Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Svētdien Rīgā norisināsies tradicionālais Kritiskās masas velobrauciens

© F64

Kritiskā masa ir pasākums, kas kļuvis par tradīciju daudzviet pasaulē, tā laikā riteņbraucēji un citi nemotorizētu pārvietošanās līdzekļu īpašnieki masveidā dodas pilsētu ielās. Kritiskā masa notiek, lai pievērstu uzmanību pilsētu infrastruktūras nepiemērotībai riteņbraucēju vajadzībām, taču pasākuma neoficiālās organizatoriskās struktūras dēļ vienu konkrētu mērķi tam piedēvēt nav iespējams, dalībnieki pievienojas arī, lai demonstrētu savu izvēli par labu velosipēdam kā ērtam un videi draudzīgam pārvietošanās līdzeklim, kā arī, lai vienkārši pavadītu laiku, izbaudot braucienu pa savas pilsētas ielām. Kritiskā masa ir "organizēta nejaušība" - pasākumam nav reālu organizētāju, katrs dalībnieks ņem līdzvērtīgu līdzdalību pasākuma norisē.

Iepriekšējos gados 1.maija Kritiskās masas braucieni Rīgā ir pulcējuši vairākus tūkstošus dalībnieku, tas ir krāšņš notikums, ar lielu pulku laimīgu cilvēku, daudzi no kuriem ir izpušķojuši savus braucamrīkus un uzvilkuši jancīgus kostīmus, tie ir svētki gan pasākuma dalībniekiem, gan pilsētai.

Atšķirībā no citiem pilsētā notiekošajiem pasākumiem, Kritiskās masas laikā ielas netiek slēgtas satiksmei, tādējādi citu pilsētnieku pārvietošanās tiek traucēta minimāli. Braucienam nav noteikta, iepriekš zināma maršruta, taču tā norises gaitai būs iespējams sekot Critical Maps programmā, tā noderēs gan riteņbraucējiem, kas vēlas pievienoties braucienam, gan steidzīgākajiem autovadītājiem, kas vēlas piekoriģēt savu maršrutu.

Piedalīties braucienā un kopā nosvinēt pavasari ir laipni lūgts ikviens, kurš pārvietojas ar divriteni vai jebkādā citā nemotorizētā veidā - pulcēšanās, kā ierasts, laukumā pie Dailes teātra, lai 13.00 dotos ielās.