Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas Centrāltirgus katru gadu uzzied no jauna

Šobrīd pirktākās puķes ir maijpuķītes, stāsta ainas kundze © F64

Katru gadu līdz ar pavasara atnākšanu un vasaras tuvošanos Rīgas Centrāltirgus atplaukst visā tā krāšņumā – gan paviljonos, gan tirgus atklātajā laukumā arvien plašākā piedāvājumā pieejami vietējo zemnieku dārza labumi un Latvijas ražotāju produkcija. Iepirkšanās Centrāltirgū ļoti daudziem kļuvusi par ikdienu – cilvēkus ne tikai piesaista piedāvājums, cena, kvalitāte, bet arī tā īpašā savējo sajūta, jo starp pastāvīgajiem pircējiem un tirgotājiem jau sen nojaukta formālā atturības siena.

Piemēram, Olga no Jelgavas novada uz Centrāltirgu savā saimniecībā izaudzēto ved jau aptuveni 30 gadu, un šo ilgo gadu laikā ir izveidojies stabils klientu loks. «Ir klienti, ko pazīstu jau no 80. gadiem. Viņi regulāri visus šos gadus pie manis iepērkas,» stāsta Olga. Šobrīd pircējiem tiek piedāvāti gurķi. Ir izaudzēti arī lociņi un redīsi, bet drīzumā būs baudāmi arī pirmie tomāti. Lai Rīgas kundēm pēc iespējas ātrāk varētu piedāvājot jauno gurķu ražu, gurķi tiek audzēti apsildāmās siltumnīcās. Tā kā šogad naktis ir ļoti vēsas, kurināt vajag daudz, skaidro Olga, piebilstot, ka pirmie gurķi šogad novākti 10. maijā. Viņa ir gandarīta, ka pircēji novērtē un dod priekšroku pašmāju produkcijai.

Ar ilggadēju pieredzi

Jau ilgus gadus pircējus ar pašu audzēto un sarūpēto iepriecina Guntis Klūga no Auces novada. Neatkarīgās viesošanās dienā Centrāltirgū viņa stendā gan rosās pārdevēja Ligita Brūvere. Patlaban no Auces uz Rīgu atceļojuši tādi labumi kā medus un bērzu sulas. «Skābētās bērzu sulas iecienījuši cilvēki, kam patīk šā dzēriena skābenā garša un labās īpašības, bet medus ir cieņā tiem, kas ikdienā nelieto cukuru,» norāda L. Brūvere. Stendā pieejams daudzveidīgs medus klāsts, jo pircēju vēlmes ir ļoti atšķirīgas – vienam labpatīk meža ziedu medus, cits grib šķidru, vēl kāds krēmveidīgāku medu. L. Brūvere stāsta, ka daudzi faktori liecinot, ka šis gads būs labs medus gads, arī bites pārziemojušas veiksmīgi. Daudzas medus burciņas aizceļojušas arī ārpus Latvijas robežām, jo pastāvīgo klientu vidū netrūkst arī tūristu, kas līdz ar katru jaunu ciemošanos Rīgā apmeklē arī Gunta Klūgas tirdzniecības vietu, iegādājoties tā brīža aktuālāko preci. Pavisam drīz viņa piedāvāto produkcijas klāstu papildinās zemenes.

Tīras zemenes

Šīs gardās ogas jau piedāvā Ludmila Guļevska no Sesavas pagasta. «Ir ļoti mākoņains laiks, tāpēc zemenes negatavojas tik ātri, kā gribētos,» secina L. Guļevska.

Viņa pircējiem piedāvā zemenes, kas izaugušas bez jebkādām ķimikālijām, un to cilvēki novērtē atzinīgi. Pirmās ogas uz Rīgu tika atgādātas 13. maijā. «Pirms tam saņēmu zvanu no kādas klientes, kas taujāja, kad zemenes būs gatavas, un viņa bijā pirmā, kas šīs ogas iegādājās,» stāsta L. Guļevska. Viņa audzē zemenes divu hektāru platībā. To, vai šogad zemeņu raža būs ievērojama, viņa vēl neprognozē. «Grūti pateikt, jo ražu var ietekmēt dažādi kaitēkļi, jo laukus nemiglojam un neapstrādājam ar dažādām ķīmijām. Piemēram, pērn rudenī sastādījām nelielu lauku agro zemeņu, apsedzām ar agroplēvi, bet izrādās – tur iemājojuši maijvaboļu kāpuri. Pat tagad nezinu, vai vispār šogad no šī lauka būs kāda raža,» teic L. Guļevska. Taču par visu svarīgāk viņai ir pircējiem sarūpēt no ķīmijas tīru, veselīgu ogu, tāpēc arī turpmāk viņas saimniecībā zemeņu audzēšanā ķimikālijām tiks teikts strikts «nē».

Plašais gaļas piedāvājums

Garšu, krāsu un smaržu karuselis virmo ne tikai Centrāltirgus atklātajā laukumā, bet arī paviljonos, kur durvis nesen vēruši arī vairāki jauni stendi, kur saimnieko gaļas pārstrādātāji. Piemēram, SIA Marno stends Gaļas paviljonā pircējiem atvērts kopš pērnā gada izskaņas, bet jau guvis Centrāltirgus apmeklētāju ievērību. Pārdevēja Anastasija stāsta, ka klienti no piedāvājuma iecienījuši pastētes. Viss stendā redzamais ir kvalitatīva pašmāju produkcija.

Latvijas ražojumus turpat blakus piedāvā arī Baltijas gaļa. Pārdevēja Larisa uzsver, ka regulāri tirdzniecības vietā tiek papildināts sortiments, pārsteidzot klientus ar ko vēl nebijušu. Kā novitāti viņa min Ventspils šķiņķa desu, kas tirdzniecībā ir divus mēnešus. «Katru novitāti dodam degustēt pircējiem: ja atsauksmes ir labas, preci iekļaujam piedāvājumā,» stāsta Larisa. Viņa teic, ka ļoti populāras ir sīpoldesiņas, bet, piemēram, asinsdesai ir sezonalitātes raksturs – tā ir pieprasīta ziemā.

Gaļas paviljonā vizuāli ļoti pamanāms ir arī SIA Ādažu desu darbnīcas plašais stends. Atrast sev vispiemērotāko palīdzēs zinošas pārdevējas, jo pirmajā brīdī acis žilbst no daudzveidības: dažādi gaļas izstrādājumi, svaiga gaļa un pusfabrikāti. «Mūsu gaļā nav klāt nedz sojas, nedz miltu, nedz cietes. Tā netiek arī sasaldēta,» informē pārdevēja Inita Vilde. Gaļa ir bez ādas, atkaulota, attaukota, tā teikt, nopērc un liec uz pannas. Ir padomāts arī par ļaudīm, kam stundām ilga gatavošana virtuvē īsti neiet pie sirds, tāpēc stendā nopērkamas, piemēram, kartupeļu pankūkas, jau iemarinēti šķiņķīši, brīvdienās – četru veidu salāti.

Prieks arī acīm

Centrāltirgū iespējams remdēt izsalkumu arī turpat uz vietas – ik pa laikam tiek atvērta kāda kafejnīca, piemēram, nesen Sakņu paviljonā savu darbību uzsākusi kafejnīcabārs Taverna Ķirbis/Pumpkin. Ir padomāts gan par interesantu interjeru (oranžā krāsa mijiedarbībā ar brūno), gan apetīti raisošu ēdienkarti. Piedāvājumā gan siltie ēdieni, gan aukstās uzkodas.

Centrāltirgus ļauj apmierināt ne tikai vēderpriekus, tur iegādājamas arī preces, kas vairāk sniegs baudījumu acīm. Piemēram, Valērija jau septiņus gadus tirgo rožu stādus. Viņa stāsta, ka šobrīd ir pateicīgākais rožu stādīšanas laiks. Atliek tik izvēlēties. Pircēji stāstot, ka šo ziemu rozes pārlaidušas labi, bet vēl gadu iepriekš gan vairumam tās esot apsalušas.

Tie, kam sava dārza nav, labprāt iegādājas grieztas puķes, novērojusi pārdevēja Aina. «Dažiem pircējiem tas kļuvis par tradīciju – pirmdienās atnākt pie manis un iegādāties svaigas puķes, ko ielikt darbā vāzē,» spriež Ainas kundze. Šobrīd pirktākās puķes ir maijpuķītes. Aiz kalniem vairs nav Līgo vakars, tāpēc pavisam drīz Ainas kundze dosies pļavās lasīt margrietiņas un rudzupuķes.