Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas zelta pāri: mēs jūtam mīlestību ikdienā

«Sākotnējā mīlestība var būt ātra un aiziet, bet ārkārtīgi nozīmīgi ir tas, ka mums abiem ir līdzīgas intereses,» saka Jeļena, kura ar Artūru svin 60 gadu kāzu jubileju © F64

«Mīlestība dzīvē ir pats, pats galvenais. Viss pasaulē balstās un sastāv no mīlestības. Mēs to jūtam un piedzīvojam savā ikdienā,» pārdomās par jūtām pret sievu dalās Artūrs, kas ar Jeļenu šogad svin 60 gadu kāzu jubileju. Rīgas svētkos viņi bija viens no pāriem, kas tika sumināti kā Rīgas zelts kultūras pilī Ziemeļblāzma, jo laulībā pavadījuši 50 un vairāk gadu.

Pasākumā vecākus, vecvecākus un draugus pavadīja viņu bērni, mazbērni un tuvi cilvēki. Bija jūtama maiga un mīļa gaisotne, ko radīja 122 zelta pāri. «Šie ir svētki Rīgas zeltam. Mēģinu izprast jūsu noslēpumu, jo jums tāds ir. Šajā zālē esošie mums sniedz paraugstundu,» jubilārus sveica Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane.

Viens no otra mācās

Vilnis un Astrīda savu 50 gadu kāzu jubileju atzīmēja jau 26. jūnijā, kad devās uz dzimtsarakstu nodaļu, lai apliecinātu viens otram uzticību. «Par lieciniekiem tika izvēlēti divi mūsu mazbērni. Pavisam ir divas meitas un četri mazbērni. Pasākums Ziemeļblāzmā ir kā turpinājums mūsu svētkiem šajā vasarā,» stāsta Astrīda. Ar vīru iepazinušies studiju laikā. To Vilnis atceras šādi: «Toreiz studējām radiotehniku, un Astrīda bija vienīgā meitene kursā. Es atnācu no otrā kursa, bet viņa tur jau mācījās. Sākumā bija divas meitenes, bet tad palika tikai viena – Astrīda. Tā bija tā īstā. Visu augstskolas laiku pavadījām kopā, un tālākais notika pats no sevis.» Pāris ir kopā jau vairāk nekā 54 gadus, un Astrīda uzskata, ka tas ir apliecinājums viņu mīlestībai: «Kopdzīves laikā esam iemācījušies labi satikt, un lielu skandālu nemaz nav bijis. Mīlestība ir tas, ka esam kopā.» Abi sarunas laikā viens otru aktīvi papildināja, un viņu domas nedalījās gandrīz nevienā jautājumā. Vilnis uzskata: «Dažreiz vajag samierināties, pierīvēties otram cilvēkam. Tā ir liela māka.»

Visur kopā

Jeļena un Artūrs pasākumā bija goda viesi, jo precējušies jau 60 gadu. Abi mācījās vienā institūtā un pēc otrā kursa beigšanas sagāja kopā. Par ilgo kopdzīvi stāsta Jeļena: «Būtisku lomu spēlē pacietība. Sākotnējā mīlestība var būt ātra un aiziet, bet ārkārtīgi nozīmīgi ir tas, ka mums abiem ir līdzīgas intereses. Abi dzīvojām vienā rajonā, vienu un to pašu studējām un arī strādājām vienā vietā. Un nevienam no mums nav bijusi vēlēšanās aiziet prom no tā, kas mums ir.» Šogad pāris svin ne tikai kāzu jubileju, abiem ir arī nozīmīgas dzimšanas dienas, proti, Jeļenai paliek 80 gadu, Artūram – 85. Vīrietis pastāsta: «Pēc specialitātes esam hidrotehniķi. Lai arī vēlāk es sāku strādāt Satiksmes ministrijas juridiskajā departamentā, bet sieva citur – Izglītības un pētniecības institūtā, mūs tāpat joprojām vienoja kopīgas sarunas. Tas ir ļoti būtiski, ka mums vienmēr bijis kas kopīgs.» Kādreiz abi arī muzicējuši, un Artūrs pat ilgu laiku spēlējis orķestrī. «Viņam ir ļoti laba dzirde. Pēc dzirdes jebko var nospēlēt. Jaunībā es arī spēlēju, bet man nav tādu dotību kā vīram. Mūsu draugu kompānijā vienmēr tiek dziedāts un spēlēts, ir ļoti jautri. Draugiem ir ārkārtīgi liela vērtība, un mūsu kompānijas cilvēki ir ar labu humora izjūtu,» ar smaidu stāsta Jeļena. Sieviete uzskata, ka kopīgas intereses, labi draugi un pieķeršanās otram cilvēkam ir tas, kas tur abus kopā jau 60 gadus. «Mīlestība nozīmē to – ja vienam jādodas komandējumā vai kādu citu iemeslu dēļ mēs tiekam šķirti, tad ir tāda nepatīkama sajūta, šķiet, ka kaut kas nav kārtībā un kaut kā trūkst. Mēs nolēmām visu savu dzīvi pavadīt kopā, un tā ir mīlestība.».