Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Dāvāt gleznas, lai senioriem mājīgāk

SAVĒJIE. Zīmējumus darinājuši sociālās aprūpes centra iedzīvotāji, diemžēl rokas vairs nav tik veiklas, lai varētu zīmēt un gleznot © F64

Rīgas sociālās aprūpes centrs Mežciems aicina dāvināt vai ziedot gleznas, lai padarītu mājīgākas, sirsnīgākas un dzīvespriecīgākas aprūpes centra telpas. Dažviet gaiteņos ir izvietoti pansionāta iemītnieku zīmētie darbi, bet direktors Ainārs Judeiks noteic, ka ekspozīciju gribētos pamainīt, lai pie sienām būtu arī citi krāsu akcenti.

Sociālās aprūpes centra ēkas nokalpojušas apmēram 40 gadu, tās tiek labi uzturētas, koplietošanas telpas - izremontētas. Centrā dzīvo 280 cilvēku, ir arī bijušie skolotāji, mūziķi, kultūras darbinieki. Gaiteņos skatāmi sociālās aprūpes centra iemītnieku zīmējumi, bet nu jau viņiem rokas vairs neklausot, arī redze sagādājot problēmas un citas kaites nomācot, tāpēc jauni zīmējumi netop. «Izliekam, kas mums ir,» saka A. Judeiks.

Gaiteņi ir gari, vietas daudz, tālab sociālās aprūpes centrs labprāt pieņemtu dažādu izmēru un stilu gleznas, kuras varētu izvietot gan gaiteņos un vestibilos, gan atpūtas stūrīšos, gan centrā dzīvojošo senioru istabiņās. A. Judeiks piebilst, ka ieteicams dāvāt vai ziedot dabas skatus, ziedu gleznojumus un ainavas - darbus, kas nav konkrēta, dāvinātājam nozīmīga cilvēka portretējums, jo tāda piemiņa tomēr ir ļoti personiska. Iespējams, kāds pārceļas uz citu dzīvesvietu un jaunajās mājās glezna vairs neiederas, bet roka neceļas to izsviest mēslainē. Varbūt vienkārši vēlas iepriecināt centra iedzīvotājus ar skaistu mākslas darbu. Ja dāvinātājam būs kāds īpašs stāsts par senioriem veltīto mākslas darbu, to varētu pievienot gleznai, lai izlasa visi, kam ir interese, piebilst centra direktors.

Biruta, kas dzīvo sociālās aprūpes centrā Mežciems, atzīst, ka viņai tur ļoti patīk. Viņa bijusi operdziedātāja un arī tagad labprāt demonstrē balss skaņumu. «Ļoti jauki, ka dziedāšanas nodarbība ir reizi nedēļā,» Biruta priecājas. Centra iedzīvotāji var apmeklēt pērnvasar uzsāktās un lielu atsaucību iemantojušās kanisterapijas nodarbības, viņi brauc ekskursijās un vingro trenažieru zālē. Tiek būvēta kaķu māja, jo uz sociālās aprūpes centru regulāri piestaigājot astoņi kaķi, iedzīvotāji par viņiem rūpējoties. Nu minčiem būs sava divstāvu māja.

A. Judeiks stāsta, ka, lai arī centra iedzīvotājiem ir iespējas, kā pavadīt dienu un ko darīt, tiek gaidīti arī brīvprātīgie. Gan lai parunātos ar senioriem un kļūtu par viņu kompanjoniem, gan lai atbalstītu viņus dažādās nodarbībās, gan lai pavadītu pastaigās, ekskursijās un pasākumos. Centra direktors priecājas, ka brīvprātīgā darbam pieteikusies klīniskā psiholoģe, kura ar centra iedzīvotājiem strādās divas reizes mēnesī.

UZZIŅAI

Ja mājās ir kāda glezna, kurai tiek meklēta jauna mājvieta vai vienkārši vēlaties iepriecināt seniorus, uzdāvinot vai ziedojot gleznu sociālās aprūpes centra Mežciems iedzīvotājiem, var rakstīt SAC Mežciems profilā feisbukā, uz epastu mezciems@riga.lv vai zvanīt uz tālruņa numuru 29889622.

Nevajadzētu iedomāties, ka seniori sociālās aprūpes centros ir pelnījuši noskretušas pabiras - ja pašam kauns sabojātu zīmējumu vai gleznu likt pie sienas, tad nevajag gan tādu atdāvināt tālāk.