Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

VEF Kultūras pils atjaunošanas papildu izmaksas segs no domes budžeta

© F64

VEF Kultūras pils atjaunošanai nepieciešamās papildu izmaksas pusmiljona eiro apmērā tiks segtas no Rīgas domes budžeta, aģentūrai LETA pastāstīja Īpašumu departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR).

Viņš informēja, ka ir sākti dažādi VEF Kultūras pils demontāžas darbi, tostarp atsegta grīda, griesti un pārsegumi. Šobrīd ir redzams, ka tehniskais stāvoklis ēkā ir sliktāks, nekā bija plānots. Pirmkārt, ēka pagājušā gadsimta 50.gadu beigās ir būvēta diezgan neprofesionāli un nekvalitatīvi, kā arī no nekvalitatīviem materiāliem. Otrkārt, īpašuma stāvoklis ievērojami pasliktinājies pēdējo divu gadu laikā, kamēr tika gaidīts Eiropas Savienības (ES) fondu finansējums.

Patlaban ir konstatēts, ka papildu darbi ir nepieciešami zem lielajām ieejas kāpnēm, jumta un starpstāvu pārsegumiem, kā arī fasādes kolonnām.

Apzinot vajadzīgos papildu darbus, ir secināts, ka tiem būs vajadzīgi vēl aptuveni 500 000 eiro, bet šī summa vēl nav saskaņota ar būvuzraugu. Burovs arī uzsvēra, ka, iespējams, papildu izmaksas būs lielākas, bet pagaidām to vēl nav iespējams prognozēt.

Vajadzīgo summu izvērtēs Īpašumu departaments un būvuzraugs, un tikai pēc tam tiks akceptēts galējais nepieciešamais finansējums. Burovs pastāstīja, ka papildu 500 000 eiro noteikti būs Rīgas domes maksājums. Turklāt viņš pauda cerību, ka drīzumā radīsies skaidrība, vai pašvaldība pilnā apjomā saņems desmit miljonu eiro ES fondu finansējumu. Burovs sacīja, ka šo jautājumu risina Finanšu ministrija, kas turpina uzdot domei jautājumus, bet projektu finansējuma piesaistei tālāk nevirza.

Tāpat Burovs pastāstīja, ka celtnieki VEF Kultūras pilī strādā jau pusgadu un saistībā ar to, ka līdz galam nav noformēts ES fondu finansējums, viņiem nekas nav samaksāts.

Jau ziņots, ka ieplānotos pārbūves darbus veic SIA "Velve", ar ko Īpašumu departaments 10.februārī parakstīja līgumu par VEF Kultūras pils pārbūves un renovācijas darbu veikšanu, par 8,97 miljoniem eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Kopējās projekta izmaksas ar PVN ir aptuveni 11 miljoni eiro.

Turklāt 2,46 miljonus eiro Īpašumu departaments ieguva Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas administrētajā atklātajā konkursā "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana valsts nozīmes aizsargājamos arhitektūras pieminekļos".