Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pērtiķēniem jauna vasaras rezidence

Jaunajā vasaras mītnē pie Terārija ēkas dzīvo Geldi kalimiko (tie Rīgā mitinās kopš 2008. gada) un Ziemeļbrazīlijas kalitriksi, kas Rīgas zoodārzā ir kopš 1996. gada © F64

Dienvidamerikas pērtiķīši ir pārcēlušies uz jaunu vasaras mītni Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Zoodārzā informē, ka par dzīvnieciņiem drošāku mājokli jāpateicas IT uzņēmumu grupai DPA un Pasaules Dabas fondam. Pērtiķus no vārnu un kaiju uzbrukumiem pasargā siets, bet no apmeklētāju labi domātām, tomēr nevajadzīgām aktivitātēm – stikla barjersienas. Cilvēki nereti mēģina iebarot nevēlamus našķus. Lai pērtiķēniem vēsākās dienās nesaltu, ir uzbūvēta apsildāma slēptuve – dobums.

Apmeklētājiem zoodārza jaunajā ekspozīcijā būs apskatāms Geldi kalimiko pāris – 11 gadu vecais tēviņš Bernards un deviņus gadus vecā mātīte Aso, visi Rīgā ieradušies no Francijas zoodārziem. Melnie pērtiķīši – Geldi kalimiko – ir iekļauti Pasaules Sarkanajā grāmatā kā saudzējama suga. Zoodārza darbinieki cer, ka jaunajā vasaras mītnē Geldi kalimiko būs labvēlīgāki apstākļi mazuļu ieņemšanai, jo līdz šim pērtiķēniem nebrīvē nav sanācis tikt pie pēcnācēju bariņa. Savukārt Ziemeļbrazīlijas kalitriksi esot labi iedzīvojušies, par ko liecinot viņu bērnu bariņš. Apmeklētāji var apskatīt visu kuplo saimi – no Luksemburgas atbraukušo tētuku, no Tallinas atvesto māmuķīti un deviņus Rīgā dzimušos kalitriksēnus.