Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Plaši svin latviešu strēlnieku bataljonu izveidošanas simtgadi

© latvjustrelnieki.lv

Svinot latviešu strēlnieku bataljonu izveidošanas simtgadi, Rīgā šodien notiks plaši pasākumi, tostarp tautas un armijas gājiens un svētku koncerts, kuros piedalīties aicināts ikviens interesents, informēja Aizsardzības ministrija.

Latviešu strēlnieku simtgadei veltītie tautas un armijas svētki sāksies plkst.12, kad notiks Latviešu strēlnieku bataljonu organizācijas komitejai veltītas piemiņas plāksnes atklāšana pie ēkas Tērbatas ielā 1/3.

Savukārt plkst.12:45 Vērmanes dārza estrādē notiks koncertuzvedums "Latviešu strēlnieku bataljoniem - 100". Tajā atainos brīvprātīgo iesaistīšanos latviešu strēlnieku bataljonos pirms 100 gadiem. Pasākuma rīkotāji aicina uz svētku pasākumiem ierasties, piespraužot pie apģērba, cepures vai matos baltu puķi.

Pēcpusdienā plkst.14.30 sāksies tautas un armijas gājiens no kinoteātra "Splendid Palace" uz 11.novembra krastmalu.

Atceroties 1915.gada 14.augustā notikušo pirmo brīvprātīgo latviešu strēlnieku svinīgo pavadīšanu no Elizabetes un Tērbatas ielas stūra uz Daugavmalu, no kurienes tie tālāk ar liellaivām devās uz apmācības vietu Mīlgrāvī, mūsdienu karavīri, zemessargi un jaunsargi dosies gājienā uz 11. novembra krastmalu. Gājienu ievadīs vīru kopa "Vilki", folkloras kopa "Vilkači" un bruņoto spēku orķestris, kam sekos Valsts prezidents un aizsardzības nozares vadība. Gājienu noslēgs militārais motoklubs "Patrioti".

Pievienoties gājienam aicināts ikviens interesents, jo arī toreiz strēlniekus pavadīja tūkstošiem laužu - viņu piederīgie vai vienkārši ziņkārīgie -, pārvēršot gājienu par tautas svētkiem. Šis gājiens nav armijas parāde, kurā vērtēt karavīru ierindas soli. Gājiens ir cieņas un goda izrādīšana varoņiem, kuri piepildīja tautas sapni par neatkarīgu valsti, tāpēc ikviens interesents aicināts pievienoties strēlnieku piemiņas godinātāju pulkam.

Savukārt 11.novembra krastmalā plkst.15 sāksies bruņoto spēku paraugdemonstrējumi un svētku koncerts "Latviešu strēlniekiem - 100".

Jau no plkst.14.50 apmeklētājus, gaidot krastmalā ierodamies svētku gājiena dalībniekus, priecēs dūdu un bungu grupa "Auļi".

Svētku koncerts, kas sāksies ar goda viesu - Valsts prezidenta, aizsardzības ministra un bruņoto spēku komandiera - uzrunām un mīsies ar Štāba bataljona un Jaunsardzes defilē programmu, aptvers plašu latviešu karavīra spektru - no sendienām līdz mūsdienām, ar dziesmām atainojot viņu senatnē, gan arī kā strēlnieku, brīvības cīnītāju, leģionāru un šodienas tēvzemes brīvības un neatkarības sargu.

Koncertā piedalīsies Ance Krauze, Zigfrīds Muktupāvels, Andris Ērglis, Ingus Pētersons, Adrians Kukuvass, Lauris Reiniks, Valters Frīdenbergs, Andris Baltacis, Normunds Pauniņš, Nikolajs Puzikovs, Miks Dukurs, kā arī Nacionālo bruņoto spēku orķestris, Zemessardzes orķestris, Jāzepa Mediņa mūzikas skolas zēnu koris diriģenta Romāna Vanaga vadībā, grupas "Skyforger", "Auļi", "Vilki", "Vilkači", "Dobeles zemessargi", instrumentālais ansamblis Jura Kristona vadībā un citi.

Pēc koncerta - aptuveni plkst.19 - sāksies divas stundas ilga zaļumballe ar dejām bruņoto spēku orķestra un Zemessardes orķestra pavadījumā.

Krastmalā varēs apskatīt regulāro spēku un Zemessardzes vienību ekipējumu un ieročus. Savukārt militārā tehnika būs novietota atsevišķi - laukumā iepretim Triangula bastionam. Latvijas bruņoto spēku helikopters "Mi-17" un sabiedroto no ASV helikopters "Black Hawk" tur nolaidīsies aptuveni plkst.9.

Sauszemes spēku kājnieku brigādes karavīri piedāvās uzlaikot kājnieka ekipējumu, bet Štāba bataljons - nofotografēties goda sardzes karavīra postenī, kā arī patrenēties ierindas solī. Savukārt Militārā policija iepazīstinās ar četrkājaino dienesta biedru spējām, demonstrējot arī savas tuvcīņas iemaņas. Jūras spēku flotile aicinās sacensties, uz laiku mugurā velkot glābēja tērpu. Ar izpletņlēkšanas un šaušanas iemaņām iepazīstinās Speciālo uzdevumu vienības kaujinieki, bet Gaisa spēku aviācijas bāze kopā ar Latvijas sabiedrotajiem būs sarūpējusi arī gaisa kuģu pārlidojumu virs pasākuma norises vietas, kas plānots plkst.16.

Pārlidojums gan notiks tikai lidojumam labvēlīgos laika apstākļos.

Zemessardze sadarbībā ar Jaunsardzi būs sarūpējusi aktivitātes bērniem, bet viņu vecākajiem brāļiem un māsām būs iespēja uzzināt par dienesta iespējām bruņotajos spēkos, nokārtot fiziskās sagatavotības pārbaudes normatīvus, kā arī šaut šaušanas apmācības simulatorā. Par to visu būs parūpējusies Mācību vadības pavēlniecība.

Tautas un armijas svētkus atbalsta vairāki Latvijas uzņēmēji, tostarp veikali "Pata kokmateriāli".

"Rīgas satiksme" informē, ka saistībā ar latviešu strēlnieku simtgades pasākumiem šodien no plkst.11.50 līdz plkst.12.40 un no plkst.14.15 līdz plkst.14.40 tiks slēgts 1.trolejbusa maršruts. Gājiena laikā nepieciešamības gadījumā īslaicīgi var tikt traucēta sabiedriskā transporta kustība ielās, pa kurām iet gājiens. Tāpat pilsētas centrālajā daļā vietās, kur tiek plānoti latviešu strēlnieku simtgades pasākumi, tiks slēgtas maksas autostāvvietas, kuras apsaimnieko "Rīgas satiksme".