Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Centrāltirgus pārņem teritoriju

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Rīgas pašvaldības uzņēmums Rīgas Centrāltirgus pārņem tirgus slēgtās teritorijas apsaimniekošanu un samazina slēgtās teritorijas tirdzniecības vietu nomas maksu.

Neatkarīgā jau 21. oktobrī informēja, ka un kāpēc «Centrāltirgus grib novākt starpnieku» - šajā gadījumā SIA Mercados, kura tiesības apsaimniekot 7700 kvadrātmetrus tirgus teritorijas pagātnē sniedzas līdz 1999. gadam. Daudz svarīgāk, ka tās tikušas pagarinātas līdz 2018. gada 1. decembrim, bet Centrāltirgus administrācija uzskata par iespējamu tās lauzt jau šā gada 1. novembrī. «Apakšnomas līgums ar SIA Mercados tiek lauzts, pamatojoties uz nomnieka apsaimniekotajā teritorijā vairākkārtēji konstatētiem būtiskiem tirdzniecības noteikumu pārkāpumiem, kas nav novērsti pēc atkārtotu brīdinājumu izteikšanas, kā arī apakšnomas līgumā noteiktās nomas maksas samaksas termiņa neievērošanu,» skaidrots Rīgas Centrāltirgus izplatītajā paziņojumā.

Mercados bizness bija sadalīt kopējo teritoriju pusotrā simtā tirdzniecības vietu, kas tikušas iznomātas par 20-25 eiro dienā. Tagad pats Centrāltirgus piedāvā nomniekiem caurmērā divreiz zemāku nomas maksu plašā amplitūdā no 2,84 eiro dienā (sēņu, zaļumu u.tml. pārdošana) līdz 12,80 eiro dienā (poligrāfijas produkcijas izplatīšana) un vēl vairāk par tiesībām tirgoties no automašīnām un kioskos. Šī informācija sīki un smalki izklāstīta Centrāltirgus mājaslapas www.centraltirgus.lv sadaļā Tirgotājiem.

Šajā nedēļā sākās un līdz 1. novembrim jāpabeidz nomas līgumu pārslēgšana, lai tirgošanās varētu netraucēti ritēt tālāk. Vai tas tā būs vai ne, lielā mērā parādīs 31. oktobris, kad Mercados sola sarīkot protesta mītiņu turpat Centrāltirgū un 1. novembrī arī pie Rīgas domes. Proti, ja noteicošā slēgtās teritorijas apakšnomnieku masa no Mercados nomniekiem būs kļuvusi par Centrāltirgus nomniekiem, tad nomnieki un viņu darbinieki tirgosies, nevis mītiņos.

Par slēgto sauktajai tirgus teritorijas daļai nav kopējas sienas un vārtu. To aizņem tirdzniecības letes ar un bez nojumēm un atsevišķi kioski. Jautājums ir par to piederību, sākot no 1. novembra. Ja īpašnieks ir Mercados, tas neļautu izmantot tirdzniecības inventāru tiem, kas vairs nebūs Mercados nomnieki. Centrāltirgus pauž, ka «pēc līguma darbības beigām visas slēgtās teritorijas rekonstrukcijas laikā uzceltās būves pāriet a/s Rīgas Centrāltirgus īpašumā» 1. novembrī, jo «apakšnomnieks līgumā paredzētajā kārtībā laikus ir informēts par līguma vienpusēju pārtraukšanu».