Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Leģionāru piemiņas gājienā līdz fiziskiem konfliktiem nenonāk

© Andrejs Terentjevs, f64

Biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" rīkoto gājienu, pieminot leģionārus, "Latvijas Antifašistiskā komiteja" pie Brīvības pieminekļa sagaidīja ar nicinošiem saukļiem un plakātiem, bet līdz fiziskiem konfliktiem puses nenonāca.

Leģionāru piemiņas pasākuma dalībniekus pie Brīvības pieminekļa sagaidīja jaunieši, kuri bija izveidojuši karogu aleju. Pēc policistu sākotnējām aplēsēm, gājienā piedalījies aptuveni 1000 cilvēku.

Pasākums notika bez nopietniem starpgadījumiem un pret leģionāru piemiņas pasākumiem protestējošo aktivitātes nebija tik skaļas un plašas, kādas piedzīvotas citos gados.

Pasākumā kārtību nodrošina ļoti ievērojami policijas spēki. Pasākumu vērot bija ieradusies arī iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) un Valsts policijas priekšnieks ģenerālis Valdis Voins.

Pie Laimas pulksteņa stāvošie antifašisti leģionāriem veltīja saukļus krievu valodā "Fašisms nebeigsies" un "Kauns". Tāpat viņi pacēluši plakātus ar uzrakstiem "Stop, leģionāru gājienu!", "Ar ko lepojaties, kungi?", "Biķernieku mežs - 46 500 nogalināto", "Salaspils - 56 000 nogalināto". Ar kādu citu plakātu savukārt tiek pieprasīta Saeimas un valdības demisija.

Daļa protestēju, kuru ir vairāki desmiti un kurus no gājiena dalībniekiem šķir divas policistu ķēdes un metāla barjeras, ir tērpušies jau tradicionālajos strīpainajos ieslodzīto tērpos. Daudziem pie apģērba ir piespraustas Georga lentes.

Nekādas fiziskas provokācijas pagaidām notikuma vietā nav novērotas.

Kā norādīja Valsts policijas priekšnieks ģenerālis Valdis Voins, informācija par aizturētājām personām vēl nav apkopota, taču zināms, ka Rīgas centrā aizturēti apmēram pieci cilvēki.

Kā aģentūrai LETA norādīja Mūrniece, jau pirms plkst.11 viena persona aizturēta par rupju lamāšanos, kāda cita - par atrašanos alkohola reibuma stāvoklī. Kā ziņots, divas personas šodien aizturētas Doma laukumā.

Kā sacīja iekšlietu ministre, lielākais risks tagad ir aiz muguras. Drošības iestādēm gan bijusi informācija par iespējamām antifašistu provokācijām - mētāšanos ar olām un tomātiem -, bet, uzzinot par lielo policistu skaitu notikuma vietā, protestētāji, acīmredzot, pārdomājuši.

Mūrniece pateicās visiem policistiem par kārtības nodrošināšanu Rīgas centrā, tostarp viņa norādīja, ka savu uzdevumu augstumos bijuši arī Rīgas pašvaldības policijas darbinieki.

Mūrniece pieļauj, ka vakardienas Administratīvās rajona tiesas spriedums, atceļot pašvaldības aizliegumu rīkot 16.marta pasākumus, varētu būt vēsturisks, jo pēc pāris gadiem cilvēki būs sapratuši, ka savu pārliecību iespējams paust sankcionēti un bez vardarbīgām izpausmēm.

Kā norādīja iekšlietu ministre, pie viņas šodien pienākuši daži krievu tautības cilvēki un sacījuši, ka viņiem prieks par mierīgo pasākuma norisi bez jebkādas asins izliešanas.

Policija vēl vairākas stundas strādās pastiprināti, bet pēc tam "viss ieies ikdienas režīmā", aģentūrai LETA norādīija Voins.

Kā atzina Voins, rūpēties par kārtības nodrošināšanu šādos pasākumos ir valsts pienākums. Drošības iestādes vēl neesot aprēķinājušas, cik papildus resursus ir prasījis šodienas pastiprinātais darbs.