Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pasažieriem smakas nav jācieš

© f64

Jo aukstāks laiks uz ielas, jo vairāk mēs viņus sastopam un saožam sabiedriskajā transportā. Kaut arī cilvēkiem bez noteiktas dzīvesvietas Rīgā tiek piedāvāta iespēja nomazgāties, atbrīvoties no insektiem un nomainīt netīrās drēbes pret tīrajām, visi šo iespēju neizmanto. Daudzi no viņiem – ar atkritumu konteineros piepildītām paunām, smirdošā apģērbā un netīri – aukstumā un salā, protams, pārvietojas sabiedriskajā transportā.

Ja prasa, tad izsēdina

Ministru kabinets 2013. gadā pieņēmis grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtībā, ka smakojošā un smērējošā apģērbā nedrīkst atrasties sabiedriskajā transportā. Tas ir administratīvs pārkāpums.

Kopš tā laika SIA Rīgas satiksme (RS) informē, kā rīkoties, ja sabiedriskā transporta salonā atrodas personas, kas traucē citus pasažierus. RS ekspluatācijas direktors Jānis Dziedātājs stāsta, ka 2014. gadā pasažieri sabiedriskā transporta vadītājiem par smirdošām personām ziņojuši un prasījuši izsēdināt 1044 reizes. Tramvajos tādu pieprasījumu bijis visvairāk – piemēram, 7. maršrutā no tramvajiem pērn novembrī un decembrī izsēdināti 48 cilvēki. «Pēc tam transports ir jādezinficē,» viņš saka.

Cik bieži tīra

RS skaidro, ka sabiedriskā transporta saloni tiek uzkopti katru dienu, bet padziļināta tīrīšana notiek divas vai trīs reizes mēnesī. Ievērojot jauno transporta līdzekļu specifiku, pašlaik RS papildus esošajiem ķīmiskajiem līdzekļiem testē jaunus tīrīšanas līdzekļus, kas ne tikai iztīra, bet arī dezinficē baciļus, stāsta RS preses sekretārs Viktors Zaķis.

Ja salons ir jāiztīra nekavējoties, tad tā arī rīkojas, bet ikdienas uzkopšana nozīmē nomazgāt transportlīdzekļa virsbūvi, izsūkt putekļus, dezinficēt stieņus. Ja vajadzīga padziļināta uzkopšana, tad tā notiek no grīdas līdz griestiem, ieskaitot vadītāja kabīni. Cikliski tiek tīrīti un mazgāti ar audumu apvilktie sēdekļi, kā arī, pielāgojoties sezonām, veikta dezinfekcija un dezinsekcija. Autobusos un trolejbusos tagad tiekot izmantoti speciāli līdzekļi pret smakām.

Zvanot uz RS bezmaksas diennakts informatīvo tālruni un izstāstot par smaku vai netīrību transportā, tajā pašā dienā konkrēto transportlīdzekli pārbauda un uzkopj.

Iedzīvotāji baidās saslimt

Rīgas domes Labklājības departaments pēdējo mēnešu laikā ir divas reizes rīkojis diskusiju par personām bez noteiktas dzīvesvietas, viņu higiēnas un stacionēšanas situāciju, ubagošanas problēmām, kā arī par iespējām institūcijām sniegt papildu pakalpojumus. Pirmajā no diskusijām Rīgas Austrumu izpilddirekcijas izpilddirektors Dmitrijs Pavlovs stāstīja, par ko izpilddirekcijā sūdzas iedzīvotāji – viņiem bail saslimt sabiedriskajā transportā, jo tieši Austrumu izpilddirekcijas pārvaldītajā teritorijā tā dēvēto bomžu ir ļoti daudz. Iedzīvotāji visbiežāk sūdzas par to, ka 7. un 9. tramvajā un 15. trolejbusā ir ļoti daudz bezpajumtnieku un valda smakas un netīrība.

Ārste Baiba Rozentāle gan pērnā gada septembrī, kad tika rīkota pirmā diskusija, gan tagad uzsver, ka pati pārliecinājusies – RS sabiedrisko transportu uzkopj atbilstoši visām prasībām. Tomēr infekciju risks pastāv, jo atdzimst vecās infekcijas un parādās arī jaunas slimības. Pēc brauciena sabiedriskajā transportā rokas ieteicams nomazgāt, jo, piemēram, ar kašķi iespējams saslimt, pieķeroties tam pašam atbalsta stienim, pie kura neilgi pirms tam turējies ar kašķi slims cilvēks.

***

KUR ZVANĪT

Ja sabiedriskajā transportā atrodas personas, kuras traucē pārējos pasažierus, var zvanīt:

• Rīgas Pašvaldības policijas dežūrdaļai – tālr. 67037811, 67037822;

• pa RS bezmaksas informatīvo diennakts tālruni – 80001919;

• policijai – tālr. 110 (jāprasa, lai savieno ar Rīgas pašvaldības policijas dežūrdaļu);

• apsardzes dienestam (skatīt uzlīmi uz transporta līdzekļa stikla pie otrajām salona durvīm, kur norādīts apsardzes dienesta tālruņa numurs).

***

PALĪDZĪBA

BEZPAJUMTNIEKIEM

• Mobilā brigāde ielu sociālajam darbam ar bezpajumtniekiem – tālr. 27023550.

• Mobilās brigādes darba laiks: pirmdienās, trešdienās un piektdienās no pulksten 9 līdz 17, otrdienās un ceturtdienās no pulksten 11 līdz 19. Sestdienās – no pulksten 9 līdz 17, ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 10 grādiem.

• Mobilā brigāde 2014. gadā sniegusi 1206 konsultācijas, 736 cilvēki pārvesti uz patversmi, slimnīcām, 1039 reizes saņēmusi zvanus no līdzcilvēkiem par cilvēkiem, kuri uzturas dienas un nakts laikā dzīvošanai nepiemērotos apstākļos, t.i., uz ielas, dārza būdās, šķūnīšos, pamestās ēkās vai citās vietās.

Avots: Rīgas domes Labklājības departaments, Pašvaldības policija

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2015/01/28/pasazieriem-smakas-nav-jacies