Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

SENIORIEM: Aicina atklāt Rīgas Doma krustejas dārgumus

© F64

Svētdien, 29. maijā, pulksten divos dienā Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina apmeklēt Senioru dienas Satikšanās Rīgas gadsimtu namā sezonas noslēguma programmu Rīgas Doma baznīcas un krustejas stāsti. Pasākuma dalībniekiem tiks piedāvāta īpaša iespēja – ekskursijā iepazīt Rīgas Doma baznīcu un krusteju.

Senioru dienas dalībnieki aicināti pulcēties Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja vestibilā, kur tiks sagaidīti. Sākoties ekskursijas programmai, muzeja gids, vēsturnieks Vidvuds Bormanis Senioru dienas viesus vedīs cauri teiksmainajām Rīgas Doma krustejas velvēm uz Doma baznīcu, kurā, vēl gaisā virmojot svētdienas dievkalpojuma jausmai, sāksies senās un cēlās, tik daudzu gadsimtu stāstus glabājošās ēkas iepazīšanas ceļš, stāsta Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja speciāliste Ingrīda Lukašēviča.

Rīgas Doms ir Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa katedrāle un Doma draudzes dievnams. Tā ir viena no vecākajām sakrālajām celtnēm ne tikai Latvijā, bet arī visā Baltijā. Rīgas Doma pamatakmens ir likts svinīgā ceremonijā bīskapa Alberta vadībā 1211. gada 25. jūlijā. Rīgas Doma krusteja ir agrās gotikas meistardarbs Baltijā, kuras izveide sākta jau 13. gadsimtā. 118 m garā trīsdaļīgā eja ir segta ar 29 krustveida velvēm, to ietver pret pagalmu vērsta arkāde ar kaļķakmens kolonnām. Sākotnēji krusteja savienoja arhibīskapa katedrāli, Rīgas Domu, ar klosteri. Pēc reformācijas 16. gadsimtā klosteris beidza pastāvēt un tā telpas izmantoja saimnieciskām vajadzībām. Krustejā eksponētas vairākas Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja kolekcijas: lielgabali un to piederumi, kapa plāksnes, Rīgai zudušu celtņu akmens dekoru un metālkalumu fragmenti, Pētera I pieminekļa ģipša kopija, arheoloģiskajos izrakumos iegūtie materiāli, tajā skaitā 2000. gada izrakumos Doma dārzā uzietais varbūtējais lībiešu elktēls, tā saucamā Salaspils akmens galva - viens no unikālākajiem atradumiem Latvijas arheologu praksē.

Senioru dienas programmas apmeklētājiem, pensijas gadus sasniegušajiem, ieejas maksa būs 71 eiro cents, bet ekskursija - bez maksas. Plašāka informācija: Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Komunikācijas darba nodaļā (tālrunis 67356676).