Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas iedzīvotāji sūdzas par kaķus ēdošām lapsām

© Scanpix

Aicinot Rīgas iedzīvotājus ziņot par pilsētas teritorijā manītām mežacūkām, Rīgas dome ir saņēmusi arī pilsētnieku sūdzības par citiem pilsētā manītiem dzīvniekiem.

 

Šodien Rīgas domes Medību koordinācijas komisijas sēdē, lemjot par mežacūku ķeršanu un pārvietošanu ārpus mikrorajoniem, tika izskatīti arī iedzīvotāju iesūtītie ziņojumi, kur minētas arī kādā Rīgas rajonā sastaptās lapsas. Kāds Rīgas iedzīvotājs rakstījis, ka kādā no Jaunciema ielas šķērsielām iemitinājušās lapsas. "Kaķi ir pazuduši, laikam notiesāti," norādīts iesniegumā.

Jaunciema gatve, kur sastaptas lapsas, esot šiem dzīvniekiem piemērota vieta, jo blakus atrodas mežs. Speciālisti norādīja, ka lapsas manītas arī Mežaparkā un Juglā, it sevišķi diennakts tumšajā laikā. Lapsām patīkot uzturēties atkritumu tvertņu tuvumā, jo citas barības, piemēram, vistu, saprotamu iemeslu dēļ pilsētā nav. Lapsas varot pārtikt arī no grauzējiem un kaķiem, kuri arī slaistās ap miskastēm.

Komisijas locekļi gan norādīja, ka iedzīvotājiem nevajadzētu visur saskatīt "tikai to melno". "Attiecīgi uzvedoties, iespējama pilnīgi normāla sadzīvošana ar mazajiem savvaļas dzīvnieciņiem," pauda komisijā. Eksperti secināja, ka daudzi pilsētnieki nav saskārušies ar meža dzīvniekiem un, nepārzinot viņu bioloģiju un uzvedību, katrā sastapšanās reizē ar dzīvnieku cilvēki to uztver kā draudu dzīvībai un veselībai, kā arī mājdzīvniekiem. Viņi uzsvēra, ka ne vienmēr cilvēki paši uzvedas tā, lai izvairītos no nepatīkamu seku iestāšanās.

Komisija sprieda, ka iesniegumā minētā teritorija būtu jāapseko, tomēr par to tiks lemts nākamajā sēdē.

Kopā īpašajā e-pastā "mezacukas@riga.lv" saņemti aptuveni desmit iesniegumi.