Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Bolderājā avārijas stāvoklī esošā mājā iebrūk grīda [papildināts]

Ap plkst.22 ugunsdzēsēji devās uz Lielo ielu, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju avārijas stāvoklī esošā mājā daļa dzīvokļa bija iebrukusi ēkas pagrabā © F64

Rīgā, Bolderājā, vakar kādā avārijas stāvoklī esošā ēkā iebrukusi dzīvokļa grīda. Negadījumā cietušo nav, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

 

Ap plkst.22 ugunsdzēsēji devās uz Lielo ielu, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju avārijas stāvoklī esošā mājā daļa dzīvokļa bija iebrukusi ēkas pagrabā.

Notikuma vietā glābēji konstatēja, ka divstāvu dzīvojamās mājas pirmajā stāvā bija iebrukusi grīda desmit kvadrātmetru platībā.

Nams, kurā notika negadījums, ir pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) apsaimniekošanā, aģentūrai LETA apliecināja RNP pārstāve Santa Vaļuma.

Jau vakar vakarā RNP pārstāvji devušies uz notikuma vietu, lai namu apsekotu. Arī pašreiz teritorijā strādā RNP pārstāvji, lai izvērtētu situāciju, stāstīja Vaļuma.

Vaļuma informēja, ka ir pieteikts mājas tehniskais atzinums, kas nepieciešams, lai steidzamā kārtā izvērtētu situācijas nopietnību. Mājas apsekošanu veiks arī Rīgas pilsētas būvvaldes speciālisti. Pašlaik RNP pārstāvjiem ir aizdomas par nelegālu, nesaskaņotu būvniecību - mājas pagrabā patvaļīgi izbūvēta ūdens ņemšanas vieta (spice).

Dzīvojamā mājā noticis pagraba starpstāvu pārseguma daļas iebrukums koplietošanas kāpņu telpā 1.stāvā. Avārijas situācijā cietušo nav, apliecināja Vaļuma. Pēc RNP rīcībā esošās informācijas, iedzīvotāji mājā neatrodas, bet devušies pie draugiem, radiem vai paziņām.

Vaļuma skaidro, ka minētā māja ir viena no vairāk nekā 200 avārijas mājām - mājai nepieciešami apjomīgi plānveida remontdarbi. RNP mājas dzīvokļu īpašniekiem remontdarbus piedāvājis veikt vairākus gadus pēc kārtas, iekļaujot remontdarbus piedāvājumā mājas apsaimniekošanas tāmēs nākamajam gadam, taču dzīvokļu īpašnieki lēmumus par finanšu līdzekļu uzkrājuma veidošanu un remontdarbu nepieciešamību nepieņēma, skaidro Vaļuma.

Pēc Vaļumas teiktā, RNP 2015.gada 16.novembrī sasauca dzīvokļu īpašnieku kopsapulci un informēja dzīvokļu īpašniekus par mājas neapmierinošo tehnisko stāvokli, kā arī par nepieciešamajiem darbiem, kas tuvākajā laikā steidzami jāveic. Kopsapulcē dzīvokļu īpašnieki atteicās no finanšu līdzekļu uzkrājumu veidošanas un remontdarbu veikšanas.

Pēc būvvaldes atzinuma saņemšanas tiks lemts par mājas turpmāko ekspluatāciju, skaidroja RNP pārstāve.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) pārstāve Inese Krieviņa, no mājas evakuēti visi 13 iedzīvotāji. Daļa mājas iedzīvotāju evakuējās pašu spēkiem, bet daļu evakuēja ugunsdzēsēji. Nevienam no iedzīvotājiem pagaidu mājas nav bijušas nepieciešamas - visiem bijusi iespēja apmesties pie paziņām. RPP nodrošinājusi apsardzi teritorijā kopš vakardienas līdz šim rītam, bet pašreiz darbu teritorijā pārņēmis apsaimniekotājs RNP, pastāstīja Krieviņa.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes pārstāve Dzintra Āboliņa, minētajā mājā kopumā ir pieci dzīvokļi, četri no tiem pieder Rīgas pašvaldībai, viens ir privatizēts. Apdzīvoti bija trīs dzīvokļi, viens atzīts par dzīvošanai nederīgu.

Neviens no nama iedzīvotājiem pašvaldībā pēc palīdzības dzīvojamās telpas jautājumā nav vērsies, apliecināja Āboliņa.