Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Zoodārzā iedzīvojas skudrulāču pāris

Četrpirkstu tamandua pāris, Larijs un Mērija, vēl cenšas pierast pie dzīves Rīgas Zooloģiskajā dārzā © Māris LIELKALNS

Šovasar jaunajās mājās, Rīgas Zooloģiskajā dārzā, cenšas iedzīvoties četrpirkstu tamandua pāris, saukti arī par četrpirkstu skudrulāčiem.

Zoodārzs cer, ka abi izveidos pāri un nākotnē būs gaidāmi pēcnācēji.

Pastāv četras skudrulāču sugas, no kurām lielais skudrulācis reiz jau mitinājies Rīgas Zooloģiskajā dārzā, taču šovasar Rīgā no Gajānas Dienvidamerikā ieradušies vēl vienas skudrulāču saimes pārstāvji – četrpirkstu tamandua, tēviņš Larijs un mātīte Mērija. «Ceram, ka nākotnē pāris radīs pēcnācēju. Trīsgadīgais Larijs ir aktīvs, savukārt divus gadus vecā Mērija vēl ir piesardzīgāka, arī barošanas laikā,» Neatkarīgajai pastāstīja Rīgas Zooloģiskā dārza informācijas dienesta pārstāvis Māris Lielkalns. Skudrulāči jau apskatāmi viņu mītnē, Tropu mājas ieejas gaiteņa sākumā.

«Četrpirkstu tamandua lieliski maskējas, jo tai ir brūni pelēks kažoks. Kā skudrulācim – tai ir lipīga mēle, ar ko dabā tiek saķertas skudras un citi kukaiņi. Dzīvniekam praktiski nav zobu, kas gan netraucē ēst nogatavojušos augļus,» stāsta M. Lielkalns. Šiem dzīvniekiem divreiz dienā pasniedz īpašus kokteiļus, kuru sastāvdaļas var būt vietējie kukaiņi, samalta vistas gaļa un augļi. Četrpirkstu tamandua ir nomodā apmēram astoņas stundas diennaktī gan dienas, gan nakts laikā.