Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā norisināsies darba aizsardzības jautājumiem veltīta konference

© f64

Šodien un rīt Rīgā norisināsies darba aizsardzības jautājumiem veltīta konference "No stratēģijas līdz veiksmīgai ieviešanai - darba aizsardzība var būt vienkārša un aizraujoša", aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Marika Kupče.

Konference tiek rīkota Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē laikā. To atklās labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Konferencē notiks Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras organizētās informatīvās kampaņas "Veselīgas darbavietas uzvar stresu" Labās prakses balvas ieguvēju godināšana.

Kā stāstīja Kupče, konferencē tiks diskutēts par aktīvu rīcību, lai īstenotu aktivitātes, kas izriet no ES stratēģiskā ietvara par drošību un veselības aizsardzību darbā no 2014. līdz 2020.gadam.

Pasākuma dalībniekus iepazīstinās ar jaunākajiem statistiskajiem datiem un pētījumu rezultātiem par situāciju Eiropas uzņēmumos darba aizsardzības jomā. Vienlaikus klātesošie diskutēs par turpmāko rīcību, kas vērsta uz darba apstākļu uzlabošanu, it īpaši mikro un mazajos uzņēmumos.

Paralēli diskusijām būs iespējams iepazīties ar interaktīviem rīkiem, piemēram, spēlēm un aplikācijām, kas izmantojami, lai uzlabotu zināšanas par darba aizsardzības jautājumiem, tai skaitā integrējot šos jautājumus izglītības programmās.

Savukārt konferences otrajā dienā galvenokārt runās par efektīvu nodarbināto drošības un veselības aizsardzības jautājumu ieviešanu praktiskajā dzīvē, tostarp jauniem informācijas nodošanas veidiem, sociālo mediju un video izmantošanu.

Savukārt, kā aģentūru LETA informēja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) pārstāve Sanita Birkenfelde, rīt, 28.aprīlī Eiropas arodbiedrības atzīmēs Starptautisko darbā bojā gājušo un savainoto strādnieku Piemiņas dienu.

"Šogad arodbiedrības īpaši pieminēs 150 000 cilvēkus, kuri ES miruši no profesionālajām vēža slimībām, jo Eiropas Komisija pārtrauca darbu pie Direktīvas, kas paredz aizsardzību no vēzi izraisošām vielām," skaidroja Birkenfelde.

Tādēļ plānots, ka Eiropas arodbiedrību konfederācijas (ETUC) ģenerālsekretāres vietnieks pēc konferences atklāšanas kopā ar LBAS priekšsēdētāju Pēteri Krīgeru Augulim iesniegs ETUC petīciju par Kancerogēnu un mutagēnu Direktīvas pārskatīšanu, kā arī LBAS darba aizsardzības konferencē 16.aprīlī savāktos parakstus šīs petīcijas atbalstam.

Kā stāstīja LBAS pārstāve, "ES katru gadu ap 100 000 cilvēku mirst ar vēža slimībām, ko izraisa kancerogēno un mutagēno ķīmisko vielu pielietošana darba procesos. Eiropas Komisija no 2013. gada oktobra ir iesaldējusi Kancerogēnu un mutagēnu Direktīvas pārskatīšanu", kas neļautu ieviest plašāku bīstamo vielu sarakstu ar pieļaujamajām vielu robežvērtībām.

Konferencē piedalīsies Eiropas Komisijas Nodarbinātības ģenerāldirektorāta, Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras, ES institūciju, starptautisko organizāciju un akadēmisko aprindu pārstāvji.

Dalībnieku vidū būs gan darba devēju, gan darbinieku, gan valdību pārstāvji no ES dalībvalstīm, kandidātvalstīm un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm.

Konference notiks viesnīcā "Tallink", Elizabetes ielā 24. Tāpat tās norisi varēs vērot tiešraidē mājas lapā "www.eu2015.lv".