanas gadījumu neatļautās vietās un vidēji 900 gadījumu, kad personas atrodas ar atvērtu alkoholisko dzērienu iepakojumu; vidēji 600 gadījumu, kad cilvēki atrodas tādā reibuma stāvoklī, kas aizskar cilvēku cieņu, un vidēji 2800 reižu, kad reibumā guļ publiskā vietā. Šobrīd Rīgā darbojas 2839 alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības vietas.